диагностициране на инфаркт

При съмнение за инфаркт трябва незабавно да постъпите в болница. Обикновено ще бъдете приети в отделение за остра сърдечна помощ (ACCU) или директно в отделението за катетеризация на сърцето, за да потвърдите диагнозата и да започнете лечението.

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) е важен тест при съмнение за инфаркт. Това трябва да стане в рамките на 10 минути след постъпване в болница.

ЕКГ измерва електрическата активност на сърцето ви. Всеки път, когато сърцето ви бие, то произвежда малки електрически импулси. ЕКГ машина записва тези сигнали на хартия, позволявайки на Вашия лекар да види колко добре функционира сърцето Ви.

ЕКГ е безболезнено и отнема около 5 минути. По време на теста плоските метални дискове (електроди) са прикрепени към ръцете, краката и гърдите. Проводниците от електродите са свързани към ЕКГ машината, която записва електрическите импулси.

ЕКГ е важна, защото:

  • помага да се потвърди диагнозата инфаркт
  • тя помага да се определи какъв тип инфаркт сте имали, което ще помогне да се определи най-ефективното лечение

Видове инфаркт

Сърдечните пристъпи могат да бъдат класифицирани чрез измерване от ЕКГ, известно като ST сегмент. Това съответства на зоната на увреждане, причинено на сърцето.

Остър коронарен синдром

Сърдечният удар е форма на остър коронарен синдром (ОКС), при който има значително запушване на коронарните артерии.

Трите основни типа ACS включват:

Миокарден инфаркт с елевация на ST сегмент (STEMI)

STEMI е най-сериозният тип инфаркт, при който има дълго прекъсване на кръвоснабдяването. Това се причинява от пълно запушване на коронарната артерия, което може да причини големи увреждания на голяма част от сърцето. STEMI е това, за което повечето хора се сещат, когато чуят термина „инфаркт“.

Миокарден инфаркт с елевация без ST сегмент (NSTEMI)

NSTEMI може да бъде по-малко сериозен от STEMI, тъй като доставката на кръв към сърцето може да бъде блокирана само частично, а не напълно. В резултат на това може да се повреди по-малка част от сърцето. Въпреки това NSTEMI все още се разглежда като сериозна спешна медицинска помощ. Без лечение може да прогресира до сериозно увреждане на сърцето или STEMI.

Нестабилна стенокардия

Нестабилната ангина е най-малко сериозният тип ОКС. Въпреки това, подобно на NSTEMI, това все още е спешна медицинска помощ, тъй като може да прогресира до сериозно увреждане на сърцето или STEMI. При нестабилна стенокардия кръвоснабдяването на сърцето все още е сериозно ограничено, но няма трайно увреждане, така че сърдечният мускул е запазен.

Други тестове

Други тестове могат да се използват за оценка на състоянието на сърцето ви и проверка за свързани усложнения. Тъй като обаче сърдечните пристъпи са спешни медицински случаи, някои от тези тестове обикновено се правят след започване на първоначалното лечение и състоянието ви е стабилизирано.

Кръвни тестове

Увреждането на сърцето ви от инфаркт кара бавно да изтекат определени протеини в кръвта ви. Ензимите са специални протеини, които спомагат за регулирането на химичните реакции, които се случват в тялото ви.

Ако лекарите подозират, че сте имали подозрение за инфаркт, ще бъде взета проба от кръвта ви, за да може да се изследва за тези сърдечни протеини (известни като сърдечни маркери).

Най-честото измерване на протеини се нарича сърдечен тропонин. Вашето ниво на тропонин ще бъде измерено чрез поредица от кръвни изследвания, направени в рамките на няколко дни.

Това ще позволи да се оцени увреждането на сърцето ви и също така ще помогне да се определи колко добре реагирате на лечението.

Рентгенова снимка на гръдния кош

Рентгенографията на гръдния кош може да бъде полезна, ако диагнозата на инфаркт е несигурна и има други възможни причини за вашите симптоми, като джоб с въздух, заклещен между слоевете на белите дробове (пневмоторакс).

Рентгенография на гръдния кош също може да се използва, за да се провери дали са възникнали усложнения поради инфаркта, като натрупване на течност в белите дробове (белодробен оток).

Ехокардиограма

Ехокардиограмата е вид сканиране, което използва звукови вълни, за да изгради картина на вътрешността на сърцето ви.

Това може да бъде полезно, за да се определи точно кои области на сърцето са повредени и как това увреждане е повлияло на функцията на сърцето ви.

Коронарография

Коронарната ангиография може да помогне да се определи дали има запушване или стесняване на коронарните артерии и, ако е така, да се установи точното място на запушването или стесняването.

Тестът включва поставяне на тънка тръба (катетър) в един от кръвоносните съдове в слабините или ръката. Катетърът се въвежда във вашите коронарни артерии с помощта на рентгенови лъчи.

През катетъра се изпомпва специална течност, наречена контрастно вещество. Тази течност може да се види на рентгенови лъчи и изучаването на това как тече около и през сърцето ви може да ви помогне да намерите мястото на всяко запушване или стесняване. Това помага на лекар, специалист по сърдечни заболявания (кардиолог), да реши най-доброто лечение за Вас.

Научете повече за лечението на инфаркт .