Спонтанен аборт – След това

Спонтанният аборт може да има дълбоко емоционално въздействие не само върху самата жена, но и върху нейния партньор, приятели и семейство.

Съвети и подкрепа са на разположение през този труден период.

Възпоменание

Обикновено е възможно да се организира мемориал и погребение, ако искате такъв. В някои болници или клиники може да е възможно да се организира погребение в рамките на терена.

Можете също така да организирате погребение у дома, въпреки че може да се наложи да се консултирате с местните власти, преди да го направите.

Кремацията е алтернатива на погребението и може да се извърши или в болницата, или в местния крематориум. Не всички крематориуми обаче предоставят тази услуга и няма да има пепел, която да разпръснете след това.

Не е необходимо официално да регистрирате спонтанен аборт. Въпреки това, някои болници могат да предоставят сертификат за отбелязване на случилото се, ако искате такъв.


Емоционално въздействие

Понякога емоционалното въздействие се усеща веднага след спонтанен аборт, докато в други случаи това може да отнеме няколко седмици. Много хора, засегнати от спонтанен аборт, преминават през период на загуба .

Често се чувствате уморени, губите апетита си и имате затруднения със съня след спонтанен аборт. Може също да почувствате чувство за вина, шок, тъга и гняв – понякога към партньор, или към приятели или членове на семейството, които са имали успешна бременност.

Различните хора скърбят по различни начини. Някои хора намират за утешително да говорят за чувствата си, докато други смятат темата за твърде болезнена за обсъждане.

Някои жени се примиряват с мъката си след няколко седмици от спонтанен аборт и започват да планират следващата си бременност. За други жени мисълта за планиране на друга бременност е твърде травмираща, поне в краткосрочен план.

Бащата на бебето също може да бъде засегнат от загубата. Мъжете понякога им е по-трудно да изразят чувствата си, особено ако смятат, че основната им роля е да подкрепят майката, а не обратното. Може да ви помогне да се уверите, че открито обсъждате как се чувствате и двамата.

Спонтанният аборт също може да причини чувство на безпокойство или депресия и може да доведе до проблеми в отношенията.

Получаване на поддръжка

Ако се притеснявате, че вие или вашият партньор имате проблеми с преодоляването на мъката, може да се наложи по-нататъшно лечение и консултиране. Има групи за подкрепа, които могат да осигурят или организират консултации за хора, които са били засегнати от спонтанен аборт.

Прочетете повече за справяне със загуби и консултиране и намерете услуги за подкрепа при загуба във вашия район .

Вашият личен лекар може да ви осигури подкрепа и съвети. Следните организации също могат да помогнат:

  • Асоциацията за спонтанен аборт е благотворителна организация, която предлага подкрепа на хора, загубили бебе. Те имат телефон за помощ (01924 200 799, от понеделник до петък, от 9:00 до 16:00) и имейл адрес ( info@miscarriageassociation.org.uk ) и могат да ви свържат с доброволец за поддръжка.
  • Грижата за жестокото страдание помага на хората да разберат мъката си и да се справят със загубата си. Те имат телефон за помощ (0808 808 1677, от понеделник до петък, от 9:30 до 17:00) и мрежа от местни клонове, където можете да намерите подкрепа.

Кога мога да правя секс отново след спонтанен аборт?

Трябва да избягвате секс, докато не изчезнат всичките ви симптоми на спонтанен аборт. Вашите периоди трябва да се върнат в рамките на 4 до 8 седмици от спонтанния ви аборт, въпреки че може да отнеме няколко месеца, за да се установите в редовен цикъл.

Ако не искате да забременеете, трябва незабавно да използвате контрацепция . Ако все пак искате да забременеете отново, може да искате да го обсъдите с личния лекар или екипа на болничната помощ. Уверете се, че се чувствате физически и емоционално добре, преди да опитате друга бременност.

Асоциацията за спонтанен аборт разполага с информация за Мислене за друга бременност , която може да ви бъде полезна. Важно е да запомните, че повечето спонтанни аборти са еднократни и са последвани от здравословна бременност.

Въпреки че обикновено не е възможно да се предотврати спонтанен аборт, има няколко начина, по които можете да намалите риска. Вижте предотвратяване на спонтанен аборт за повече информация и съвети.

Намиране на причина

Естествено е да искате да знаете защо се е случил спонтанен аборт, но за съжаление това не винаги е възможно. Смята се, че много спонтанни аборти са причинени от еднократен проблем с развитието на плода.

Прочетете повече за причините за спонтанен аборт .