Спонтанен аборт – Профилактика

В много случаи причината за спонтанен аборт не е известна и не бихте могли да го предотвратите.

Има обаче начини да намалите риска от спонтанен аборт, включително:

Твоето тегло

Затлъстяването увеличава риска от спонтанен аборт. Човек е със затлъстяване, когато има индекс на телесна маса (ИТМ) над 30. Можете да проверите своя ИТМ с помощта на калкулатора за здравословно тегло . Ако сте бременна, вашата акушерка или лекар може да са в състояние да ви кажат вашия ИТМ.

Най-добрият начин да защитите здравето и благосъстоянието на бебето си е да отслабнете, преди да забременеете. Постигайки здравословно тегло, вие намалявате риска от всички проблеми, свързани със затлъстяването по време на бременност. Свържете се с личния си лекар за съвет как да отслабнете. Те може да са в състояние да ви насочат към специализирана клиника за отслабване.

Все още няма доказателства, които да предполагат, че отслабването по време на бременност намалява риска от спонтанен аборт, но храненето здравословно и дейности като ходене и плуване са полезни за всички бременни жени.

Ако не сте били активни преди да забременеете, трябва да се консултирате с вашата акушерка или лекар, преди да започнете нов режим на упражнения, докато сте бременна.

Прочетете повече за затлъстяването и бременността и упражненията по време на бременност .

Лечение на идентифицирана причина

Понякога може да се установи причината за спонтанен аборт. В тези случаи може да е възможно да се подложи на лечение, за да се предотврати това, което да доведе до още спонтанни аборти.

Антифосфолипиден синдром

Антифосфолипидният синдром (APS), известен също като синдром на Хюз, е състояние, което причинява кръвни съсиреци. Може да се лекува с лекарства.

Изследванията показват, че комбинация от аспирин и хепарин (лекарство, използвано за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци) може да подобри резултатите от бременността при жени със заболяване.

Прочетете повече за лечението на антифосфолипиден синдром .

Отслабена шийка на матката

Отслабената шийка на матката, известна също като цервикална недостатъчност, може да бъде лекувана с операция за поставяне на малък шев от здрава нишка около шийката на матката, за да я държите затворена.

Това обикновено се извършва след първите 12 седмици от бременността.