Спонтанен аборт – Какво се случва

Ако в утробата не е останала тъкан за бременност, не се изисква лечение.

Въпреки това, ако все още има малко тъкан за бременност в утробата ви, вашите възможности са:

  • бъдещо управление – изчакайте тъканта да премине естествено от утробата ви
  • медицинско управление – вземете лекарство, което кара тъканта да излезе от утробата ви
  • хирургично лечение – да се отстрани хирургично тъканта

Рискът от усложнения е много малък за всички тези опции. Важно е да ги обсъдите с лекаря, който отговаря за вашите грижи.

Бъдещо управление

Ако имате спонтанен аборт през първия си триместър, можете да изберете да изчакате 7 до 14 дни след спонтанен аборт, за да изпадне тъканта по естествен начин. Това се нарича бъдещо управление.

Ако болката и кървенето са намалели или са спрели напълно през това време, това обикновено означава, че спонтанният аборт е приключил. Трябва да бъдете посъветвани да направите домашен тест за бременност след 3 седмици.

Ако тестът покаже, че все още сте бременна, може да се наложи да направите допълнителни тестове.

Ако болката и кървенето не са започнали в рамките на 7 до 14 дни или продължават или се влошават, това може да означава, че спонтанният аборт не е започнал или не е завършил. В този случай трябва да ви бъде предложено друго сканиране.

След това сканиране можете да решите или да продължите да чакате спонтанния аборт да се случи по естествен начин, или да се подложите на лекарствено лечение или операция. Ако решите да продължите да чакате, вашият медицински специалист трябва да провери състоянието ви отново до 14 дни по-късно.

Свържете се незабавно с вашата болница, ако кървенето стане особено силно, развиете висока температура (треска) или имате силна болка.

Лекарство

Можете да изберете да имате лекарство за отстраняване на тъканта, ако не искате да чакате или ако то не изчезне естествено в рамките на 2 седмици. Това включва прием на таблетки, които карат шийката на матката да се отвори, позволявайки на тъканта да изпадне.

В повечето случаи ще ви бъдат предложени таблетки, наречени песарии, които се вкарват директно във влагалището ви, където се разтварят.

Таблетките обикновено започват да действат в рамките на няколко часа. Ще изпитате симптоми, подобни на тежък период, като спазми и тежко вагинално кървене. Възможно е също да получите вагинално кървене до 3 седмици.

В повечето единици ще бъдете изпратени у дома, за да завършите спонтанния аборт. Това е безопасно, но позвънете в болницата си, ако кървенето стане много силно.

Трябва да бъдете посъветвани да направите домашен тест за бременност 3 седмици след приема на това лекарство. Ако тестът за бременност покаже, че все още сте бременна, може да се наложи да направите допълнителни тестове.

Може да ви бъде препоръчано да се свържете с вашия медицински специалист, за да обсъдите възможностите си, ако кървенето не е започнало в рамките на 24 часа след приема на лекарството.


Хирургия

В някои случаи се използва хирургическа намеса за отстраняване на останалата тъкан на бременността. Може да Ви бъде препоръчано незабавно да се оперирате, ако:

  • имате продължително обилно кървене
  • има доказателства, че тъканта на бременността се е заразила
  • лекарството или изчакването на тъканта да премине естествено е било неуспешно

Хирургията включва премахване на останалата тъкан в утробата ви с смукателно устройство. Трябва да ви бъде предложен избор на обща или местна упойка, ако и двете са подходящи.

След спонтанен аборт

Спонтанният аборт може да бъде много смущаващ и вие и вашият партньор може да се нуждаете от консултация или подкрепа. Може също да имате въпроси относно опитите за друго бебе и какво се случва със спонтанния плод.

За повече информация прочетете какво се случва след спонтанен аборт .