Спонтанен аборт – Диагноза

Ако видите Вашия личен лекар или акушерка поради вагинално кървене или други симптоми на спонтанен аборт, може да бъдете насочени към отделение за ранна бременност в болница за изследвания.

Ако сте бременна повече от 18 седмици, обикновено ще бъдете насочени към отделението по майчинство в болницата.

Ако сте бременна под 6 седмици, може да не бъдете веднага насочени за тестове. Това е така, защото е много трудно да се потвърди спонтанен аборт толкова рано.

Тестове

Болницата може да проведе тестове, за да потвърди дали имате спонтанен аборт. Тестовете могат също така да потвърдят дали все още има малко тъкан за бременност в утробата ви (непълен или забавен спонтанен аборт) или дали цялата тъкан за бременност е излязла извън утробата ви (пълен спонтанен аборт).

Първият използван тест обикновено е ултразвуково сканиране, за да се провери развитието на вашето бебе и да се търси сърдечен ритъм. В повечето случаи това обикновено се извършва с помощта на малка сонда, поставена във влагалището (трансвагинален ултразвук). Това може да се почувства малко неудобно, но не е болезнено.

Може да имате възможност за външно сканиране през корема, ако предпочитате, въпреки че този метод намалява точността на сканирането. Нито един от двата вида сканиране не е опасен за бебето и не увеличава риска от спонтанен аборт.

Може да ви бъдат предложени и кръвни тестове за измерване на хормони, свързани с бременността. Обикновено трябва да си направите 2 кръвни изследвания с интервал от 48 часа, за да видите дали нивата на хормоните ви се покачват или понижават.

Понякога спонтанен аборт не може да бъде потвърден незабавно с помощта на ултразвук или кръвен тест. Ако случаят е такъв, може да бъдете посъветвани да направите тестовете отново след 1 или 2 седмици.

Повтарящи се спонтанни аборти

Ако сте имали 3 или повече аборта подред (повтарящи се спонтанни аборти), често се използват допълнителни тестове, за да се провери за някаква основна причина. В около половината от случаите обаче не се открива причина. Тези допълнителни тестове са описани по-долу.

Ако забременеете, повечето отделения предлагат ранно ултразвуково сканиране и проследяване в ранните етапи, за да успокоят и подкрепят родителите.

Кариотипиране

Ако сте имали трети спонтанен аборт, препоръчително е плодът да бъде тестван за аномалии в хромозомите (блокове на ДНК).

Ако се установи генетична аномалия, вие и вашият партньор също можете да бъдете тествани за аномалии с вашите хромозоми, които биха могли да причинят проблема. Този тип тестване е известен като кариотипиране.

Ако кариотипирането открие проблеми с хромозомите на вашия или на вашия партньор, можете да бъдете насочени към клиничен генетик (експерт по гените).

Те ще могат да обяснят шансовете ви за успешна бременност в бъдеще и дали има някакви лечения за плодовитост, като ин витро оплождане (IVF) , които можете да опитате. Този тип съвети са известни като генетично консултиране.

Прочетете повече за генетичните тестове и консултиране .

Ултразвуково сканиране

Трансвагиналният ултразвук може да се използва за проверка на структурата на утробата ви за аномалии. Втора процедура може да се използва с 3D ултразвуков скенер за изследване на долната част на корема и таза, за да се осигури по-точна диагноза.

Сканирането може също да провери дали имате отслабена шийка на матката. Този тест обикновено може да се извърши само когато забременеете отново, като в този случай обикновено ще бъдете помолени да дойдете за сканиране, когато сте бременна между 10 и 12 седмици.

Кръвни изследвания

Кръвта Ви може да бъде проверена за високи нива на антифосфолипидното (aPL) антитяло и лупус антикоагулант. Този тест трябва да се направи два пъти, с интервал от няколко седмици, когато не сте бременна.

Известно е, че тези aPL антитела увеличават шанса за образуване на кръвни съсиреци и променят начина на прикрепване на плацентата. Тези кръвни съсиреци и промени могат да намалят кръвоснабдяването на плода, което може да доведе до спонтанен аборт.

Пропуснат или забавен спонтанен аборт

Понякога спонтанен аборт се диагностицира по време на рутинно сканиране, проведено като част от вашата антенатална грижа . Сканирането може да разкрие, че бебето ви няма сърдечен ритъм или че бебето е твърде малко за датата на бременността ви. Това се нарича пропуснат или забавен спонтанен аборт.