Подмяна на тазобедрената става – Рискове

Както при всяка операция, хирургичната намеса на тазобедрената става има и рискове, и ползи. Повечето хора, които имат подмяна на тазобедрената става, нямат сериозни усложнения.

След смяна на тазобедрената става, свържете се с Вашия лекар, ако получите:

  • горещи, зачервени, твърди или болезнени области в крака през първите няколко седмици след операцията. Въпреки че това може да е просто синина от операцията, това може да означава, че имате DVT (дълбока венозна тромбоза) – кръвен съсирек в крака.
  • болки в гърдите или задух . Въпреки че е много рядко, може да имате кръвен съсирек в белия дроб (белодробна емболия), който се нуждае от спешно лечение.

За да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци, ще ви бъдат дадени лекарства за разреждане на кръвта и компресионни чорапи.

Преместването на краката възможно най-скоро след операцията е един от най-добрите начини за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Консултирайте се с физиотерапевт или медицинска сестра какво трябва да правите.

Разхлабване на ставата

Това се случва при до 5 на 100 замествания на тазобедрената става. Може да причини болка и усещане, че ставата е нестабилна.

Разхлабването на ставите може да бъде причинено от разхлабване на оста на импланта в кухината на бедрената кост (бедрена кост) или поради изтъняване на костта около импланта.

Това може да се случи по всяко време, но обикновено се случва 10 до 15 години след първоначалната операция.

Може да се наложи друга операция (ревизионна операция), въпреки че това не може да се направи при всички пациенти.

Дислокация на тазобедрената става

В малък брой случаи тазобедрената става може да излезе от гнездото си. Това е най-вероятно да се случи през първите няколко месеца след операцията, когато тазобедрената става все още се лекува.

Обикновено е необходима допълнителна операция, за да се върне ставата на място.

Променена дължина на крака

Оперираният крак може да е по-къс или по-дълъг от другия крак. Хората могат да се приспособят към това, но понякога може да е необходима повдигната обувка.

Инфекция

Хирургична намеса на тазобедрената става се прави в ултрачиста операционна зала и по време на операцията се дават антибиотици.

Но при по-малко от 1 на всеки 100 операции все пак може да се случи инфекция. Ще ви бъдат дадени антибиотици.

Много рядко може да се наложи „измиване“ на тазобедрената става или да се използва нов заместител.

Нормално е раната да е леко зачервена и топла на допир, докато се лекува. Ако обаче се почувствате зле, болката се влошава или раната започва да изтича течност, веднага се свържете с личния лекар или се обадете на 111.

Колко дълго ще продължи един заместващ бедро?

Носете и разкъсвайте при ежедневна употреба, което означава, че заместващият ви бедро може да не продължи вечно. Някои хора ще се нуждаят от допълнителна операция.

Според Националния съвместен регистър (NJR) само 7 на 100 тазобедрени протеза може да се нуждаят от допълнителна операция след 13 години. Това обаче зависи от вида на импланта и как е бил фиксиран на място.

Повечето заместители на тазобедрената става много повече от 13 години.

Намерете повече информация за това колко дълго издържат тазобедрените импланти от уебсайта на NJR .