Подмяна на тазобедрената става – Съвет за метален имплант

Пациентите с често срещан тип метален тазобедрен имплант трябва да имат редовни годишни здравни проверки.

Повечето хора, които имат имплант метал върху метал (MoM) имат добре функциониращи ханша и се смята, че са изложени на нисък риск от развитие на сериозни проблеми.

Но в сравнение с други заместители на тазобедрената става, при някои пациенти е установено, че някои метални тазобедрени устройства се износват по-бързо.

Това потенциално причинява увреждане и влошаване на костите и тъканите около тазобедрената става, които медицинските прегледи ще наблюдават.

През 2017 г. Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) публикува актуализирани насоки за наблюдение на пациентите с всички видове метални тазобедрени импланти.

Прегледите са предпазна мярка за намаляване на малкия риск от усложнения и наблюдение на пациенти, на които устройствата са имплантирани дълго време.

Какво трябва да направя, ако имам такъв тип тазобедрен имплант?

Имплантите Metal-on-Metal (MoM) се използват само в малка част от всички операции за смяна на тазобедрената става. Те се правят на много малко хора сега, така че това може да не ви засегне.

Ако не сте сигурни какъв тип имплант имате или имате притеснения относно бедрото си, можете да се консултирате с Вашия лекар за съвет.

Ако имате имплант метал върху метал, не забравяйте да присъствате на всички последващи срещи, на които сте поканени.

Трябва също да сте наясно с предупредителните знаци, които могат да покажат, че има проблем.

Какви са предупредителните знаци?

Трябва да се свържете с Вашия лекар, ако имате:

 • болка в слабините, бедрото или крака
 • подуване на или в близост до тазобедрената става
 • куцане или проблеми с ходенето
 • шлайфане или прилепване от фугата

Тези симптоми не означават непременно, че устройството ви се проваля, но те трябва да бъдат проучени.

Всички промени в общото ви здравословно състояние също трябва да бъдат докладвани, включително:

 • болка в гърдите или задух
 • изтръпване или слабост
 • промени в зрението или слуха
 • умора
 • усещане за студ
 • качване на тегло


Какво представляват имплантите метал върху метал?

Както подсказва името, имплантите метал върху метал са съединение, направено от две метални повърхности:

 • метална „топка“, която замества топката в горната част на бедрената кост (бедрена кост)
 • метална „чашка“, която действа като гнездото в таза


Какво включва наблюдението?

Пациентите, които имат импланти на метал върху метал, трябва редовно да бъдат наблюдавани за живота на импланта и да имат тестове за измерване на нивата на метални частици (йони) в кръвта им.

Пациенти с тези видове импланти, които имат симптоми, могат да бъдат изследвани с ядрено-магнитен резонанс или ултразвуково сканиране, а пациентите без симптоми трябва да се сканират, ако нивото на метални йони в кръвта им се повишава.


Какъв е проблемът с имплантите метал върху метал?

Износвам

Всички тазобедрени импланти се износват с течение на времето, докато топката и чашката се плъзгат един по друг по време на движения, включително ходене и бягане.

Въпреки че много хора живеят до края на живота си, без да се нуждаят от заместващ имплант, някои хора в крайна сметка може да се нуждаят от операция за отстраняване или подмяна на неговите компоненти.

Данните сочат, че някои видове импланти от метал върху метал се износват по-бързо от другите видове.

Тъй като триенето действа върху техните повърхности, то може да доведе до отчупване на малки метални частици и навлизане в пространството около импланта.

Смята се, че хората реагират по различен начин на присъствието на тези метални частици, но те могат да предизвикат възпаление и дискомфорт в областта около импланта при някои хора.

Ако не бъде хванат рано, това може да причини увреждане и влошаване на състоянието на костта и тъканите около импланта и ставата с течение на времето. Това от своя страна може да доведе до разхлабване на импланта и да причини болезнени симптоми, което означава, че е необходима допълнителна операция.

Насоките на Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти (MHRA) са предназначени да откриват и лекуват всякакви усложнения като това.

Метални йони в кръвта

Някои новини са съсредоточени върху препоръката на MHRA да се провери за наличие на метални йони в кръвта.

Йоните са електрически заредени молекули. Следователно нивата на йони в кръвта, особено на кобалт и хром, използвани в повърхността на имплантите, могат да показват колко износване има на изкуствения бедро.

Тези йони в кръвта не са отравяне на кръвта и не водят до сепсис, което е съвсем различен вид заболяване. Говоренето за това в някои новинарски доклади е много подвеждащо и напълно погрешно.

Не е имало категорична връзка между йони от имплантанти метал върху метал и заболявания, въпреки че има малък брой случаи, при които високи нива на метални йони в кръвта са свързани със симптоми или заболявания на други места в тялото, включително ефекти върху сърцето, нервната система и щитовидната жлеза.


Колко хора са засегнати?

Приблизително 71 000 пациенти в Обединеното кралство са имплантирали устройство за тазобедрена става върху метал или метална повърхност.

По-голямата част от тези пациенти имат добре функциониращи бедра и нисък риск от усложнения.

Поради проблемите с този тип импланти, те рядко се използват сега.


Как се регулират медицинските изделия?

В Обединеното кралство MHRA е държавната агенция, отговорна за осигуряването на работа и безопасност на медицинските изделия. MHRA извършва одит на работата на организациите от частния сектор, които оценяват и одобряват медицински изделия.

След като даден продукт е на пазара и се използва, MHRA има система за получаване на доклади за проблеми с тези продукти и ще издава предупреждения, ако тези проблеми бъдат потвърдени чрез разследванията му.

Той също така проверява компаниите, които произвеждат продукти, за да се увери, че отговарят на разпоредбите.

Още информация

Национален съвместен регистър: тазобедрени импланти метал върху метал