Подмяна на тазобедрената става – Как се извършва

Обикновено ще бъдете приети в болница в деня на вашата операция. Хирургът и анестезиологът ще ви видят, за да обсъдите какво ще се случи и да отговорите на всички въпроси, които имате.

Повечето хора щяха да видят своя хирург в клиника за предварителна оценка и да имаха възможност да говорят за операцията.

Хирург, консултант или регистратор на висше ниво ще направи операцията. Може да им помогнат младши лекари. При Вашата предоперативна оценка трябва да Ви бъде казано кой ще прави операцията. Попитайте дали не ви е казано.

Как се прави операцията

Хирургичната намеса на тазобедрената става обикновено се прави или под обща упойка (вие спите през цялата процедура), или под гръбначна упойка (вие сте буден, но нямате усещане от кръста надолу).

Понякога може да имате епидурална форма , която е подобна на спинална упойка.

След като сте анестезирани, хирургът прави разрез (разрез) до 30 см отстрани на бедрото.

Горната част на бедрената кост (бедрена кост) се отстранява и естественото гнездо за главата на бедрената кост се издълбава.

В кухината на таза е монтиран гнездо. Къса, ъглова метална шахта (стеблото) с гладка топка в горния край (за да се побере в гнездото) е поставена в кухината на бедрената кост. Чашата и стъблото могат да бъдат притиснати на място или фиксирани с костен „цимент“.

Операцията отнема до 2 часа.

Минимално инвазивна хирургия

Някои хирурзи използват минимално инвазивни техники, които помагат да се избегнат увреждания на мускулите и сухожилията около тазобедрената става.

Правят се 1 или 2 малки разфасовки (по-малко от 10 см) и се използват специални инструменти за отстраняване и подмяна на тазобедрената става.

Минимално инвазивната смяна на тазобедрената става е толкова безопасна и ефективна, колкото конвенционалната хирургия. Освен това причинява по-малко болка след операцията.

Националният институт за здравни грижи (NICE) разполага с повече информация за минимално инвазивна тотална смяна на тазобедрената става .

Операцията за смяна на тазобедрената става се превърна в рутинна процедура. Въпреки това, както при всяка операция, тя носи известна степен на риск. Разберете за рисковете от операция за смяна на тазобедрената става .

Покриването на тазобедрената става на метал върху метал се извършва по подобен начин, но това рядко се прави сега поради възможни усложнения и по-висок „процент на неуспех“. Това означава, че тазобедрената става трябва да бъде заменена, а не да се възстановява отново.

Основната разлика при тази процедура е, че по-малко от костта се отстранява от бедрената кост, тъй като само ставните повърхности се заменят с метални вложки.

Избор на вашия имплант

Има няколко вида импланти, изработени от пластмаса, метал или керамика, или комбинация от тях.

Различните части на импланта могат да бъдат циментирани или нецементирани:

  • циментираните части са закрепени за здрава кост с помощта на костен „цимент“
  • нецементираните части са направени от материал, който има грапава повърхност; това позволява на костта да расте върху нея, задържайки я на място

Тазобедрените импланти Metal-on-Metal (MoM) сега се използват рядко, тъй като могат да причинят усложнения. Потърсете съвет за имплантите метал върху метал .

NICE препоръчва само импланти, за които е известно, че имат 95% шанс да продължат поне 10 години.

Вашият хирург трябва да обсъди всякакви притеснения относно избора на имплант.

Националният съвместен регистър (NJR) , който събира подробности за общите операции за смяна на тазобедрената става от болници в Англия, Уелс, Северна Ирландия и остров Ман, може да ви помогне да идентифицирате най-ефективните импланти и най-ефективния вид хирургия.