Скрининг за рак на червата – често задавани въпроси

Какво трябва да направя, ако комплектът за домашно тестване не пристигне, когато се очаква?

Ако смятате, че е трябвало да получите покана за скрининг или комплект за домашно тестване и той не е пристигнал, обадете се на безплатната линия за скрининг за рак на червата на 0800 707 60 60.

Ако преди сте били проверявани, двугодишният интервал между поканите започва от момента, в който сте получили последния си резултат от скрининга. Това може да означава, че следващата ви покана се отлага с няколко месеца, ако сте провели допълнителни тестове след последния си скрининг.


Ще повлияят ли моите купчини (хемороиди) върху домашния комплект за тестване?

Все още можете да бъдете изследвани, ако имате купчини (хемороиди) , въпреки че е по-вероятно да получите ненормален резултат.

Ненормален резултат може да бъде причинен от кръв от вашите купчини или може да се дължи на полипи или рак. Ако в пробата ви се открие кръв, ще ви бъде предложен друг тест, наречен колоноскопия, за да откриете причината.

Мога ли да помогна на някой, за когото се грижа, да използва домашния комплект за тестване?

Ако се грижите за някой, който се нуждае от помощ, използвайки домашния комплект за тестване, можете да му помогнете, ако той разбере процеса на скрининг и ви даде разрешение.

Говорете с личен лекар за съвет, ако те нямат способността да дадат съгласието си – например, ако:

  • не разбират процеса на скрининг
  • не са в състояние да вземат решение за проверка
  • не са в състояние да съобщят своите желания

Личният лекар ще има достъп до медицинските досиета на лицето и познанията за цялостното му медицинско здраве. Те могат да ви посъветват какво може да е в най-добрия интерес на човека.

За повече информация относно вземането на решение в най-добрия интерес, вижте Вземане на решения: ръководство за семейство, приятели и други неплатени лица, полагащи грижи (PDF, 547kb) .

Трябва ли да използвам домашния комплект за тестване, ако съм претърпял операция на червата?

Трябва да помислите да бъдете подложени на скрининг, докато имате работещо черво.

Скринингът не е полезен само ако:

  • сте претърпели операция за отстраняване на червата
  • имате чанта за стома (колостомна торба), за да си съберете пу – ако това е само временно, добре е да продължите с прегледа, след като торбата бъде премахната

Ако сте претърпели операция на червата и не сте сигурни дали скринингът е подходящ за вас, консултирайте се с личен лекар или се обадете на безплатната линия за скрининг на рак на червата на 0800 707 60 60.


Може ли всеки да има скрининг на обхвата на червата на 55?

Някои здравословни проблеми означават, че може да не е възможно да имате скрининг на обхвата на червата. Обадете се на телефон за помощ за скрининг на рак на червата на 0800 707 60 60, ако:

Мога ли да направя скрининг за рак на червата насаме?

Скринингът за рак на червата се предлага от частни доставчици на здравни услуги, но не е същото като скрининга на .

Програмата се грижи за вас през целия процес на скрининг, включително всяко допълнително лечение и грижи, от които може да се нуждаете.

При частния скрининг грижата, която може да ви е необходима след скрининга, може да не е достъпна от доставчика.

За повече информация вижте Мисленето за частен скринингов тест? (PDF, 1.1Mb) .