Сколиоза – Лечение при деца

Ако детето ви има сколиоза, препоръчителното лечение ще зависи от възрастта му, колко тежка е кривата и дали се влошава.

Много деца няма да се нуждаят от лечение и само малка част от тях в крайна сметка се оперират.

Има отделна страница за лечение на сколиоза при възрастни .

Мониторинг

Лечението не винаги е необходимо за много малки деца, тъй като гръбначният им стълб може да се изправи, докато расте.

Но ако кривата не се коригира сама, има малък риск това да намали пространството за растеж на органите, така че е важно внимателно наблюдение от специалист.

Вашият специалист може да препоръча редовни прегледи и рентгенови лъчи, за да следи кривата и да реши дали е необходимо лечение.

Редовно наблюдение може да се препоръча и за по-големи деца с лека сколиоза, тъй като може да не е необходимо лечение, ако с времето не се влоши.

Носенето на гипс

При бебета и малки деца може да се препоръча лечение, което да се опита да помогне за изправяне на гръбначния стълб, докато расте.

Това може да включва носенето на гипс, поставен около гърба им.

Гипсът се носи постоянно и не може да бъде премахнат, но се сменя на всеки няколко месеца, докато детето ви расте.

Родителите често намират за по-лесно детето да носи гипс, докато е още много малко, вместо да ги карат да носят подвижна скоба на гърба всеки ден.

Може да решите да преминете към задна скоба, когато детето ви е малко по-голямо.


Задни брекети

Ако извивката на гръбначния стълб на детето ви се влоши, вашият специалист може да препоръча да носят скоба за гърба, докато растат.

Това няма да коригира кривата, но може да помогне да се спре влошаването. Все още има известна несигурност относно това колко добре работят брекетите, така че те не се препоръчват от всички специалисти по сколиоза.

Скобата:

 • ще бъде направена по поръчка, за да пасва на тялото на вашето дете
 • обикновено са изработени от твърда пластмаса, въпреки че понякога се предлагат гъвкави скоби
 • е проектиран така, че да е трудно да се види под свободно облекло
 • обикновено трябва да се носи по 23 часа на ден
 • не трябва да пречи на повечето ежедневни дейности – обикновено трябва да се премахва само за бани, душове, плуване и контактни спортове

Обикновено детето ви ще трябва да носи скобата, докато расте. За повечето деца това означава, че могат да спрат да го носят, когато са на около 16 или 17 години.

Асоциацията на сколиозата във Великобритания разполага с повече информация за закрепването .

Хирургия

Може да се препоръча хирургическа намеса, ако сколиозата на детето ви продължава да се влошава въпреки опитите за друго лечение или ако те имат тежка сколиоза и са спрели да растат.

Видът на предлаганата операция ще зависи от възрастта на детето ви.

Хирургия при деца

По-малките деца – обикновено тези под 10 години – могат да имат операция за поставяне на специални пръчки до гръбначния стълб. Това може да помогне да се спре влошаването на извивката с нарастването на гръбначния стълб.

След операцията вашето дете ще трябва да се връща при специалиста си на всеки няколко месеца, за да се удължават пръчките, за да се справи с растежа им.

В зависимост от вида на използваните пръти, това ще се направи или:

 • по време на незначителна процедура, при която пръчките се удължават чрез малък разрез (разрез) на гърба
 • с помощта на дистанционно управление, което активира магнити вътре в прътите – не са необходими разрези за удължаване на тези пръти

Дори ако се подложи на операция, детето ви може да се наложи да носи скоба, за да предпази гърба си.

Когато спрат да растат, пръчките могат да бъдат премахнати и може да се извърши последна операция за изправяне на гръбначния им стълб.

Хирургия при тийнейджъри и млади възрастни

Тийнейджъри и млади хора, които са спрели да растат, могат да получат операция, наречена гръбначен синтез, за да коригират кривата.

Това е основна операция, при която гръбначният стълб се изправя с помощта на метални пръти, винтове, куки или жици, заедно с парчета кост, взети от други места в тялото ви, често от бедрото.

Те обикновено се оставят на място за постоянно.

Повечето хора:

 • прекарайте около седмица в болница след операцията
 • може да се върне в училище след няколко седмици
 • могат да спортуват след няколко месеца – въпреки че може да се наложи да избягват по-дълго контактни спортове

Понякога ще им се наложи да носят скоба след операцията, за да предпазят гърба, докато той заздравява.

Рискове от операция

Както всяка операция, гръбначната хирургия крие риск от усложнения. Препоръчва се само ако вашият хирург смята, че ползите надвишават рисковете.

Някои от основните рискове включват:


 • кървене – ако това е тежко, детето ви може да се нуждае от кръвопреливане
 • инфекция на рани – това обикновено може да се лекува с антибиотици
 • движещите се пръти или метални конструкции или присадките не успяват да се закрепят правилно – може да се наложи допълнителна операция за коригиране на това
 • в редки случаи увреждане на нервите в гръбначния стълб – това може да доведе до трайно изтръпване на краката и понякога може да причини парализа на краката и загуба на контрол на червата и пикочния мехур

Не забравяйте да обсъдите потенциалните усложнения с вашия хирург.

Асоциацията на сколиозата Великобритания предлага повече информация за хирургията при млади хора , подготовката на детето за операция и съвети преди и след операцията .

Упражнения и други терапии

Редовното упражнение е важно за децата със сколиоза. Това може да помогне за подобряване на мускулната сила и може да помогне за намаляване на всякакви болки в гърба.

Децата със сколиоза обикновено могат да правят повечето видове упражнения. Те трябва да избягват определени дейности само ако са посъветвани от специалист.

Все още не е ясно дали конкретни упражнения за гръб или физиотерапия могат да помогнат за подобряване на сколиозата – те не се препоръчват от всички специалисти.

Понастоящем има малко надеждни доказателства, които да предполагат, че други терапии, като остеопатия и хиропрактика , могат да помогнат за коригиране на изкривения гръбначен стълб или спирането му да се влошава.