Сколиоза – Лечение при възрастни

Болките в гърба са един от основните проблеми, причинени от сколиоза при възрастни, така че лечението е насочено главно към облекчаване на болката.

Ако състоянието не е тежко и не причинява болка, може да не се наложи лечение.

Има отделна страница за лечение на сколиоза при деца .

Болкоуспокояващи

Таблетките за обезболяване могат да помогнат за облекчаване на болката, която може да бъде свързана със сколиоза.

НСПВС , като ибупрофен , обикновено са първото препоръчително лечение. Те се предлагат за закупуване от аптеките и супермаркетите без рецепта.

Но НСПВС не са подходящи за всички, затова поставете отметка в квадратчето или листовката, за да видите дали можете първо да вземете лекарството. Говорете с фармацевт, ако не сте сигурни.

Вижте личен лекар, ако болкоуспокояващите без рецепта не работят. Те могат да предписват по-силни болкоуспокояващи или да ви насочат към специализирана клиника за управление на болката.

Упражнение

Дейности, които укрепват и разтягат гърба ви, могат да помогнат за намаляване на болката. Упражненията също могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло, което може да намали натоварването на гърба ви.

Няма значение какъв тип упражнение ще изберете – важното е да поддържате гърба си в движение. Изберете нещо, което ви харесва и най-вероятно ще можете да се придържате.

Някои хора също могат да се възползват от упражнения за гръб, преподавани от физиотерапевт . Те е малко вероятно да подобрят изкривяването на гръбначния стълб, но могат да помогнат при болката.

Ако имате сколиоза, добре е да говорите със здравен специалист – като личен лекар, специалист по сколиоза или физиотерапевт – преди да започнете нова програма за упражнения, за да проверите дали е безопасна.

Спинални инжекции

Сколиозата понякога може да раздразни или да окаже натиск върху нервите в и около гръбнака ви, причинявайки болка, изтръпване и усещане за изтръпване, което може да се почувства в долната част на гърба до краката ви.

В тези случаи инжекциите на стероиди и местна упойка, приложени в гърба ви, могат да помогнат.

Но ползите от тези инжекции обикновено продължават само няколко седмици или месеци, така че те обикновено не са дългосрочно решение.

Задни брекети

Скобите за гръб не се използват често при възрастни със сколиоза, но те могат да осигурят облекчаване на болката, като поддържат гръбнака ви.

Скобата може да се разглежда като алтернатива на операцията, ако не сте достатъчно добре да се подложите на операция.


Хирургия

Повечето възрастни със сколиоза няма да се нуждаят от операция за лумбална декомпресия .

Но може да се помисли, ако:

  • извивката в гръбначния стълб е тежка или се влошава значително
  • имате силни болки в гърба и други лечения не са помогнали
  • нервите на гръбначния ви стълб са раздразнени или смачкани

Видове операции

Могат да се използват различни хирургични техники, като например:

  • ламинектомия – където част от 1 от костите в гръбначния стълб (прешлени) се отстранява, за да се облекчи натискът върху засегнатия нерв
  • дисцектомия – където част от 1 от дисковете между прешлените се отстранява, за да се облекчи натискът върху нерв
  • гръбначен синтез – където 2 или повече прешлени са обединени, за да стабилизират, укрепят и изправят гръбначния стълб

В много случаи ще се използва комбинация от тези техники.

Рискове от операция

Операцията на гръбначния стълб е основна операция и може да отнеме до една година или повече, за да се възстанови напълно.

Той също така носи риск от потенциално сериозни усложнения, включително:

  • неуспех за намаляване на болката – операцията обикновено е по-добра за облекчаване на болката, която излъчва към краката, а не болката в гърба
  • инфекция на рана
  • кръвен съсирек
  • рядко, увреждане на нервите в гръбначния стълб – това може да доведе до трайно изтръпване или слабост на краката или до известна степен на парализа в редки случаи

Асоциацията на сколиозата Великобритания разполага с повече информация за операцията при дегенеративна сколиоза и съвети за преди и след операцията .