Синдром след полиомиелит – Диагноза

Пост-полиомиелитният синдром може да бъде труден за диагностициране, тъй като няма специфични тестове за него и симптомите могат да бъдат объркани с други състояния.

Вашият лекар може да подозира синдром след полиомиелит въз основа на вашата медицинска история и резултатите от физически преглед. Например може да се подозира, ако:

  • в миналото сте имали полиомиелит, последван от дълъг период (обикновено най-малко 15 години) без симптоми
  • симптомите Ви се развиват постепенно (внезапните симптоми са по-склонни да бъдат причинени от друго състояние)

Тъй като симптомите на синдрома след полиомиелит могат да бъдат подобни на тези при няколко други състояния, като артрит , може да са необходими някои тестове, за да се изключат други възможни причини за вашите проблеми. Те могат да включват кръвни тестове и рентгенови лъчи на гърдите, гръбначния стълб или ставите.

Препращане към специалист

Ако вашият личен лекар не е сигурен дали имате синдром след полиомиелит, може да бъдете насочени към болничен консултант за допълнителни изследвания.

За да изключите други състояния или да потвърдите дали имате синдром след полиомиелит, тестовете, които може да имате, включват:

Възможно е да имате синдром след полиомиелит заедно с други състояния, така че не всеки здравословен проблем или симптом, които изпитвате, може да са свързани със състоянието.