Синдром на Шегрен – Диагноза

Посетете личния си лекар, ако имате симптоми на синдром на Sjögren .

Те ще попитат за вашите симптоми и ще погледнат очите и устата ви, за да проверят за очевидни проблеми.

Но тъй като има много състояния със симптоми, подобни на синдрома на Sjögren, за Вашия лекар може да бъде много трудно да диагностицира.

Те могат да ви насочат към специалист за допълнителни проверки, ако е необходимо.

Кръвни тестове

Кръвни тестове могат да се правят, за да се търсят антитела в кръвта. Антителата са вещества, произведени от имунната ви система (защитата на организма срещу болести и инфекции) за атака на микроби.

При синдрома на Sjögren имунната система произвежда антитела, които атакуват здрави области на тялото. Те могат да бъдат открити по време на кръвен тест.

Но не всеки със синдром на Sjögren има тези антитела, така че все още може да имате заболяване, дори ако кръвен тест не ги открие.

Проверете слоя на сълзите на очите си

Очен лекар (офталмолог) може да проведе тест, за да разгледа слоя сълзи, който се образува в предната част на очите ви.

Това включва безвредни цветни капки, които се поставят в очите ви, за да улеснят видимостта на сълзите за кратко време. След това Вашият лекар гледа очите Ви с помощта на специален микроскоп със светлина.

Ако слоят сълзи е много неравен, това може да е признак на синдром на Sjögren.


Премахване на парче устна тъкан

При хора със синдром на Sjögren, купчини бели кръвни клетки, които се произвеждат от имунната система, могат да се образуват в клетките, където се образува плюнка (слюнка).

За да проверите за това, много малко парче тъкан от вътрешната страна на устната ви може да бъде отстранено и погледнато под микроскоп. Това е известно като биопсия на устните.

Местната упойка се инжектира в устната ви, за да я изтръпне за процедурата.

Други тестове

Понякога могат да се провеждат и други тестове. Те могат да включват:

  • тест за плюене – плюете колкото можете повече слюнка в чаша за период от пет минути и след това количеството се измерва или претегля
  • измерване на колко сълзи произвеждате – малки ивици хартия се поставят в долния ви клепач за пет минути, за да видите колко от хартията е напоена със сълзи

Производството на по-малко слюнка или по-малко сълзи от нормалното може да е признак на синдром на Sjögren.