Синдром на Guillain-Barré – Причини

Смята се, че синдромът на Guillain-Barré е причинен от проблем с имунната система, естествената защита на организма срещу болести и инфекции.

Обикновено имунната система атакува всички микроби, попаднали в тялото. Но при хора със синдром на Guillain-Barré нещо се обърква и погрешно атакува нервите.

Това уврежда нервите и спира сигналите от мозъка, които пътуват по тях правилно, което може да причини проблеми като изтръпване, слабост и болка в крайниците.

Не е ясно защо точно това се случва. Състоянието не се предава от човек на човек и не се наследява.

Възможни задействания

Понякога изглежда, че синдромът на Guillain-Barré има определен спусък. Това са някои от основните тригери.

Инфекции

В повечето случаи синдромът на Guillain-Barré се появява няколко дни или седмици след инфекция.

Инфекциите, за които е известно, че отключват състоянието, включват:

Ваксинации

В миналото ваксинациите (особено грипната ваксина, използвана в САЩ по време на огнище на свински грип през 1976 г.) са били свързани с повишен риск от синдром на Guillain-Barré.

Но оттогава изследванията установиха, че шансовете за развитие на състоянието след ваксинация са изключително малки.

Например, проучване на ваксината, използвана по време на огнището на свински грип през 2009 г., установи, че на всеки милион души, които са били ваксинирани, има по-малко от 2 допълнителни случая на синдром на Guillain-Barré.

И доказателствата сочат, че е много по-вероятно да получите синдром на Guillain-Barré от инфекция, като грип, отколкото ваксината, предназначена да предотврати инфекцията, като например грип.