Синдром на поликистозните яйчници – Причини

Точната причина за синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) е неизвестна, но се смята, че е свързана с необичайни нива на хормоните.

Устойчивост на инсулин

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса за контрол на количеството захар в кръвта. Той помага за преместването на глюкозата от кръвта в клетките, където тя се разгражда, за да произвежда енергия.

Инсулиновата резистентност означава, че тъканите на тялото са устойчиви на въздействието на инсулина. Следователно тялото трябва да произвежда допълнителен инсулин, за да компенсира.

Високите нива на инсулин причиняват на яйчниците да произвеждат твърде много тестостерон, който пречи на развитието на фоликулите (торбичките в яйчниците, където се развиват яйцеклетките) и предотвратява нормалната овулация.

Инсулиновата резистентност също може да доведе до наддаване на тегло, което може да влоши симптомите на СПКЯ, тъй като излишъкът от мазнини кара тялото да произвежда още повече инсулин.


Хормонален дисбаланс

Установено е, че много жени с СПКЯ имат дисбаланс в някои хормони, включително:

  • повишени нива на тестостерон – хормон, често смятан за мъжки хормон, въпреки че всички жени обикновено произвеждат малки количества от него
  • повишени нива на лутеинизиращ хормон (LH) – това стимулира овулацията, но може да има ненормален ефект върху яйчниците, ако нивата са твърде високи
  • ниски нива на глобулин, свързващ половите хормони (SHBG) – протеин в кръвта, който се свързва с тестостерона и намалява неговия ефект
  • повишени нива на пролактин (само при някои жени с СПКЯ) – хормон, който стимулира гърдите да произвеждат мляко по време на бременност

Точната причина, поради която се появяват тези хормонални промени, не е известна.

Предполага се, че проблемът може да започне в самия яйчник, в други жлези, които произвеждат тези хормони, или в частта от мозъка, която контролира тяхното производство.

Промените могат да бъдат причинени и от резистентността към инсулин.


Генетика

PCOS понякога работи в семейства. Ако някои роднини, като майка ви, сестра или леля, имат СПКЯ, рискът да го развиете често се увеличава.

Това предполага, че може да има генетична връзка с PCOS, въпреки че специфични гени, свързани със състоянието, все още не са идентифицирани.