Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) – Лечение

Свръхактивната щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) обикновено е лечима.

Обикновено ще бъдете насочени към специалист по хормонални състояния (ендокринолог), който ще планира вашето лечение.

Основните лечения са:

 • лекарство
 • лечение с радиоактивен йод
 • хирургия

Лекарство

Лекарствата, наречени тионамиди, обикновено се използват за лечение на свръхактивна щитовидна жлеза. Те спират щитовидната жлеза да произвежда излишни хормони.

Основните използвани видове са карбимазол и пропилтиоурацил.

Обикновено ще трябва да приемате лекарството в продължение на 1 до 2 месеца, преди да забележите някаква полза. Може също да Ви бъде дадено друго лекарство, наречено бета-блокер, за да Ви помогне да облекчите някои от симптомите си междувременно.

След като нивата на хормоните на щитовидната жлеза са под контрол, дозата ви може постепенно да се намали и след това да спре. Но някои хора трябва да продължат да приемат лекарства в продължение на няколко години или евентуално цял живот.

Странични ефекти

През първите няколко месеца някои хора изпитват следните нежелани реакции:

 • гадене
 • висока температура
 • главоболие
 • болки в ставите
 • променен вкус
 • разстроен стомах
 • сърбящ обрив

Те трябва да преминат, докато тялото ви свикне с лекарството.

По-рядък, но по-сериозен страничен ефект е внезапното спадане на броя на белите кръвни клетки (агранулоцитоза) , което може да ви направи много уязвими към инфекции.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако получите симптоми на агранулоцитоза, като висока температура, възпалено гърло или постоянна кашлица . Те могат да организират кръвен тест за проверка на броя на белите кръвни клетки.

Лечение с радиоактивен йод

Лечението с радиоактивен йод е вид лъчетерапия, която се използва за унищожаване на клетките в щитовидната жлеза, като намалява количеството хормони, които може да произведе. Това е високоефективно лечение, което може да излекува свръхактивната щитовидна жлеза.

Получавате напитка или капсула, която съдържа йод и ниска доза радиация, която се абсорбира от щитовидната жлеза. Повечето хора се нуждаят само от едно лечение.

Може да отнеме няколко седмици или месеци, докато се почувстват пълните ползи, така че може да се наложи да приемате лекарство, като карбимазол или пропилтиоурацил, за кратко време.

Дозата радиация, използвана по време на лечението с радиоактивен йод, е много ниска, но има някои предпазни мерки, които ще трябва да вземете след лечението:

 • избягвайте продължителен близък контакт с деца и бременни жени за няколко дни или седмици
 • жените трябва да избягват забременяване поне 6 месеца
 • мъжете не трябва да раждат дете поне 4 месеца

Лечението с радиоактивен йод не е подходящо за жени, които са бременни или кърмят. Също така не е подходящо, ако вашата свръхактивна щитовидна жлеза причинява сериозни проблеми с очите .

Хирургия

Понякога може да се препоръча операция за отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза.

Това може да е най-добрият вариант, ако:

Премахването на цялата щитовидна жлеза обикновено се препоръчва, тъй като спира симптомите на хипертиреоидизъм да се връщат отново.

Но ще трябва да приемате лекарства до края на живота си, за да компенсирате липсата на щитовидна жлеза. Това са същите лекарства, които се използват за лечение на слабо работеща щитовидна жлеза .