Резус болест – лечение

Лечението на резус заболяване зависи от това колко тежко е състоянието. В по-тежки случаи може да се наложи лечението да започне преди раждането на бебето.

Около половината от всички случаи на резус заболяване са леки и обикновено не изискват много лечение. Вашето бебе обаче ще трябва да бъде наблюдавано редовно, в случай че се развият сериозни проблеми.

В по-тежки случаи обикновено е необходимо лечение, наречено фототерапия, и кръвопреливането може да помогне за ускоряване на отстраняването на билирубин (вещество, създадено при разграждане на червените кръвни клетки) от тялото.

В най-сериозните случаи може да се извърши кръвопреливане , докато бебето Ви е все още в утробата и може да се използва лекарство, наречено интравенозен имуноглобулин, когато се роди, ако фототерапията не е ефективна.

Ако е необходимо, бебето може да бъде доставено по-рано, като се използват лекарства за започване на раждане (индукция) или цезарово сечение , така че лечението може да започне възможно най-скоро. Това обикновено се прави едва след около 34 седмици от бременността.

Фототерапия

Фототерапията е лечение със светлина. Тя включва поставяне на новороденото бебе под халогенна или флуоресцентна лампа със закрити очи.

Като алтернатива те могат да бъдат поставени върху одеяло, съдържащо оптични влакна, през които светлината се движи и свети върху гърба на бебето (оптична фототерапия).

Светлината, погълната от кожата по време на фототерапия, понижава нивата на билирубина в кръвта на бебето чрез процес, наречен фотоокисление. Това означава, че към билирубина се добавя кислород, който му помага да се разтвори във вода. Това улеснява черния дроб на бебето да разгражда билирубина и да го отстранява от кръвта.

По време на фототерапията течностите обикновено се подават във вената (интравенозна хидратация), тъй като повече кожа се губи през кожата на бебето и се отделя повече урина при изхвърлянето на билирубина.

Използването на фототерапия понякога може да намали нуждата от кръвопреливане.


Преливане на кръв

В някои случаи нивата на билирубин в кръвта могат да бъдат достатъчно високи, за да се наложи едно или повече кръвопреливания .

По време на кръвопреливане, част от кръвта на вашето бебе се отстранява и замества с кръв от подходящ донор (някой със същата кръвна група). Преливането на кръв обикновено се извършва през тръба, поставена във вената (интравенозна канюла).

Този процес спомага за отстраняването на част от билирубина в кръвта на бебето, а също така премахва антителата, които причиняват резус заболяване.

Също така е възможно бебето да прелива само червени кръвни клетки, за да допълни тези, които вече има.

Преливане на кръв на неродено бебе

Ако бебето ви развие резус, докато е още в утробата, може да се наложи да му се направи кръвопреливане преди раждането. Това е известно като вътрематочна трансфузия на плода.

Вътрематочното кръвопреливане на плода изисква специализирано обучение и не се предлага във всички болници. Следователно може да бъдете насочени към друга болница за процедурата.

Обикновено иглата се вкарва през корема на майката (корема) и в пъпната връв, така че дарената кръв може да се инжектира в бебето. Използва се ултразвуков скенер, който помага за насочването на иглата на правилното място.

Местната упойка се използва за изтръпване на областта, но вие ще сте буден по време на процедурата. Може да се даде успокоително, за да бъдете спокойни, а бебето ви също може да бъде успокоено, за да му помогне да спре да се движи по време на процедурата.

Може да се наложи повече от едно вътрематочно кръвопреливане на плода. Трансфузиите могат да се повтарят на всеки 2 до 4 седмици, докато бебето ви е достатъчно зряло, за да бъде родено. Те дори могат да намалят нуждата от фототерапия след раждането, но все пак може да са необходими допълнителни кръвопреливания.

Има малък риск от спонтанен аборт по време на вътрематочна кръвопреливане на плода, така че обикновено се използва само в особено тежки случаи.

Интравенозен имуноглобулин

В някои случаи лечението с интравенозен имуноглобулин (IVIG) се използва заедно с фототерапията, ако нивото на билирубин в кръвта на вашето бебе продължава да се повишава с почасова скорост.

Имуноглобулинът е разтвор от антитела (протеини, произведени от имунната система за борба срещу пренасящи болести организми), взети от здрави донори. Интравенозно означава, че се инжектира във вената.

Интравенозният имуноглобулин помага да се предотврати разрушаването на червените кръвни клетки, така че нивото на билирубин в кръвта на вашето бебе ще спре да се повишава. Също така намалява необходимостта от кръвопреливане.

Това обаче крие някои малки рискове. Възможно е бебето ви да има алергична реакция към имуноглобулина, въпреки че е трудно да се изчисли колко вероятно е това или колко тежка ще бъде реакцията.

Загрижеността относно възможните нежелани реакции и ограниченото предлагане на интравенозен имуноглобулин означават, че той се използва само когато нивото на билирубин се повишава бързо, въпреки сесиите за фототерапия.

Интравенозният имуноглобулин се използва и по време на бременност, в особено тежки случаи на резус заболяване, тъй като може да отложи нуждата от лечение с вътрематочни кръвопреливания на плода.