Резус болест – усложнения

Въпреки че резус-болестта е рядка и повечето случаи се лекуват успешно, има някои рискове както за неродените, така и за новородените бебета.

Неродени бебета

Ако резус болестта причинява тежка анемия при нероденото бебе, това може да доведе до:

Преливането на кръв, дадено на бебе в утробата (вътрематочна трансфузия [IUT]), може да се използва за лечение на анемия при неродено бебе. Това лечение обаче крие и някои рискове от усложнения. Това може да доведе до ранно раждане, което започва преди 37-та седмица от бременността и има 1 на 50 риск от спонтанен аборт или мъртво раждане.

Новородени бебета

Резус болестта причинява натрупване на прекомерно количество вещество, наречено билирубин. Без бързо лечение, натрупването на билирубин в мозъка може да доведе до неврологично състояние, наречено керниктер. Това може да доведе до глухота , слепота , увреждане на мозъка, затруднения в ученето или дори смърт.

Лечението на резус заболяване обикновено е ефективно за намаляване на нивата на билирубин в кръвта, така че тези усложнения са необичайни.

Преливане на кръв

Рискът от развитие на инфекция от кръвта, използвана при кръвопреливане, е нисък, тъй като цялата кръв се преглежда внимателно. Използваната кръв също ще бъде съчетана с кръвната група на бебето, така че вероятността вашето бебе да има нежелана реакция към дарената кръв също е ниска.

Възможно е обаче да има проблем със самото преливане. Например, тръбата (катетър), използвана за доставяне на кръвта, може да се измести, причинявайки силно кървене (кръвоизлив) или кръвен съсирек .

Като цяло рисковете, свързани с кръвопреливането, са малки и не надвишават ползите от лечението на бебе с анемия.