Резус-болест – симптоми

Резус болестта засяга само бебето и майката няма да изпитва никакви симптоми.

Симптомите на резус-болестта зависят от това колко тежка е тя. Около 50% от бебетата, диагностицирани с резус, имат леки симптоми, които са лесно лечими.

Признаци при неродено бебе

Ако бебето ви развие резус, докато е още в утробата, те могат да станат анемични, тъй като техните червени кръвни клетки се унищожават по-бързо от обикновено от антителата.

Ако бебето ви е анемично, кръвта му ще се разрежда и ще тече по-бързо. Това обикновено не причинява никакви забележими симптоми, но може да бъде открито с ултразвуково сканиране, известно като доплер ултразвук.

Ако анемията е тежка, по време на сканиране могат да се открият усложнения на резус-болестта , като вътрешен оток.

Признаци при новородено бебе

Двата основни проблема, причинени от резус-болест при новородено бебе, са хемолитична анемия и жълтеница . В някои случаи бебето може да има и нисък мускулен тонус (хипотония) и може да им липсва енергия.

Ако бебето има резус, то не винаги ще има очевидни симптоми, когато се роди. Понякога симптомите могат да се развият до 3 месеца след това.

Хемолитична анемия

Хемолитичната анемия се появява, когато червените кръвни клетки са унищожени. Това се случва, когато антителата от RhD отрицателната кръв на майката преминават през плацентата в кръвта на бебето. Антителата атакуват RhD положителната кръв на бебето, унищожавайки червените кръвни клетки.

При новороденото бебе това може да причини бледа кожа, повишена честота на дишане, лошо хранене или жълтеница.

Жълтеница

Жълтеницата при новородените бебета превръща кожата им и бялото на очите в жълто. При бебета с тъмна кожа пожълтяването ще бъде най-очевидно в очите им или на дланите и ходилата им.

Жълтеницата се причинява от натрупването на химично вещество, наречено билирубин в кръвта. Билирубинът е жълто вещество, което се произвежда естествено в организма, когато червените кръвни клетки се разграждат. Обикновено се отстранява от кръвта от черния дроб, така че може да се предаде от тялото с урина.

При бебета с резус, черният дроб не може да обработи високите нива на билирубин, които се натрупват в резултат на разрушаването на червените кръвни клетки на бебето.