Резус-болест – Диагноза

Резус болестта обикновено се диагностицира по време на рутинните скринингови тестове, които ви се предлагат по време на бременност.

Кръвни тестове

В началото на бременността трябва да се направи кръвен тест, за да се изследват състояния като анемия , рубеола , ХИВ и хепатит В.

Кръвта ви също ще бъде изследвана, за да се определи коя кръвна група сте и дали кръвта ви е резус (RhD) положителна или отрицателна (вж. Причините за резус-болест за повече информация).

Ако сте RhD отрицателни, кръвта ви ще бъде проверена за антитела (известни като анти-D антитела), които унищожават RhD положителни червени кръвни клетки. Може да сте били изложени на тях по време на бременност, ако бебето ви има RhD положителна кръв.

Ако не бъдат открити антитела, кръвта ви ще бъде проверена отново на 28 седмица от бременността и ще ви бъде предложена инжекция с лекарство, наречено анти-D имуноглобулин, за да намалите риска от развитие на бебето при резус (вижте предотвратяване на резус болест за повече информация).

Ако анти-D антитела бъдат открити в кръвта Ви по време на бременност, съществува риск Вашето неродено бебе да бъде засегнато от резус заболяване. Поради тази причина вие и вашето бебе ще бъдете наблюдавани по-често от обикновено по време на бременността.

В някои случаи може да се предложи кръвен тест за проверка на кръвната група на бащата, ако имате RhD отрицателна кръв. Това е така, защото бебето ви няма да бъде изложено на риск от резус, ако и майката, и бащата имат RhD отрицателна кръв.

Проверка на кръвната група на вашето бебе

Възможно е да се определи дали нероденото бебе е RhD положително или RhD отрицателно, като се вземе обикновен кръвен тест по време на бременност.

Генетична информация (ДНК) от нероденото бебе може да бъде намерена в кръвта на майката, което позволява да се проверява кръвната група на нероденото бебе без никакъв риск. Обикновено е възможно да получите надежден резултат от този тест след 11 до 12 седмици от бременността, което е много преди бебето да е изложено на риск от антителата.

Ако вашето бебе е RhD отрицателно, те не са изложени на риск от резус болест и няма да е необходимо допълнително наблюдение или лечение. Ако се установи, че са RhD положителни, бременността ще се следи по-внимателно, за да могат бързо да се лекуват евентуални проблеми.

В бъдеще на RhD отрицателни жени, които не са разработили анти-D антитела, може да се предлага рутинно този тест, за да се види дали носят RhD положително или RhD отрицателно бебе, за да се избегне ненужно лечение.

Мониторинг по време на бременност

Ако бебето ви е изложено на риск от развитие на резус-болест, то ще бъде наблюдавано чрез измерване на кръвния поток в мозъка. Ако бебето ви е засегнато, кръвта му може да е по-рядка и да тече по-бързо. Това може да се измери с помощта на ултразвуково сканиране, наречено доплер ултразвук.

Ако доплер ултразвук показва, че кръвта на бебето тече по-бързо от нормалното, процедура, наречена вземане на проби от фетална кръв (FBS), може да се използва, за да се провери дали бебето ви е анемично . Тази процедура включва вкарване на игла през корема (корема) за отстраняване на малка проба кръв от бебето. Процедурата се извършва под местна упойка , обикновено амбулаторно, така че можете да се приберете в същия ден.

Има малък (обикновено 1-3%) шанс тази процедура да ви накара да загубите бременността си, така че тя трябва да се извършва само ако е необходимо.

Ако се установи, че бебето ви е анемично, може да му се направи кръвопреливане през същата игла. Това е известно като вътрематочна трансфузия (IUT) и може да се наложи пренощуване в болница.

FBS и IUT се извършват само в специализирани отделения, така че може да се наложи да бъдете насочени към различна болница от тази, в която планирате да имате бебе.

Прочетете повече за лечението на резус болест .

Диагностика при новородено бебе

Ако сте RhD отрицателни, кръвта ще бъде взета от пъпната връв на вашето бебе, когато се роди. Това е да се провери тяхната кръвна група и да се види дали анти-D антителата са били предадени в кръвта им. Това се нарича тест на Coombs.

Ако ви е известно, че имате анти-D антитела, кръвта на вашето бебе също ще бъде изследвана за анемия и жълтеница .