Ревматоиден артрит – Да живееш с

Ревматоидният артрит може да промени живота. Може да се наложи продължително лечение за контрол на симптомите и увреждане на ставите.

В зависимост от това колко болка и скованост изпитвате и колко увреждане на ставите имате, обикновените ежедневни задачи могат да станат трудни или да отнемат повече време.

Може да се наложи да адаптирате начина, по който изпълнявате ежедневните задачи или да промените начина си на живот, за да ви помогне да управлявате състоянието си.

Ето някои неща, с които можете да помогнете.

Грижа за себе си

Грижата за себе си е важна част от ежедневието. Това включва поемане на отговорност за вашето здраве и благосъстояние с подкрепата на хората, участващи в грижите ви.

Той включва това, което правите всеки ден, за да поддържате форма и да поддържате добро физическо и психическо здраве, да предотвратявате заболявания и инциденти и да управлявате леки заболявания и дългосрочни състояния.

Хората, които имат дългосрочно състояние, като ревматоиден артрит, могат да се възползват неимоверно от подкрепата да се грижат за себе си. Те могат да живеят по-дълго, да имат по-добро качество на живот и да бъдат по-активни и независими.


Вземете вашето лекарство

Важно е да приемате лекарството си според инструкциите, дори ако започнете да се чувствате по-добре, тъй като лекарството може да помогне за предотвратяване на обостряния и да намали риска от допълнителни проблеми, като например увреждане на ставите.

Ако имате някакви въпроси или притеснения относно лекарството, което приемате, или нежелани реакции, говорете с вашия медицински екип.

Може също да е полезно да прочетете информационната листовка, която се доставя с лекарството, тъй като това ви разказва за възможни взаимодействия с други лекарства или добавки.

Консултирайте се с вашия медицински екип, преди да вземете лекарства без рецепта, като болкоуспокояващи или хранителни добавки. Те могат да повлияят на вашето лекарство.


Редовни прегледи

Тъй като ревматоидният артрит е дългосрочно състояние, вие ще бъдете в контакт с вашия медицински екип редовно, за да могат те да проверят дали състоянието ви се контролира добре и дали лечението ви е подходящо за вас.

Може да имате редовно измерване на оценка на активността на заболяването (DAS), което може да помогне на вашия медицински екип да вземе решение за най-доброто лечение.

Научете повече за резултата от DAS на уебсайта на Националното общество за ревматоиден артрит (NRAS).

Колкото повече вашият здравен екип знае, толкова повече те могат да ви помогнат, така че обсъдете всички притеснения, които имате, с тях.

Намаляване на Вашето лекарство

Някои хора намират, че симптомите им изчезват или се подобряват значително. Ако симптомите Ви останат по-добри поне 1 година, без да е необходимо да приемате стероиди , Вашето лечение може да бъде преразгледано.

Вашият лекар може да предложи бавно да намалите дозата на лекарството, след което да видите дали можете да спрете да го приемате.

През това време ще бъдете наблюдавани. Ако симптомите Ви се върнат, ще трябва незабавно да започнете да приемате модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARD).

Поддържане на добре

Ако имате ревматоиден артрит, може да Ви бъде препоръчано ежегодно ваксиниране срещу грип, за да се предпазите от грип .

Може също да Ви бъде препоръчано да направите пневмококова ваксинация , еднократна инжекция, която предпазва от сериозна гръдна инфекция, наречена пневмококова пневмония .

Опитайте се да си почивате обилно по време на обостряне, когато ставите ви могат да бъдат особено болезнени и възпалени.

По-нататъшното натоварване на много подути и болезнени стави често може да влоши болката и възпалението.

Здравословно хранене и упражнения

Редовните упражнения и здравословното хранене се препоръчват на всички, а не само на хората с ревматоиден артрит.

Те могат да помогнат за намаляване на риска от много състояния, включително сърдечни заболявания и много форми на рак .

Редовното упражнение може да помогне за облекчаване на стреса, поддържане на подвижността на ставите и укрепване на мускулите, поддържащи ставите.

Упражненията също могат да ви помогнат да отслабнете, ако сте с наднормено тегло, което може да натовари допълнително ставите ви.

Но е важно да се намери баланс между почивка и упражнения. Почивката ще направи възпалените стави да се чувстват по-комфортно, но без движение ставите ви ще се втвърдят и мускулите ви ще станат по-слаби.

Намерете най-добрите дейности и правилния баланс за вас. Обикновено е най-добре да увеличавате количеството упражнения, които правите постепенно.

Ако определена дейност кара ставите ви да се затоплят и подуват или причиняват силна болка, тогава спрете и си починете. Ако не създава проблеми, обикновено е добре да продължите.

Ако определена дейност винаги предизвиква обостряне, най-добре е да я избягвате и да намерите алтернатива.

Дейности с голямо въздействие, като бягане или контактни спортове като ръгби и футбол, са по-склонни да създадат проблеми.

Опитайте дейности с ниско въздействие, които натоварват по-малко ставите ви, като плуване, колоездене, ходене и аквааеробика.

Ако имате нужда от повече насоки, физиотерапевтът е добър човек, който да ви посъветва за подходящи видове упражнения.

Искате ли да знаете повече?

Самоуправление

Поемането на контрол над ревматоидния артрит ще ви помогне да се справите с неговото въздействие върху начина ви на живот.

Програма за самоуправление, специално предназначена за хора с ревматоиден артрит, е разработена от NRAS.

6-седмичната програма може да ви помогне да научите повече за състоянието си и да предостави практически съвети за управление на ежедневието, като например:

  • как да получите най-доброто от вашето лекарство
  • техники за управление на болката
  • упражнения за поставяне на цели

Искате ли да знаете повече?

Говорете с другите

Много хора намират за полезно да говорят с други хора в подобна позиция. Може да има местна група за подкрепа, където можете да се срещнете с други хора със същото състояние като вас.

Обадете се на телефонната линия за помощ NRAS безплатно на 0800 298 7650 от понеделник до петък, от 9:30 до 16:30 часа. Можете да говорите с обучен съветник по ревматоиден артрит. Можете също така да се уговорите да говорите с някой, който има ревматоиден артрит.

Или се обадете на безплатната линия за помощ срещу артрит на 0800 5200 520 от понеделник до петък, от 9:00 до 20:00 часа.

Искате ли да знаете повече?

Твоите чувства

Може да е трудно да се справите с непредсказуемата природа на ревматоидния артрит.

Няколко дни болката и сковаността ще бъдат много по-лоши от други и може да няма начин да се знае кога ще се случи обостряне.

Трудният характер на ревматоидния артрит може да означава, че някои хора развиват депресия или чувство на стрес и безпокойство.

Понякога тези чувства могат да бъдат свързани с лошо контролирана болка или умора.

Животът с дългосрочно състояние ви прави по-склонни да имате емоции като разочарование, страх, гняв и негодувание.

Говорете с вашия здравен екип, ако се мъчите да се справите с чувствата си относно състоянието си.

Те могат да предложат лекарства или да предложат услуги за психично здраве, които могат да помогнат.

Искате ли да знаете повече?

Създаване и създаване на семейство

Ако приемате лекарства за ревматоиден артрит, уведомете вашия медицински екип, ако искате да създадете семейство или се притеснявате да забременеете, докато приемате лекарства.

Някои лекарства, като метотрексат, лефлуномид и биологично лечение, не трябва да се приемат от мъже или жени, докато се опитват за бебе.

Вашият екип за здравни грижи ще работи с вас, за да се опита да държи ревматоидния си артрит под контрол, докато се опитвате да забременеете.

Бебетата и малките деца са физически и психически взискателни към всеки родител, но особено ако имате ревматоиден артрит.

Ако се мъчите да се справите, може да ви помогне да говорите с други хора в същата ситуация като вас.

Възможно е също така да получите допълнителна подкрепа от вашия здравен посетител или ерготерапевт, който да ви помогне да управлявате младото си семейство.

Искате ли да знаете повече?

Секс и връзки

Болката, дискомфортът и промените в начина, по който се чувствате, могат да повлияят на сексуалния ви живот.

Вашето самочувствие или мисли за това как изглеждате може да повлияят на вашето доверие.

Въпреки че на много хора им е трудно да говорят по такива частни въпроси, има ресурси, които може да ви помогнат.

Разговорът с вашия партньор или личен лекар за въздействието на ревматоидния артрит върху вашата сексуалност и сексуални връзки може да ви помогне.

Искате ли да знаете повече?

Пари и обезщетения

Ако трябва да спрете работа или да намалите работата на непълно работно време поради вашия ревматоиден артрит, може да ви е трудно да се справите финансово.

Може да имате право на един или повече от следните видове финансова подкрепа:

Може да имате право и на други обезщетения, ако имате деца, живеещи вкъщи или с нисък доход на домакинството.

Плащане на вашите лекарства

Ако имате ревматоиден артрит, вероятно ще се нуждаете от повторни предписания на лекарства, за да поддържате състоянието си под контрол.

Ревматоидният артрит не е посочен като медицинско състояние, което дава право на човек да получава безплатни рецепти в Англия.

Но може да успеете да получите лекарствата си безплатно, ако състоянието ви попада в категорията „продължаващо физическо увреждане, което означава, че човекът не може да излезе без помощта на друг човек“.

Също така имате право на безплатни рецепти, ако сте на 60 или повече години, или ако получите или:

  • Подпомагане на доходите
  • Помощ за търсещ работа на база доход
  • Надбавка за заетост и издръжка, свързана с доходи.

Ако нямате право на безплатни рецепти, може да ви излезе по-евтино да закупите сертификат за предплащане на рецепта (PPC) .

Това на практика е „сезонен билет“ по рецепта, който обхваща всички ваши рецепти за период от 3 или 12 месеца.

Прочетете повече за помощта за разходите по рецепта, за да видите дали имате право на безплатни рецепти.

Искате ли да знаете повече?