Ревматична полимиалгия – лечение

Стероидното лекарство е основното средство за лечение на ревматична полимиалгия (PMR).

Обикновено се предписва вид кортикостероид, наречен преднизолон.

Преднизолон

Преднизолон действа, като блокира ефектите на някои химикали, които причиняват възпаление в тялото ви. Не лекува ревматична полимиалгия, но може да помогне за облекчаване на симптомите.

Когато се използва за лечение на полимиалгия ревматика, преднизолон се приема като таблетка. На повечето хора ще бъдат предписани няколко таблетки, които да приемат веднъж дневно.

Като начало може да Ви бъде предписана умерена доза преднизолон. Дозата постепенно ще се намалява на всеки 1 до 2 месеца.

Въпреки че симптомите Ви трябва да се подобрят в рамките на няколко дни след започване на лечението, вероятно ще трябва да продължите да приемате ниска доза преднизолон за около 2 години.

Ревматичната полимиалгия често се подобрява сама след това. Има обаче шанс да се върне след спиране на лечението. Това е известно като рецидив.

Не спирайте изведнъж да приемате стероидни лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже, че е безопасно да спрете. Внезапното спиране на лечението със стероиди може да ви направи много зле.

Странични ефекти на преднизолон

Около 1 на 20 души изпитват промени в психичното си състояние, когато приемат преднизолон.

Може да се чувствате депресирани и самоубийствени , тревожни или объркани. Някои хора също имат халюцинации (виждат или чуват неща, които ги няма).

Свържете се с личен лекар възможно най-скоро, ако имате промени в психичното си състояние.

Другите странични ефекти на преднизолон включват:

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако смятате, че сте били изложени на вируса на варицела-зостер или ако член на вашето домакинство развие варицела или херпес зостер.

Рискът от тези нежелани реакции трябва да се подобри, тъй като дозата на преднизолон намалява.

Научете повече за страничните ефекти на стероидните таблетки .

Други лекарства

Понякога други лекарства могат да се комбинират с кортикостероиди, за да помогнат за предотвратяване на рецидиви или да позволят намаляване на дозата на преднизолон.

На някои хора се предписва имуносупресивно лекарство, като метотрексат. Използва се за потискане на имунната система, защитата на организма срещу инфекции и заболявания.

Може да помогне на хора с ревматична полимиалгия, които имат чести рецидиви или не реагират на нормалното лечение със стероиди.

Вашият лекар може да препоръча болкоуспокояващи, като парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) , за да облекчат болката и сковаността, докато дозата на преднизолон намалява.

Последващи действия

Ще имате редовни последващи срещи, за да проверите:

  • колко добре реагирате на лечението
  • ако дозата на преднизолон трябва да бъде коригирана
  • колко добре се справяте с всякакви странични ефекти

По време на тези срещи ще имате кръвни изследвания, за да проверите нивата на възпаление в тялото си.

Проследяващите срещи обикновено се препоръчват на всеки няколко седмици през първите 3 месеца, а след това на всеки 3 до 6 месеца след това време.

Свържете се с личен лекар, ако симптомите ви се върнат по време на която и да е част от лечението. Може да се наложи дозата Ви да бъде коригирана.


Стероидна карта

Ако трябва да приемате стероиди за повече от 3 седмици, вашият лекар или фармацевт трябва да организира да ви бъде дадена стероидна карта.

Картата обяснява, че редовно приемате стероиди и дозата Ви не трябва да се спира внезапно. Носете картата със себе си през цялото време.