Ревматична полимиалгия – Диагноза

Диагностицирането на ревматична полимиалгия (PMR) често може да бъде доста продължителен процес, включващ няколко различни теста.

Това е така, защото споделя много симптоми с по-често срещани здравословни състояния като ревматоиден артрит , които първо трябва да бъдат изключени.

Тестове

Няма специфичен тест за ревматична полимиалгия, но е вероятно да се направят редица кръвни изследвания .

Скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR) и С-реактивният протеин (CRP) са кръвни тестове, които могат да се използват за проверка на нивата на възпаление в тялото ви.

Ако ESR и CRP са нормални, е малко вероятно полимиалгия ревматика да бъде диагностицирана.

Понякога ESR може да е нормално и CRP може да бъде повишено, което е по-вероятно да показва ревматична полимиалгия. Ето защо и двата теста обикновено се правят едновременно.

Тъй като възпалението е характеристика на много състояния, високите нива не означават автоматично, че имате полимиалгия ревматика.

Може да са необходими допълнителни тестове, за да се избегнат други състояния, които причиняват възпаление. Например може да се направи тест за ревматоиден фактор и антитела срещу CCP, за да се изключи ревматоидният артрит.

Кръвните тестове също могат да помогнат да се определи:

Може да имате тест за урина, за да проверите колко добре функционират бъбреците ви.

Рентгеновите и ултразвукови сканирания също могат да се използват за изследване на състоянието на костите и ставите.

Контролен списък за симптоми

След като изключите други възможни причини за вашите симптоми, може да се използва контролен списък, за да се види дали симптомите ви съвпадат с тези, които най-често се свързват с полимиалгия ревматика.

Ревматичната полимиалгия обикновено може да бъде диагностицирана уверено, ако отговаряте на всички следните критерии:

Прочетете повече за лечението на ревматична полимиалгия .