Реактивен артрит – Лечение

Реактивният артрит обикновено е временен, но лечението може да помогне за облекчаване на симптомите и изчистване на всяка основна инфекция.

Повечето хора ще се възстановят напълно в рамките на една година, но малък брой хора изпитват дългосрочни проблеми със ставите.

Лечението обикновено се фокусира върху:

  • изчистване на първоначалната инфекция, отключила реактивния артрит – обикновено се използват антибиотици в случай на полово предавани инфекции (ППИ)
  • облекчаване на симптоми като болка и скованост – обикновено с помощта на болкоуспокояващи като ибупрофен
  • управление на тежък или продължителен реактивен артрит – обикновено се използват лекарства като стероиди или модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs)

Антибиотици

Антибиотиците няма да лекуват самия реактивен артрит, но понякога се предписват, ако имате продължителна инфекция – особено ако имате ППИ. Вашият скорошен сексуален партньор (партньори) също може да се нуждае от лечение.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства

Противовъзпалителни болкоуспокояващи (НСПВС) , като ибупрофен, могат да се приемат за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

Стероидни лекарства

Ако имате тежко възпаление или не можете да приемате НСПВС или те не са ви повлияли, може да ви бъдат предписани стероидни лекарства за намаляване на възпалението.

Стероидите могат да се дават под формата на таблетки, ако са засегнати няколко от ставите. Ако са засегнати само една или две стави, стероидите могат да се инжектират директно в засегнатата става или сухожилие.


Модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs)

Ако симптомите Ви не се подобрят след няколко седмици с друго лечение или са много тежки, може да Ви бъде предписан DMARD, който също действа чрез намаляване на възпалението. Те могат да се предписват самостоятелно, но могат да се предписват и в комбинация със стероиди или НСПВС, или и с двете.

Най-често използваните DMARD са метотрексат и сулфасалазин.

Може да отнеме няколко месеца, преди да забележите, че DMARD работи, така че е важно да продължите да го приемате, дори ако не виждате незабавни резултати.

Честите нежелани реакции на метотрексат и сулфасалазин включват гадене, диария, загуба на апетит и главоболие, въпреки че те обикновено се подобряват, след като тялото ви свикне с лекарството.

DMARD също могат да причинят промени в кръвта или черния дроб, така че е важно да правите редовни кръвни изследвания, докато приемате тези лекарства.

Други лекарства

Ако вашият реактивен артрит е много тежък, могат да бъдат предписани дори по-силни лекарства, известни като биологични препарати.

Те трябва да се прилагат редовно чрез инжектиране и могат да увеличат риска от заразяване.


Грижа за себе си

Има и неща, които можете да направите сами, за да облекчите симптомите си.

Когато за първи път започнете да получавате симптоми на реактивен артрит, трябва да се опитате да си починете обилно и да избягвате използването на засегнатите стави.

Тъй като симптомите ви се подобряват, трябва да започнете да правите упражнения за разтягане и укрепване на засегнатите мускули и да подобрите обхвата на движение в засегнатите стави.

Вашият лекар или специалист може да препоръча упражнения за вашия артрит . Като алтернатива може да бъдете насочени към физиотерапия .

Също така може да намерите пакети с лед и топлинни възглавници полезни за намаляване на болката и подуването на ставите. Увийте ги в чиста кърпа, преди да ги поставите върху кожата си.

Шини, подложки за пети и вложки за обувки (стелки) също могат да помогнат.

Как да спрем връщането на реактивния артрит

Има риск да развиете реактивен артрит отново, ако получите друга инфекция. Най-добрият начин да избегнете това е като се предпазите от ППИ и чревни инфекции.

Най-ефективният начин за предотвратяване на ППИ е винаги да се използва бариерен метод за контрацепция, като презерватив , по време на секс с нов партньор.

Прочетете съвети за ППИ , контрацепция и сексуално здраве .

Осигуряването на добри хигиенни стандарти при приготвяне и съхранение на храна може да помогне за предотвратяване на чревни инфекции. Прочетете за безопасността на храните и предотвратяването на хранително отравяне .