Рахит и остеомалация – причини

Рахитът обикновено се появява поради липса на витамин D или калций, въпреки че може да бъде причинен и от генетичен дефект или друго здравословно състояние.

Липса на витамин D и калций

Най-честата причина за рахит е липсата на витамин D или калций в диетата на детето. И двете са от съществено значение за децата да развият здрави и здрави кости.

Източници на витамин D са:

  • слънчева светлина – кожата ви произвежда витамин D, когато е изложена на слънце и ние получаваме по-голямата част от нашия витамин D по този начин
  • храна – витамин D се съдържа и в някои храни, като мазна риба, яйца и подсилени зърнени закуски
  • хранителни добавки

Калцият често се съдържа в млечни продукти, като мляко, сирене и кисело мляко, и зелени зеленчуци, като броколи и зеле.

С течение на времето дефицитът на витамин D или калций ще причини рахит при деца и меки кости (остеомалация) при възрастни.

Вижте предотвратяването на рахит за повече информация и съвети относно това как детето ви да получава достатъчно витамин D и калций.

Кой е в риск?

Всяко дете, което не получава достатъчно витамин D или калций, може да развие рахит, но има определени групи деца, които са по-изложени на риск.

Например рахитът е по-често при деца от азиатски, африканско-карибски и близкоизточен произход, защото кожата им е по-тъмна и се нуждае от повече слънчева светлина, за да получи достатъчно витамин D.

Бебетата, родени преждевременно, също са изложени на риск от развитие на рахит, тъй като трупат запаси от витамин D, докато са в утробата. Бебетата, които са кърмени изключително, особено за повече от 6 месеца, също могат да бъдат изложени на риск от дефицит на витамин D.

Препоръчително е:

  • бременни и кърмещи жени трябва да обмислят приемането на дневна добавка, съдържаща 10 микрограма (mcg) витамин D от поне октомври до март
  • бебета от раждането до 1-годишна възраст , независимо дали са изцяло или частично кърмени, трябва да получават дневна добавка, съдържаща 8,5 до 10mcg витамин D, за да се уверят, че получават достатъчно
  • бебетата, хранени с адаптирано мляко , не се нуждаят от добавка с витамин D, докато не получават по-малко от 500 ml (около литър) адаптирано мляко на ден, тъй като адаптираното мляко е обогатено с витамин D
  • на деца на възраст от 1 до 4 години трябва да се дава ежедневна добавка, съдържаща 10mcg витамин D

За повече информация прочетете кой трябва да приема добавки с витамин D.

Генетичен дефект

Редки форми на рахит могат да се появят и при някои наследствени (генетични) заболявания. Например, хипофосфатемичният рахит е генетично заболяване, при което бъбреците и костите се отнасят необичайно с фосфат.

Фосфатът се свързва с калция и е това, което прави костите и зъбите твърди. Това оставя твърде малко фосфат в кръвта и костите, което води до слаби и меки кости.

Други видове генетичен рахит засягат определени протеини в организма, които се използват от витамин D.


Основни условия

Понякога рахитът се развива при деца с редки форми на бъбречни, чернодробни и чревни заболявания. Те могат да повлияят на усвояването на витамини и минерали.