Рахит и остеомалация – превенция

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите рахит.

Те включват осигуряване на вашето дете:

Бебетата от раждането до 1 година, включително тези, които са кърмени изключително или частично, се нуждаят от 8,5 до 10 микрограма (mcg) витамин D на ден.

Деца на възраст над 1 година и възрастни се нуждаят от 10mcg витамин D на ден.

Добавки

Препоръчително е:

  • бременни и кърмещи жени трябва да обмислят приемането на ежедневна добавка, съдържаща 10mcg витамин D от поне октомври до март
  • бебета от раждането до 1-годишна възраст , независимо дали са изцяло или частично кърмени, трябва да получават дневна добавка, съдържаща 8,5 до 10mcg витамин D, за да се уверят, че получават достатъчно
  • бебетата, хранени с адаптирано мляко , не се нуждаят от добавка с витамин D, докато не получават по-малко от 500 ml (около литър) адаптирано мляко на ден, тъй като адаптираното мляко е обогатено с витамин D
  • на деца на възраст от 1 до 4 години трябва да се дава ежедневна добавка, съдържаща 10mcg витамин D

За повече информация прочетете кой трябва да приема добавки с витамин D.

Слънчева светлина

Слънчевата светлина е добър източник на витамин D и оттам черпим по-голямата част от витамин D. Витаминът се образува под кожата след излагане на слънце.

Във Великобритания кратък период на излагане на ръцете и лицето, когато слънцето е най-силно (между 11:00 и 15:00) от края на март / април до края на септември, е достатъчен за повечето хора.

Няма да получите витамин D от слънцето, ако носите слънцезащитен крем, но трябва да нанесете слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) от поне 15, преди кожата да започне да се зачервява или изгаря. Това ще помогне да предпазите кожата си от увреждане от слънцето.

Въпреки че е важно децата да прекарват време на слънце, за да предотвратят рахит, бебетата и малките деца имат много чувствителна кожа, която лесно изгаря. Те трябва да използват по-силен слънцезащитен крем и да бъдат покрити, когато са на слънце.

Във Великобритания кожата ви не може да произвежда витамин D от слънцето от октомври до началото на март, тъй като слънчевата светлина не е достатъчно силна. През този период обаче можете да набавяте витамин D от магазините на тялото си и от хранителни източници.

Прочетете повече за витамин D и слънчевата светлина и поддържането на безопасност на слънце .

Здравословен старт

Някои семейства отговарят на условията за безплатни витаминни добавки от правителствената схема за здравословно начало .

Разберете дали отговаряте на условията за здравословен старт . Можете също така да се обадите на телефонната линия за здравословно стартиране на 0345 607 6823 или да изпратите имейл на тяхното бюро за помощ от формата за контакт на уебсайта на Healthy Start.