Рак на ларинкса (ларинкса) – Причини

Ракът на ларинкса се причинява от промени в клетките на ларинкса, въпреки че не е ясно защо точно това се случва.

Всички ракови заболявания започват с промяна в ДНК на клетката. ДНК предоставя на нашите клетки основен набор от инструкции, като например кога да растат и да се размножават.

Промяната в ДНК може да промени инструкциите, които контролират растежа на клетките, което означава, че клетките продължават да растат, вместо да спират, когато трябва. Това кара клетките да се възпроизвеждат по неконтролируем начин, произвеждайки растеж на тъкан, наречена тумор.

Не е известно защо ДНК вътре в клетките на ларинкса е засегната в случаи на рак на ларинкса. Но изглежда, че излагането на неща, които могат да увредят клетките и тъканите на ларинкса, увеличава риска от развитие на рак.

Какво може да увеличи риска?

Редица неща могат да увеличат шансовете ви за развитие на рак на ларинкса.

Алкохол и тютюн

Алкохолът и тютюнът са 2-те основни неща, които могат да увеличат риска от развитие на рак на ларинкса. Смята се, че съдържат химикали, които могат да увредят клетките на ларинкса.

Колкото повече пиете или пушите, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на ларинкса.

Установено е, че хората, които пушат повече от 25 цигари на ден, или хората, които пушат повече от 40 години, са около 40 пъти по-склонни да развият рак на ларинкса, отколкото хората, които не пушат.

В сравнение с хората, които не пият, хората, които редовно пият големи количества алкохол, са около 3 пъти по-склонни да развият рак на ларинкса.

Ако пиете и пушите, рискът от рак на ларинкса се увеличава още повече. Като спрете да пиете и да пушите, можете значително да намалите риска от развитие на състоянието. Прочетете повече за предотвратяване на рак на ларинкса .

Семейна история

Смята се, че хората, които имат роднина от първа степен (родител, брат или сестра) с диагноза рак на главата или шията, са два пъти по-склонни да развият рак на ларинкса, отколкото някой без фамилна анамнеза.

Диета

Има доказателства, които предполагат, че диета с високо съдържание на червено месо, преработена храна и пържена храна може да увеличи риска от развитие на рак на ларинкса.

Приемането на „ средиземноморска диета “ или диета, съдържаща много плодове и зеленчуци може да намали риска. Прочетете повече за предотвратяване на рак на ларинкса .

Човешки папиломен вирус (HPV)

Човешкият папиломен вирус (HPV) е името, дадено на група вируси, които засягат кожата и влажните мембрани, нареждащи тялото, като тези в шийката на матката (шийката на матката), ануса, устата и гърлото.

Известно е, че HPV причинява промени в клетките на шийката на матката, което може да доведе до рак на маточната шийка . Смята се, че вирусът може да има подобен ефект върху клетките на гърлото. HPV често се разпространява по време на секс, включително орален секс.

Излагане на вредни вещества

Наличието на работа, при която сте изложени на високи нива на определени вещества, може също да увеличи риска от развитие на рак на ларинкса. Те включват:

  • азбест
  • въглища или дървесен прах
  • бои или дизелови изпарения
  • никел
  • изпарения на сярна киселина
  • формалдехид (химикал, използван в широк спектър от промишлени процеси, като производство на бои и козметика)
  • изопропилов алкохол (често се използва като почистващ разтворител)