Рак на ларинкса (ларинкса) – Възстановяване

Ако сте премахнали част или целия си ларинкс (ларингектомия), вероятно ще трябва да прекарате 1 или 2 дни в интензивно отделение, докато се възстановите.

Няма да можете да ядете, докато гърлото ви не заздравее, което за повечето хора отнема поне 1 или 2 седмици. Докато гърлото ви лекува, ще трябва да бъдете хранени през сонда, преминала през носа и в стомаха.

Ако сте премахнали целия си ларинкс (тотална ларингектомия), няма да можете да говорите нормално, защото вече няма да имате гласови струни. Редица техники могат да бъдат използвани за възпроизвеждане на функциите на вашите гласни струни (вижте по-долу), въпреки че те могат да отнемат седмици или месеци, за да се научат.

Следователно е вероятно да се наложи да използвате алтернативни методи за комуникация, като например писалка или хартия, през първите няколко седмици или месеци след операцията. Това може да бъде разочароващо преживяване – загубата на нещо, което по-рано сте приемали за даденост, може да бъде трудно да се справите.

Опитайте се да се подготвите за непознати, които реагират по непредсказуем и евентуално разстроен начин. Някои хора, които са претърпели ларингектомия, съобщават, че други хора понякога предполагат, че са глухи или имат затруднения в ученето поради невъзможността им да говорят.

Вашите емоции

Емоционалното въздействие на живота с ларингектомия може да бъде значително. Много хора съобщават, че изпитват ефект на влакче в увеселителен парк.

Например, може да се почувствате потиснати, когато се диагностицира рак на ларинкса, след това да се почувствате нагоре, след като ракът е бил отстранен, след това да се почувствате отново намалени, докато се опитвате да се примирите с практическите начини на живот с ларингектомия.

Тези емоционални промени понякога могат да предизвикат чувство на депресия . Може да бъдете депресирани, ако през последния месец сте се чувствали много потиснати и вече не изпитвате удоволствие да правите неща, които обикновено ви харесват.

Свържете се с вашия личен лекар или екип за грижи за съвет, ако смятате, че може да сте депресирани. Предлагат се набор от ефективни лечения.

Националната асоциация на клубовете за ларингектоми (NALC) също е полезен ресурс за хората, които се опитват да се примирят с живота с ларингектомия. NALC е група за подкрепа на пациенти, която предоставя съвети относно всички аспекти на живота с ларингектомия.

Гледам си стома

Ако сте премахнали целия си ларинкс, хирургът ще трябва да създаде постоянна дупка в гърлото, през която ще дишате (стома). През първите няколко месеца след операцията е вероятно стомата ви да произведе много слуз, особено ако сте имали лъчетерапия .

Прекомерната слуз може да причини затруднено дишане, така че към стомата ви може да бъде прикрепена тръба, за да ви помогне да дишате по-лесно. След като производството на слуз се установи, тръбата може да бъде отстранена.

Важно е да почиствате стомата си поне веднъж на ден, в противен случай тя може да стане коричка и да стане уязвима за инфекция. Специализирана медицинска сестра може да ви научи как да поддържате стомата си чиста.

Ще ви бъдат дадени специални филтри, които да поставите върху стомата си, които могат да помогнат да я поддържате влажна и без микроби.

Важно е да запомните, че ще трябва да покриете стомата си с кърпа, когато кашляте или кихате, вместо да покривате устата или носа си. Това е така, защото слузът или слюнката ще излязат от стомата ви.

Можете да прочетете повече за адаптирането към стома в Наръчника за пациенти с ларингектомия (PDF, 508kb), издаден от NALC.

Говорейки след операция

Ако ларинксът ви е напълно отстранен като част от лечението на рак на ларинкса, ще ви е необходимо допълнително лечение, за да възстановите гласа си.

Преди вашата ларингектомия, може да се срещнете с логопед и езиков терапевт (SLT), за да обсъдите възможните възможности за лечение за възстановяване на гласа ви. SLT е медицински специалист, специализиран в подпомагането на хора, които имат затруднения да говорят и да използват езика.

Има няколко различни възможности за лечение, които са описани накратко по-долу.

Гласова протеза

Гласовата протеза е изкуствена клапа, имплантирана във врата. Когато искате да говорите, покривате стомата и издишвате през клапана.

Клапанът създава шум, който можете да използвате, за да правите думи, като движите устните и устата си по обичайния начин. Гласът, произведен от клапана, звучи естествено, въпреки че може да е по-нисък от предишния ви глас.

Ако решите да имате гласова протеза, тя може да бъде монтирана по време на операцията за отстраняване на ларинкса.

Езофагеална реч

Езофагеалната реч е техника за говорене, на която вашият SLT може да ви научи. Това включва научаване на прокарване на въздух през хранопровода (хранопровода). Докато въздухът се движи през хранопровода, той вибрира и издава шум. Можете да създавате думи, като движите устните и устата си.

Някои хора смятат, че е доста лесно да научат езофагеална реч, докато други затрудняват. Редовната практика от вас и с вашия SLT може да ви помогне да се подобрите.

Електроларинкс

Електроларинксът е малко електрическо устройство, работещо с батерии, което вибрира и произвежда звук. Държите устройството под брадичката си и докато движите устата и устните си, вибрациите се превръщат в изговорени думи. Вашият SLT може да ви обучи да го използвате правилно.