живеещи с рак на яйчниците

Ракът на яйчниците може да повлияе на ежедневието ви по време и след лечението.

Възстановяване след операция

Операцията за лечение на рак на яйчниците е основна операция. Пълното възстановяване може да отнеме до 3 месеца.

Ще трябва да приемате нещата много лесно поне през първите няколко седмици. Почивайте си колкото е възможно повече и се опитайте да избягвате да прекарвате твърде дълго време на краката си.

Можете да започнете постепенно да се връщате към нормалните си дейности през следващите седмици, но внимавайте да не правите прекалено много.

Вашият екип за грижи ще ви информира за всичко, което трябва да избягвате, докато се възстановите. Например:

  • вероятно ще трябва да вземете 1 до 3 месеца почивка от работа
  • може да не можете да шофирате около месец
  • може да се наложи да избягвате тежко повдигане или интензивни упражнения за поне 3 месеца

Физиотерапевтът може да разработи план за упражнения, за да помогне за възстановяването ви.

Ако и двата ви яйчника са премахнати и не сте преминали през менопаузата , ще го изпитате след лечение.

Вашият лекар може да предложи приемане на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) за контролиране на всички симптоми на менопаузата, поне докато достигнете естествената възраст за менопаузата (между 45 и 55).

Още информация

Последващи срещи

След като лечението ви приключи, ще бъдете поканени на редовни прегледи, за да видите как се справяте.

Обикновено те започват на всеки 2 до 3 месеца, но с течение на времето стават по-редки.

Тези срещи са шанс да говорите с вашия екип за грижи за всякакви проблеми, които имате или каквито и да е въпроси.

Често се случва ракът на яйчниците да се върне в рамките на няколко години след завършване на лечението, така че може да имате редовни кръвни изследвания и / или сканиране, за да проверите за това.

Уведомете Вашия лекар възможно най-скоро, ако някой от симптомите Ви се върне след лечението. Не чакайте следващата си среща.

Още информация

Помощ и подкрепа

Справянето с рака може да бъде огромно предизвикателство за вас и вашите приятели и семейство, както на практика, така и емоционално.

Разговорът с някого за вашите чувства или проблеми може да ви помогне.

Може да помогне за:

  • говорете с вашия екип за грижи или личен лекар – те може да са в състояние да организират професионална подкрепа като консултиране
  • говорете с приятелите и семейството си – бъдете отворени за това как се чувствате и какво могат да помогнат; не се притеснявайте да им кажете, че имате нужда от малко време за себе си, ако това е, което ви трябва
  • свържете се с група за подкрепа или благотворителна организация – много организации имат линии за помощ, онлайн форуми и местни групи за подкрепа, където можете да срещнете други хора в подобна на вас ситуация

Още информация

Секс и плодовитост

Вашият сексуален живот

Ракът на яйчниците може да повлияе на сексуалния ви живот по няколко начина.

Вероятно ще бъдете посъветвани да избягвате секс в продължение на няколко седмици след операцията, така че раната ви да има време да зараства правилно.

Но дори и след като раната ви е зараснала, нормално е да не ви се прави веднага секс. Много жени отнема много повече време, за да се чувстват готови.

Това може да се дължи на факта, че операцията е отключила менопаузата или може да е просто комбинация от умора и емоционален стрес, свързани с диагностицирането и лечението на рак.

Говорете с партньора си за това как се чувствате и не се притискайте да правите секс твърде рано.

Още информация

Фертилитет и бременност

За някои жени лечението на рак на яйчниците предизвиква ранна менопауза и означава, че вече не могат да имат деца.

Говорете с вашия екип за грижи за това, ако това ви притеснява. Може да е възможно да имате лечение, което да запази плодовитостта ви, ако все пак искате да имате деца и ракът не се е разпространил и в двата яйчника.

Ако загубите плодовитостта си, нормално е да изпитвате чувство на загуба или скръб. Може да ви помогне да обсъдите чувствата си с партньор, роднина или близък приятел или с медицинската си сестра.

Ако лечението ви включва химиотерапия и все още можете да имате деца, обикновено ще бъдете посъветвани да избягвате забременяване за няколко години, в случай че ракът се върне и се нуждаете от допълнително лечение.

Още информация

Пари и обезщетения

Ако се наложи да намалите работното си време или да спрете да работите поради рак, може да ви е трудно да се справите финансово.

Ако имате рак или се грижите за някой болен от рак, може да имате право на финансова подкрепа. Например:

Добре е да разберете възможно най-скоро каква помощ ви е на разположение. Може да поискате да говорите със социален работник във вашата болница, който да ви даде необходимата информация.

Още информация

Ако ракът не може да бъде излекуван

Ако нищо повече не може да се направи за лечение на рака, вашата грижа ще се съсредоточи върху контролирането на симптомите и ще ви помогне да се чувствате възможно най-комфортно. Това се нарича край на живота или палиативни грижи .

Той също така включва психологическа, социална и духовна подкрепа за вас и вашето семейство или болногледачи.

Още информация