диагностициране на рак на яйчниците

Посетете личен лекар, ако имате симптоми на рак на яйчниците . Те могат да направят някои първоначални тестове и може да се нуждаете от допълнителни тестове в болница.

Виждане на личен лекар

Личният лекар може:

 • попитайте за симптомите и общото си здравословно състояние
 • внимателно опипайте корема, за да проверите за подуване или подутини
 • направете вътрешен преглед
 • попитайте дали има анамнеза за рак на яйчниците или гърдата във вашето семейство
 • вземете проба кръв – тя ще бъде изпратена до лаборатория и проверена за вещество, наречено CA125

В някои случаи може да бъдете насочени директно към болничен специалист (обикновено гинеколог) за допълнителни изследвания, без да имате кръвен тест.

Кръвен тест (тест CA125)

Ако личният лекар смята, че симптомите Ви могат да се дължат на рак на яйчниците, те ще препоръчат да Ви се направи кръвен тест, за да се провери за вещество, наречено CA125.

CA125 се произвежда от някои ракови клетки на яйчниците. Високото ниво на CA125 в кръвта ви може да е признак на рак на яйчниците.

Но повишеното ниво на CA125 не означава, че определено имате рак, тъй като той може да бъде причинен и от други състояния като ендометриоза , миома и дори бременност.

Ако тестът покаже високо ниво на CA125, ще бъдете насочени за сканиране, за да проверите за възможни причини.

Понякога нивото на CA125 може да бъде нормално в ранните стадии на рак на яйчниците. Ако сте получили нормален резултат от кръвен тест, но симптомите Ви не се подобряват, върнете се при личния лекар, тъй като може да се наложи да бъдете повторно тествани.

Лабораторни тестове онлайн във Великобритания имат повече информация за теста CA125 .

Ултразвуково сканиране

Личният лекар ще организира ултразвуково сканиране, ако кръвен тест предполага, че може да имате рак на яйчниците.

Това е вид сканиране, при което високочестотните звукови вълни се използват за създаване на изображение на вътрешността на тялото ви.

Има 2 начина за това:

 • коремна ехография – малко устройство, наречено ултразвукова сонда, се премества върху корема ви, за да създаде изображение на яйчниците ви
 • трансвагинален ултразвук – ултразвукова сонда се предава във влагалището ви, за да създаде по-ясен образ на яйчниците ви

Сканирането може да покаже промени в яйчниците, които могат да бъдат причинени от рак или друг проблем като ендометриоза или натрупване на течност.

Ако се открият някакви отклонения, ще бъдете насочени към специалист за допълнителни тестове, за да потвърдите причината.

Допълнителни тестове

Следните тестове могат да бъдат направени от специалист в болница, за да се потвърди или изключи рак на яйчниците:

 • CT сканиране – вид сканиране, при което се правят няколко рентгенови лъчи от различни ъгли, за да се създаде подробен образ на вашите яйчници
 • рентгенова снимка на гръдния кош, за да се провери дали ракът се е разпространил в белите дробове
 • биопсия на игла – игла се прекарва през корема ви, за да се отстрани проба от яйчникови клетки или течност от около яйчниците, за да може да се провери за рак
 • лапароскопия – прави се малък разрез в корема и се поставя тънка тръбичка с камера на края, за да могат да се изследват яйчниците ви; малка проба от тъкан също може да бъде отстранена за тестване

Ако се открие рак на яйчниците, тези тестове също могат да помогнат да се определи докъде се е разпространил вече.

Етапи и степени на рак на яйчниците

Ако сте диагностицирани с рак на яйчниците, той ще получи „етап“.

Това описва размера на рака и доколко той се е разпространил. Това може да помогне на Вашите лекари да планират най-доброто лечение за Вас.

4-те основни етапа на рак на яйчниците са:

 • Етап 1 – ракът засяга само 1 или и двата яйчника
 • Етап 2 – ракът се е разпространил от яйчника в таза или утробата
 • Етап 3 – ракът се е разпространил в лигавицата на корема, повърхността на червата или в лимфните жлези в таза или корема
 • Етап 4 – ракът се е разпространил в други части на тялото, като черния дроб или белите дробове

Вашият рак също ще получи „оценка“. Това е начин да се опише колко бързо е вероятно ракът да расте или да се разпространи.

Степента варира от степен 1 (по-вероятно е да расте бавно) до степен 3 (по-вероятно да расте бързо).

Още информация