Рак на черния дроб – Диагностика

За много хора първият етап от диагностицирането на рак на черния дроб е консултация с личен лекар, въпреки че хората в риск обикновено се тестват редовно за това състояние.

Ако посетите личния си лекар, те ще попитат за симптомите ви, кога са започнали и кога са забележими. Те също ще ви прегледат.

Ако усетят, че имате нужда от допълнителни изследвания, ще бъдете насочени към болничен специалист. Някои от тестовете, които може да имате, са описани по-долу.

Наблюдение за рак на черния дроб

Ако сте в група с висок риск за развитие на рак на черния дроб, като например анамнеза за чернодробно заболяване, често се препоръчва редовен скрининг – известен като наблюдение. Това е така, защото колкото по-рано е диагностициран ракът, толкова по-голям е шансът да бъде излекуван.

Наблюдението обикновено се извършва на всеки 6 месеца и често включва:


 • ултразвуково сканиране – високочестотните звукови вълни се използват за създаване на образ на черния дроб, който може да подчертае всякакви аномалии
 • кръвни тестове – кръвта ви се изследва за протеин, наречен алфафетопротеин (AFP), който се среща при някои хора с рак на черния дроб

Обикновено се препоръчва наблюдение, ако имате цироза (белези на черния дроб), въпреки че има и други фактори, които също могат да повлияят на риска от рак на черния дроб.

Потенциалните ползи от наблюдението трябва да бъдат обсъдени с вас, преди да влезете в някоя скринингова програма.

По-нататъшно тестване

Тестовете по-горе могат да се използват и за търсене на рак на черния дроб при хора, които не са рутинно изследвани.

Ако тези първоначални тестове предполагат, че има вероятност да имате рак на черния дроб, обикновено се препоръчва един или повече допълнителни теста за потвърждаване на диагнозата.

Допълнителните тестове включват:


 • CT сканиране – серия от рентгенови снимки на черния дроб се правят, за да се получи по-подробно триизмерно изображение
 • ЯМР сканиране – използвайте силно магнитно поле и радиовълни, за да изградите картина на вътрешността на черния дроб
 • биопсия – игла се вкарва в корема (корема), за да се отстрани малка проба от чернодробна тъкан, която след това се изследва в лаборатория за ракови клетки
 • лапароскопия – прави се малък разрез на корема ви под обща упойка (където спите) и се използва гъвкава камера, наречена ендоскоп, за изследване на черния дроб

След като бъдат проведени тези тестове, обикновено е възможно да се потвърди диагнозата рак на черния дроб и да се определи „стадият“ на състоянието.

Постановка на рак на черния дроб

Постановка е термин, използван за описване докъде се е разпространил определен рак. Съществуват редица различни системи, използвани за стадий на рак на черния дроб.

Много специалисти по рак на черния дроб използват комбинирани системи за стадиране, които включват характеристики както на рака, така и на основната чернодробна функция, за да определят състоянието на човека.

Това е така, защото продължителността на живота на човек и колко добре толерират потенциалните лечения ще се определя не само от това колко напреднал е ракът им, но и от нивото на здравето му и доколко е добра неговата основна чернодробна функция.

Във Великобритания специалистите по рак на черния дроб обикновено използват система за стадиране, наречена система за поставяне на рак на черния дроб на клиниката в Барселона (BCLC).

Системата BCLC за постановка се основава на това колко добре работи черният Ви дроб, докъде се е разпространил ракът и цялостното Ви здравословно състояние.

Има 5 етапа:

 • етап 0 – туморът е с диаметър по-малък от 2 см и човекът е много добре и има нормална чернодробна функция
 • етап А – развил се е един тумор от всякакъв размер или има 3 или по-малки тумори с диаметър под 3 см и човекът е много добре и черният му дроб работи добре
 • етап Б – има множество тумори в черния дроб, но човекът е добре и чернодробната му функция работи добре
 • етап С – ракът се е разпространил в кръвоносните съдове, лимфните възли или други телесни органи, или човекът не се чувства много добре и е по-малко активен, но черният му дроб все още работи добре
 • етап D – лицето има тежко увреждане на черния дроб или не се чувства добре и се нуждае от помощ от болногледач (и)

Прочетете повече за организирането на първичен рак на черния дроб на уебсайта на Cancer Research UK.