Рак на червата – Лечение

Лечението на рак на червата ще зависи от това коя част от червата ви е засегната и доколко ракът се е разпространил.

Хирургията обикновено е основното лечение на рак на червата и може да се комбинира с химиотерапия , лъчетерапия или биологично лечение, в зависимост от конкретния случай.

Ако бъде открито достатъчно рано, лечението може да излекува рака на червата и да спре връщането му.

За съжаление пълното излекуване не винаги е възможно и понякога съществува риск ракът да се върне на по-късен етап.

Лечението е много малко вероятно в по-напреднали случаи, които не могат да бъдат премахнати напълно чрез операция.

Но симптомите могат да бъдат контролирани и разпространението на рака може да бъде забавено с помощта на комбинация от лечения.

Вашият лечебен екип

Ако сте диагностицирани с рак на червата, за вас ще се грижи мултидисциплинарен екип, включващ:

 • специалист онкологичен хирург
 • специалист по лъчетерапия и химиотерапия (онколог)
 • рентгенолог
 • медицинска сестра специалист

Когато решавате кое лечение е най-добро за вас, вашият екип за грижи ще вземе предвид вида и размера на рака, общото ви здравословно състояние, дали ракът се е разпространил в други части на тялото ви и колко агресивен е ракът.

Още информация

Хирургия за рак на дебелото черво

Ако ракът на дебелото черво е в много ранен стадий, може да е възможно да се премахне само малко парче от лигавицата на стената на дебелото черво, известно като локална ексцизия.

Ако ракът се разпространи в мускулите, обграждащи дебелото черво, обикновено е необходимо да се премахне цял участък от дебелото черво, известен като колектомия.

Има 3 начина за колектомия:

 • отворена колектомия – където хирургът прави голям разрез (разрез) на корема ви и премахва част от дебелото черво
 • лапароскопска (ключова) колектомия – където хирургът прави няколко малки разреза на корема ви и използва специални инструменти, ръководени от камера, за да премахне част от дебелото черво
 • роботизирана хирургия – вид хирургическа операция, при която инструментите на хирурга водят робота, който премахва рака

По време на роботизирана хирургия няма пряка връзка между хирурга и пациента, което означава, че е възможно хирургът да не е в същата болница като пациента.

В момента в много центрове във Великобритания не се предлага роботизирана хирургия.

По време на операцията се отстраняват и близките лимфни възли. Краищата на червата могат да бъдат съединени заедно след операция на рак на червата, но много понякога това не е възможно и е необходима стома.

Смята се, че както отворените, така и лапароскопските колектомии са еднакво ефективни при премахване на рак и имат сходни рискове от усложнения.

Но лапароскопските или роботизирани колектомии имат предимството в по-бързото време за възстановяване и по-малко следоперативна болка.

Лапароскопската хирургия сега се превръща в рутинен начин за извършване на повечето от тези операции.

Лапароскопските колектомии трябва да бъдат на разположение във всички болници, които извършват операция на рак на червата, въпреки че не всички хирурзи извършват този вид операция.

Обсъдете възможностите си с вашия хирург, за да видите дали този метод може да се използва.

Още информация

Хирургия за рак на ректума

Съществуват редица различни видове операции за рак на ректума, в зависимост от това докъде се е разпространил ракът.

Някои операции се извършват през дъното, без нужда от коремни разрези.

Локална резекция

Ако имате много малък рак на ректума в ранен стадий, вашият хирург може да бъде в състояние да го отстрани в операция, наречена локална резекция (трансанална, през долната резекция).

Хирургът поставя ендоскоп през дъното ви и премахва рака от стената на ректума.

Пълна мезентериална ексцизия

В повечето случаи локална резекция в момента не е възможна. Вместо това ще трябва да се премахне по-голяма площ от ректума.

Тази област ще включва граница от ректална тъкан, свободна от ракови клетки, както и мастна тъкан около червата (мезентерията).

Този тип операция е известна като тотална мезентериална ексцизия (TME).

Премахването на мезентерията може да помогне да се гарантира, че всички ракови клетки са премахнати, което може да намали риска от рак да се повтори на по-късен етап.

В зависимост от това къде във вашата ректума се намира ракът, може да се извърши 1 от 2 основни типа операции на ТМЕ.

Предна резекция

Ниска предна резекция е процедура, използвана за лечение на случаи, при които ракът е далеч от сфинктерите, които контролират действието на червата.

Хирургът ще направи разрез на корема ви и ще премахне част от ректума, както и някои околни тъкани, за да се увери, че всички лимфни жлези, съдържащи ракови клетки, също са отстранени.

След това те прикрепят дебелото черво към най-ниската част на ректума или горната част на аналния канал.

Понякога те превръщат края на дебелото черво във вътрешна торбичка, която да замести ректума.

Вероятно ще ви е необходима временна стома, за да дадете на съединената част на червата време да се излекува.

Това ще бъде затворено при втора, по-малко голяма операция.

Абдоминоперинеална резекция

Абдоминоперинеалната резекция се използва за лечение на рак на ректума в най-ниската част на ректума.

Обикновено е необходимо да се премахне цялата ректума и околните мускули, за да се намали рискът ракът да се възстанови в същата област.

Това включва премахване и затваряне на ануса и премахване на мускулите му сфинктер, така че няма друга възможност, освен да има постоянна стома след операцията.


Стома хирургия

Когато част от червата се отстрани и останалото черво се присъедини, хирургът понякога може да реши да отклони вашето изделие от съединението, за да му позволи да се излекува.

Poo временно се отклонява, като се изведе линия на червата през коремната стена и се прикрепи към кожата – това се нарича стома. Над стомата се носи торба, за да се събере пу.

Когато стомата е направена от тънките черва (илеум), тя се нарича илеостомия , а когато е направена от дебелото черво (дебелото черво), тя се нарича колостомия .

Специализирана медицинска сестра, известна като медицинска сестра за стома, може да ви посъветва за най-добрия сайт за стома преди операцията.

Сестрата ще вземе предвид фактори като формата на тялото ви и начина на живот, въпреки че това може да не е възможно, когато операцията се извършва по спешност.

През първите няколко дни след операцията сестрата за грижи за стома ще Ви посъветва относно грижите, необходими за грижа за стомата и вида на подходящата торба.

След като съединението в червата се излекува безопасно, което може да отнеме няколко седмици, стомата може да бъде затворена по време на по-нататъшна операция.

По различни причини при някои хора повторното присъединяване на червата може да не е възможно – или може да доведе до проблеми с контрола върху функцията на червата – и стомата може да стане постоянна.

Преди операция, екипът за грижи ще Ви посъветва дали може да се наложи да се оформи илеостомия или колостомия и вероятността това да е временно или постоянно.

Има групи за подкрепа на пациенти за хора, които току-що са имали или предстои да имат стома.

Можете да получите повече подробности от вашата медицинска сестра за грижи за стома или да посетите групите онлайн за допълнителна информация.

Те включват:

Cancer Research също има повече информация и съвети за справяне със стома след рак на червата .

Странични ефекти от операцията

Операциите на рак на червата крият много от същите рискове като други големи операции, включително:

Всички операции крият редица рискове, специфични за процедурата.

Един риск е, че съединената част на червата може да не се излекува правилно и да изтече вътре в корема ви. Това обикновено е само риск през първите няколко дни след операцията.

Друг риск е за хората, които имат операция на рак на ректума. Нервите, които контролират уринирането и сексуалната функция, са много близо до ректума и понякога операцията за отстраняване на рак на ректума може да увреди тези нерви.

След операция на рак на ректума, повечето хора трябва да отидат до тоалетната, за да отворят червата си по-често, отколкото преди, въпреки че това обикновено се установява в рамките на няколко месеца след операцията.

Понякога някои хора – особено мъжете – имат други тревожни симптоми, като болка в областта на таза и запек, редуващи се с чести движения на червата.

Честите движения на червата могат да доведат до силна болезненост около аналния канал.

Трябва да се предлага подкрепа и съвет как да се справите с тези симптоми, докато червата се адаптира към загубата на част от задния проход.

Лъчетерапия

Има няколко начина за лъчетерапия за лечение на рак на червата:

 • преди операция – за свиване на рака на ректума и увеличаване на шансовете за пълно отстраняване
 • вместо операция – за да излекувате или спрете разпространението на ранен стадий на рак на ректума, ако не можете да се оперирате
 • като палиативна лъчетерапия – за контрол на симптомите и забавяне на разпространението на рака при напреднали случаи

Лъчетерапията преди операция за рак на ректума може да се прилага по 2 начина:

 • външна лъчетерапия – машина се използва за излъчване на високоенергийни вълни в ректума ви, за да убие раковите клетки
 • вътрешна лъчетерапия (брахитерапия) – тръба, която отделя малко количество лъчение, се вкарва в дъното ви и се поставя до рака, за да го свие и да убие раковите клетки

Външната лъчетерапия обикновено се дава ежедневно, 5 дни в седмицата, с почивка през уикенда.

В зависимост от размера на вашия тумор, може да се наложи от 1 до 5 седмици лечение. Всяка сесия на лъчетерапия е кратка и ще продължи само от 10 до 15 минути.

Вътрешната лъчетерапия може също да включва няколко лечебни сесии. Ако също имате операция, това обикновено се извършва няколко седмици след завършване на курса на лъчетерапия.

Палиативната лъчетерапия обикновено се дава на кратки ежедневни сесии, с курс от 2 до 3 дни, до 10 дни.

Краткосрочните странични ефекти на лъчетерапията могат да включват:

 • гадене
 • умора
 • диария
 • парене и дразнене на кожата около ректума и таза – това изглежда и се чувства като слънчево изгаряне
 • честа нужда от пикаене
 • усещане за парене при пикаене

Тези нежелани реакции трябва да преминат след завършване на курса на лъчетерапия.

Кажете на вашия екип за грижи, ако страничните ефекти от лечението станат особено обезпокоителни.

Допълнителни лечения често са на разположение, за да ви помогнат да се справите със страничните ефекти.

Дългосрочните странични ефекти на лъчетерапията могат да включват:

Ако искате да имате деца, може да е възможно да съхраните проба от сперматозоидите или яйцеклетките си преди започване на лечението, за да могат в бъдеще да се използват за лечение на плодовитост.

Още информация

Химиотерапия

Има 3 начина, по които химиотерапията може да се използва за лечение на рак на червата:

 • преди операция – използва се в комбинация с лъчетерапия за свиване на тумора
 • след операция – за намаляване на риска от рецидив на рака
 • палиативна химиотерапия – за забавяне на разпространението на напреднал рак на червата и подпомагане на контрола на симптомите

Химиотерапията при рак на червата обикновено включва прием на комбинация от лекарства, които убиват раковите клетки.

Те могат да се дават под формата на таблетка (орална химиотерапия), чрез накапване в ръката (интравенозна химиотерапия) или като комбинация от двете.

Лечението се провежда в курсове (цикли), които са с продължителност от 2 до 3 седмици, в зависимост от стадия или степента на вашия рак.

Единична сесия на интравенозна химиотерапия може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Повечето хора, които имат орална химиотерапия, приемат таблетки в продължение на 2 седмици преди почивка от лечението за 1 седмица.

Курсът на химиотерапия може да продължи до 6 месеца, в зависимост от това колко добре реагирате на лечението.

В някои случаи може да се дава в по-малки дози за по-дълги периоди от време (поддържаща химиотерапия).

Страничните ефекти на химиотерапията могат да включват:

 • умора
 • чувство и гадене
 • диария
 • язви в устата
 • загуба на коса с определени режими на лечение, но това обикновено е необичайно при лечението на рак на червата
 • усещане за изтръпване, изтръпване или парене в ръцете, краката и врата

Тези нежелани реакции трябва постепенно да преминат след завършване на лечението.

Обикновено отнема няколко месеца, докато косата ви порасне, ако имате косопад.

Химиотерапията също може да отслаби имунната ви система, правейки ви по-уязвими към инфекция.

Информирайте Вашия екип или личния лекар възможно най-скоро, ако имате възможни признаци на инфекция, включително висока температура (треска) или внезапно усещане за общо неразположение.

Лекарствата, използвани в химиотерапията, могат да причинят временно увреждане на спермата на мъжете и яйцата на жените.

Това означава, че съществува риск за здравето на нероденото бебе за жени, които забременеят, или мъже, които са баща на дете.

Препоръчва се да използвате надежден метод за контрацепция, докато провеждате химиотерапия и за период след приключване на лечението.

Целеви терапии

Целевите терапии са лекарства, предназначени да насочат 1 или повече от биологичните процеси, които ракът на червата използва за разпространение в тялото.

Например цетуксимаб и панитумумаб са лекарства, насочени към протеини, наречени рецептори на епидермален растежен фактор (EGFR), които се намират на повърхността на някои ракови клетки.

Тъй като EGFRs помагат на рака да расте, насочването към тези протеини може да свие туморите и да подобри ефекта от химиотерапията.

Целевите терапии понякога се използват в комбинация с химиотерапия, когато ракът се е разпространил извън червата (метастатичен рак на червата).

Страничните ефекти на целевите терапии включват:

 • кожен обрив
 • диария
 • болки в очите

Някои целеви терапии също могат да предизвикат алергична реакция при първия прием на човек. Може да ви бъде дадено антиалергично лекарство, за да се опитате да предотвратите подобна реакция.

Още информация