Рак на червата – Причини

Точната причина за рак на червата е неизвестна. Изследванията обаче показват, че няколко фактора могат да ви направят по-склонни да го развиете .

Ракът се развива, когато клетките в определена област от тялото ви се делят и размножават твърде бързо. Това произвежда бучка тъкан, наречена тумор.

Ракът на червата обикновено се развива първо в купчини клетки, наречени полипи, върху вътрешната обвивка на червата.

Това обаче не означава непременно, че ще получите рак на червата, ако развиете полипи.

Някои полипи изчезват сами, а други не се променят. Само няколко растат и в крайна сметка се развиват в рак на червата за период от няколко години.

Възраст

Повече от 9 от 10 случая на рак на червата се развиват при възрастни хора на възраст над 50 години, а близо 6 от 10 случая се развиват при хора на възраст 70 или повече години.


Семейна история

Наличието на фамилна анамнеза за рак на червата при роднина от първа степен – майка, баща, брат или сестра – под 50-годишна възраст може да увеличи риска от живота ви да развиете себе си.

Ако сте особено загрижени, че медицинската история на вашето семейство може да означава, че имате повишен риск от развитие на рак на червата, може да ви помогне да говорите с личния си лекар.

Ако е необходимо, вашият общопрактикуващ лекар може да ви насочи към специалист по генетика, който може да ви даде повече съвети относно нивото на риска и да препоръча всички необходими тестове за периодична проверка на състоянието.


Диета

Голяма част от доказателства предполага, че диета с високо съдържание на червено и преработено месо може да увеличи риска от развитие на рак на червата.

Поради тази причина Министерството на здравеопазването и социалните грижи препоръчва на хората, които ядат повече от 90 g (варено тегло) на ден червено и преработено месо, да намалят до 70 g на ден.

Прочетете повече за риска от червено месо и рак на червата .

Има също доказателства, които предполагат, че диетата с високо съдържание на фибри може да помогне за намаляване на риска от рак на червата.

Прочетете повече за храненето на здравословна балансирана диета .

Пушене

Хората, които пушат цигари, са по-склонни да развият рак на червата, както и други видове рак и други сериозни заболявания, като сърдечни заболявания .

Прочетете повече за спирането на тютюнопушенето .

Алкохол

Доказано е, че пиенето на алкохол е свързано с повишен риск от рак на червата, особено ако редовно пиете големи количества.

Прочетете за тези съвети за намаляване на алкохола .

Затлъстяване

Наднорменото тегло или затлъстяването е свързано с повишен риск от рак на червата, особено при мъжете.

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, отслабването може да помогне за намаляване на шансовете ви за развитие на състоянието.

Бездействие

Хората, които са физически неактивни, имат по-висок риск от развитие на рак на червата.

Можете да помогнете за намаляване на риска от рак на червата и други видове рак, като бъдете физически активни всеки ден.

Прочетете повече за здравето и фитнеса .

Храносмилателни разстройства

Някои състояния, засягащи червата, могат да ви изложат на по-висок риск от развитие на рак на червата.

Например, ракът на червата е по-често при хора, които са имали обширна болест на Crohn или улцерозен колит повече от 10 години.

Ако имате едно от тези състояния, обикновено ще провеждате редовни прегледи, за да търсите признаци на рак на червата от около 10 години след като симптомите ви се развият за първи път.

Прегледите включват изследване на червата с колоноскоп – дълга, тясна гъвкава тръба с малка камера в края. Това се вмъква в дъното ви.

Честотата на изследванията за колоноскопия ще се увеличава, колкото по-дълго живеете със състоянието. Това зависи и от фактори като колко тежък е вашият улцерозен колит и дали имате фамилна анамнеза за рак на червата.

Генетични условия

Има 2 редки наследствени състояния, които могат да доведат до рак на червата:

  • фамилна аденоматозна полипоза (FAP) – състояние, което задейства растежа на неракови полипи в червата
  • наследствен неполипозен колоректален рак (HNPCC) , известен също като синдром на Lynch – наследствена генна недостатъчност (мутация), която увеличава риска от рак на червата

Въпреки че полипите, причинени от FAP, не са ракови, има голям риск с течение на времето поне 1 да стане раково. Повечето хора с FAP имат рак на червата до 50-годишна възраст.

Тъй като хората с FAP имат толкова висок риск да получат рак на червата, техният лекар често ги съветва да отстранят дебелото черво, преди да навършат 25 години.

Засегнатите семейства могат да намерят подкрепа и съвети от регистрите на FAP като The Polyposis Registry, предоставени от болница „Св. Марк“, Лондон.

Премахването на червата като предпазна мярка обикновено се препоръчва и при хора с HNPCC, тъй като рискът от развитие на рак на червата е толкова висок.

Още информация