Рак на червата – Да живееш с

Ракът на червата може да повлияе на ежедневието ви по различни начини, в зависимост от това на какъв етап е и лечението, което провеждате.

Начинът, по който хората се справят с диагнозата и лечението си, варира от човек на човек. Има няколко вида поддръжка, ако имате нужда от нея.

Не всички от тях ще работят за всички, но 1 или повече трябва да помогнат:

  • говорете с приятелите и семейството си – те могат да бъдат мощна система за поддръжка
  • общувайте с други хора в същата ситуация – например чрез групи за подкрепа на рака на червата
  • разберете колкото е възможно повече за вашето състояние
  • не се опитвайте да правите твърде много или да се пренапрягате
  • отделете време за себе си

Рак на червата в Обединеното кралство има повече информация за живота с и извън рака на червата .

Говорете с другите

Вашият личен лекар или медицинска сестра може да ви успокоят, ако имате въпроси, или може да ви е полезно да говорите с обучен консултант, психолог или специалист по телефонна линия. Вашата хирургия ще има информация за тях.

Някои хора намират за полезно да говорят с други хора с рак на червата в местна група за поддръжка или чрез интернет чат стая.

Рак на червата Великобритания предлага подкрепа на хора с рак на червата.

Те имат служба „ Попитайте медицинската сестра “, където специализираните медицински сестри дават информация и ви указват за допълнителна подкрепа. Изпратете имейл до медсестра@bowelcanceruk.org.uk .

Bowel Cancer UK също има онлайн форум за всички, засегнати от рак на червата.

Поддръжката на рак на Macmillan също има повече информация за групите за подкрепа на рака

Вашите емоции

Ракът може да предизвика редица емоции. Те могат да включват шок, безпокойство, облекчение, тъга и депресия.

Различните хора се справят със сериозни проблеми по различен начин. Трудно е да се предскаже как знанието, че имате рак, ще ви повлияе.

Въпреки това, вие и вашите близки може да намерите за полезно да знаете за чувствата, които хората с диагноза рак са съобщили.

Поддръжката на рак на Macmillan има повече информация за емоционалните ефекти на рака .

Възстановяване след операция

Хирурзите и анестезиолозите са установили, че използването на подобрена програма за възстановяване след операция на рак на червата помага на пациентите да се възстановят по-бързо.

Повечето болници вече използват тази програма. Това включва да ви даде повече информация за това какво да очаквате преди операцията, като избягвате да ви давате силни лаксативи за почистване на червата преди операцията и в някои случаи ви дава сладка напитка 2 часа преди операцията, за да ви даде енергия.

По време и след операцията анестезиологът внимателно контролира количеството интравенозна течност, от което се нуждаете. След операцията ще получите болкоуспокояващи, които ви позволяват да ставате и ставате от леглото до следващия ден.

Повечето хора ще могат да ядат лека диета на следващия ден след операцията си.

За да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци в краката (дълбока венозна тромбоза) , може да Ви бъдат дадени компресионни чорапи, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, или редовна инжекция с лекарство за разреждане на кръвта, наречено хепарин, докато не станете напълно мобилни.

Медицинска сестра или физиотерапевт ще ви помогнат да станете от леглото и да възстановите силите си, за да можете да се приберете вкъщи в рамките на няколко дни.

С подобрената програма за възстановяване повечето хора могат да се приберат вкъщи в рамките на една седмица след операцията си.

Точното време зависи от това кога вие и лекарите и медицинските сестри, които се грижат за вас, са съгласни, че сте достатъчно добре да се приберете у дома.

Ще бъдете помолени да се върнете в болница няколко седмици след приключване на лечението, за да могат да се проведат тестове за проверка на оставащите признаци на рак.

Може да се нуждаете и от рутинни прегледи през следващите няколко години, за да следите за признаци на връщане на рака. Става все по-възможно да се излекуват ракови заболявания, които се появяват отново след операция.

< /div> < /section> < section > < a id = "diet-after-bowel-surgery" / >
< h2 > Диета след операция на червата < /h2> < p > Ако сте премахнали част от дебелото черво, вероятно ще получите някаква диария или чести движения на червата. < /p> < p > Една от функциите на дебелото черво е да абсорбира водата от водата и да се изпразни при ходене до тоалетната. < /p> < p > След операцията червата първоначално също не се изпразва, особено ако част от ректума е отстранена. < /p> < p > Кажете на вашия екип за грижи, ако това се превърне в проблем, тъй като лекарството е на разположение, за да контролира тези проблеми. < /p> < p > Може да откриете, че някои храни разстройват червата, особено през първите няколко месеца след операцията. < /p> < p > Различните храни могат да засегнат различни хора, но храната и напитките, за които е известно, че причиняват проблеми, включват плодове и зеленчуци с високо съдържание на фибри, като боб, зеле, ябълки и банани, и газирани напитки, като кола и бира. < /p> < p > Може да ви е полезно да водите хранителен дневник, за да записвате ефектите на различните храни върху червата. < /p> < p > Свържете се с вашия екип за грижи, ако продължавате да имате проблеми с червата в резултат на вашата диета или ви е трудно да поддържате здравословна диета.Може да бъдете насочени към диетолог за допълнителни съвети. < /p> < p > Cancer Research UK има повече информация за < a title = "Външен уебсайт" > храненето след рак на червата < /a> .
< /section> < section > < a id = "living-with-a-stoma" / >
< h2 > Живот със стома < /h2> < p > Ако имате нужда от временна или постоянна стома с външна чанта или торбичка, може да се чувствате притеснени от това как изглеждате и как другите ще реагират на вас. < /p> < p > За повече информация и съвети относно живота със стома – включително грижи за стома, продукти за стома и диети, подходящи за < a href = "/условия/иnеостомия/" > стома < /a> – вижте темите за
илеостомия и колостома . < p > За тези, които искат допълнителна информация за живота със стома, има групи за подкрепа на пациенти, които осигуряват подкрепа за хора, които може да са имали или трябва да имат стома. < /p> < p > Можете да получите повече подробности от вашата медицинска сестра за грижи за стома или да посетите групи за поддръжка онлайн за допълнителна информация: < /p> < ul >
< li > < a title = "Външен уебсайт" > Колостомия Великобритания < /a>
< li > < a title = "Външен уебсайт" > Ileostomy & Internal Pouch Association < /a> – тази организация предоставя уникална услуга за посещение за всеки, който иска да говори с някой, който е претърпял подобна операция
< /ul> < /section> < section > < a id = "sex-and-bowel-cancer" / >
< h2 > Секс и рак на червата < /h2> < p > Ракът и лечението може да повлияят на вашето отношение към връзките и секса. < /p> < p > Въпреки че повечето хора могат да се радват на нормален сексуален живот след лечение на рак на червата, може да се чувствате самоуверени или неудобни, ако имате стома. < /p> < p > Разговорът с партньора ви за това как се чувствате може да ви помогне и двамата да се подкрепяте.Или може да почувствате, че бихте искали да говорите с някой друг за вашите чувства.Вашият лекар или медицинска сестра ще могат да помогнат. < /p> < p > Cancer Research UK има повече информация за < a title = "Външен уебсайт" > сексуалния живот след рак на червата < /a> .
< /section> < section > < a id = "financial-concerns" / >
< h2 > Финансови опасения < /h2> < p > Диагнозата рак може да причини парични проблеми, защото не сте в състояние да работите или някой ваш близък трябва да спре да работи, за да се грижи за вас. < /p> < p > Налична е финансова подкрепа, ако вие или болногледач трябва да отделите почивка за известно време или да спрете работа поради вашето заболяване. < /p> < h3 > Безплатни рецепти < /h3> < p > Хората, лекувани от рак, имат право да кандидатстват за сертификат за освобождаване, даващ безплатни рецепти за всички лекарства, включително лекарства за лечение на несвързани състояния. < /p> < p > Сертификатът е валиден 5 години.Говорете с вашия личен лекар или специалист по рак, ако искате да кандидатствате за такъв. < /p> < h3 > Още информация < /h3> < ul >
< li > < a href = "/условия/ръководство-за-социаnни-грижи-и-подкрепа/" > Грижи и подкрепа < /a>
< li > < a > Потърсете помощ за разходите по рецепта < /a>
< li > GOV.UK: < a title = "Външен уебсайт" > ползи < /a>
< li > Подкрепа за рак на Macmillan: < a title = "Външен уебсайт" > финансови проблеми < /a>
< li > < a title = "Външен уебсайт" > Услуга за парични съвети < /a>
< /ul> < /section> < section > < a id = "dealing-with-dying" / >
< h2 > Справяне с умирането < /h2> < p > Ако ви кажат, че нищо повече не може да се направи за лечение на рак на червата, вашият общопрактикуващ лекар ще ви осигури подкрепа и облекчаване на болката.Това се нарича грижа за края на живота. < /p> < p > Поддръжка е достъпна и за вашето семейство и приятели. < /p> < h3 > Още информация < /h3> < ul >
< li > < a > Грижа за края на живота < /a>
< li > Подкрепа за рак на Macmillan: < a title = "Външен уебсайт" > в края на живота < /a>
< li > < a > Мария Кюри: живот с неизлечима болест < /a>
< /ul> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/рак-на-червата/nечение/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Лечение < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>