Рак на червата – Диагностика

Когато за първи път се срещнете с личния си лекар, те ще попитат за вашите симптоми и дали имате фамилна анамнеза за рак на червата.

Те обикновено извършват обикновен преглед на дъното, известен като дигитален ректален преглед (DRE) , и изследват корема (корема).

Това е полезен начин да проверите дали има бучки в корема или дъното (ректума).

Тестовете могат да бъдат неудобни и много хора смятат, че изследването на дъното им е малко смущаващо, но отнема по-малко от минута.

Вашият общопрактикуващ лекар може също да провери кръвта ви, за да провери дали имате анемия с дефицит на желязо .

Въпреки че повечето хора с рак на червата нямат симптоми на анемия, може да им липсва желязо в резултат на кървене от рака.

Тестове в болница

Ако симптомите ви предполагат, че може да имате рак на червата или диагнозата е несигурна, ще бъдете насочени към местната болница за прост преглед, наречен гъвкава сигмоидоскопия.

Малък брой ракови заболявания могат да бъдат диагностицирани само чрез по-обширно изследване на дебелото черво.

Използваните 2 теста са колоноскопия или КТ колонография.

Препращанията за спешни случаи, като хора с запушване на червата, ще бъдат диагностицирани чрез КТ .

Тези с тежка желязодефицитна анемия и с малко или никакви симптоми на червата обикновено се диагностицират чрез колоноскопия.

Гъвкава сигмоидоскопия

Гъвкавата сигмоидоскопия е изследване на гърба ви и някои от дебелото черво с помощта на устройство, наречено сигмоидоскоп.

Сигмоидоскопът е дълга, тънка, гъвкава тръба, прикрепена към много малка камера и светлина. Той се вкарва в дъното и нагоре в червата.

Камерата предава изображения на монитор и може да се използва и за вземане на биопсии , където малка тъканна проба се отстранява за по-нататъшен анализ.

По-добре е долната част на червата да е празна, когато имате сигмоидоскопия, така че може да бъдете помолени да използвате клизма (проста процедура за промиване на червата) у дома преди това.

Трябва да се използва поне 2 часа преди да напуснете дома си за уговорена среща.

Сигмоидоскопията може да се почувства неудобно, но отнема само няколко минути и повечето хора могат да се приберат у дома веднага след прегледа.

Колоноскопия

Колоноскопията е изследване на цялото ви дебело черво с помощта на устройство, наречено колоноскоп, което е като сигмоидоскоп, но малко по-дълго.

Когато се извършва колоноскопия, червата ви трябва да са празни, така че ще бъдете посъветвани да ядете специална диета за няколко дни преди това и да вземете лекарство (слабително), което да ви помогне да изпразните червата преди прегледа.

Ще получите успокоително, което да ви помогне да се отпуснете по време на теста. След това лекарят ще постави колоноскопа в дъното ви и ще го премести по дължината на дебелото черво.

Това обикновено не е болезнено, но може да се чувства неудобно.

Камерата предава изображения на монитор, което позволява на лекаря да провери за необичайни области в ректума или червата, които биха могли да бъдат резултат от рак.

Както при сигмоидоскопията, по време на теста може да се извърши и биопсия.

Колоноскопията обикновено отнема около час и повечето хора могат да се приберат у дома, след като се възстановят от ефектите на успокоителното.

Вероятно ще се почувствате сънливи известно време след процедурата, така че ще трябва да уредите някой да ви придружи вкъщи.

Най-добре е възрастните хора да имат някой до себе си в продължение на 24 часа след теста. Ще бъдете посъветвани да не шофирате 24 часа.

Понякога може да не е възможно да се премине колоноскопът изцяло около червата. В този случай може да се наложи CT колонография.

Гледайте видео за това какво се случва по време на колоноскопия

КТ колонография

CT колонографията, известна още като „виртуална колоноскопия“, включва използване на CT скенер за получаване на триизмерни изображения на дебелото черво и ректума.

По време на процедурата се използва газ за надуване на червата с помощта на тънка, гъвкава тръба, поставена в дъното ви. След това CT сканирането се прави от редица различни ъгли.

Както при колоноскопията, може да се наложи да имате специална диета за няколко дни и да вземете слабително преди теста, за да сте сигурни, че червата ви са празни, когато се извърши.

Може също да бъдете помолени да вземете течност, наречена гастрографин, преди теста.

CT колонографията може да помогне за идентифициране на потенциално ракови области при хора, които не могат да направят колоноскопия поради други медицински причини.

Това е по-малко инвазивно от колоноскопията, но все пак може да се наложи да имате колоноскопия или гъвкава сигмоидоскопия на по-късен етап, така че всички ненормални области да могат да бъдат премахнати или биопсирани.

Още информация

Допълнителни тестове

Ако се диагностицира рак на червата, обикновено се провеждат допълнителни тестове, за да се провери дали ракът се е разпространил от червата в други части на тялото.

Те също така помагат на Вашите лекари да вземат решение за най-ефективното лечение за Вас.

Тези тестове могат да включват:

Етапи на рак на червата

След като всички тестове са завършени, обикновено е възможно да се определи стадият на вашия рак.

Има 2 начина, по които ракът на червата може да бъде стадиран.

Първият е известен като TNM система за подреждане:

  • Т – показва размера на тумора
  • N – показва дали ракът се е разпространил в близките лимфни възли
  • M – показва дали ракът се е разпространил в други части на тялото (метастази)

Ракът на червата също се инсценира числено. 4-те основни етапа са:

  • етап 1 – ракът все още се съдържа в лигавицата на червата или ректума
  • етап 2 – ракът се е разпространил отвъд мускулния слой, обграждащ червата и може да е навлязъл на повърхността, покриваща червата или близките органи
  • етап 3 – ракът се е разпространил в близките лимфни възли
  • етап 4 – ракът се е разпространил извън червата в друга част на тялото, като черния дроб

Cancer Research UK има повече информация за етапите на рак на червата .

Скрининг за рак на червата

В Англия всички на възраст от 60 до 74 години, които са регистрирани при личен лекар, имат право на скрининг за рак на червата на .

Това включва използване на комплект за домашно тестване, за да се изпратят някои проби за изследване на кръвта, които да бъдат изследвани за кръв.

Това може да помогне за откриване на рак на червата, преди да се появят симптоми, което улеснява лечението и подобрява шансовете за оцеляване.

Научете повече за скрининга за рак на червата