Рак на устата – Лечение

Ако ракът на устата бъде открит по-рано, може да се използва операция, която има голям шанс да излекува рака, така че да не се върне.

Ето защо трябва да съобщавате за промени в устата си на зъболекар и лекар, ако те не се подобрят след 3 седмици.

За напреднал рак на устата ще ви е необходимо лечение с операция, лъчетерапия и лекарства за период от поне 4 месеца.

Вашият лечебен екип

Ракът на устата може да засегне структурите в тялото, които са важни за дишането, храненето, преглъщането и говоренето. Това може да повлияе и на външния ви вид.

Освен че се лекувате от хирург и лекар, специалист по рак (клинични онколози), може да посетите и диетолог, логопед и зъболекар.

Обикновено ще имате и подкрепата на медицинска сестра, специализирана в рака на главата и шията (специалист по клинична медицинска сестра).

Диагнозата рак може да причини стрес и безпокойство за вас и вашето семейство. В някои болници ще бъде на разположение психолог, който да ви окаже подкрепа, ако имате нужда от тях.

Ако проблемите с преглъщането временно затрудняват приемането на нужното ви хранене през устата, може да се наложи да поставите сонда през носа и да я прекарате в стомаха (назогастрална сонда).

Ако проблемът е вероятно да бъде дългосрочен, лекар, който се специализира в стомашни и чревни състояния (гастроентеролог) или рентгенолог, ще постави сонда директно в стомаха ви (гастростомия).


Вашият план за лечение

Вашето лечение на рак на устата ще зависи от:

Ако ракът не се е разпространил отвъд устата или частта от гърлото в задната част на устата (орофаринкса), може да е възможно пълно излекуване само с операция.

Ако ракът е голям или се е разпространил в шията ви, може да е необходима комбинация от операция, лъчетерапия и химиотерапия .

Вашите лекари ще направят препоръки за лечението ви с помощта и съветите на целия ви екип за грижи, но окончателното решение ще бъде ваше.

Преди да отидете в болница, за да обсъдите Вашето лечение, може да Ви е полезно да напишете списък с въпроси, които да зададете на специалиста.

Например, може да искате да разберете за предимствата и недостатъците на дадено лечение.

Преди да започне лечението

Лъчелечението прави зъбите по-чувствителни и уязвими към инфекция, така че ще Ви бъде направен пълен стоматологичен преглед и ще бъде извършена необходимата стоматологична работа преди започване на лечението.

Ако пушите или пиете, спирането ще увеличи шансовете за успешно лечение.

Вашият лекар и медицинска сестра специалист могат да ви дадат съвет и подкрепа, за да ви помогнат да се откажете от тютюнопушенето и да намалите алкохола .

Хирургия

Целта на операцията при рак на устата е да премахне всяка засегната тъкан, като същевременно минимизира увреждането на останалата част от устата.

Ако ракът е напреднал, може да се наложи да премахнете част от лигавицата на устата си, а в някои случаи и кожата на лицето. Това може да бъде заменено с помощта на кожа, взета от друго място по тялото ви, като например предмишницата или гърдите (кожна присадка).

Ако езикът ви е засегнат, част от него ще трябва да бъде премахната, наречена частична глосектомия.

Езикът може да бъде оставен да се излекува сам – това обикновено отнема от 3 до 4 седмици – или може да се наложи да бъде възстановен с помощта на присадена тъкан.

Ако ракът е нахлул дълбоко в челюстната ви кост, засегнатата част на челюстта ще трябва да бъде премахната.

Сега хирурзите използват сложна технология, наречена 3D печат, за да планират реконструкцията, така че заместващата кост да съвпада почти точно с отстранената кост.

Присадената кост се поддържа жива чрез внимателно присъединяване на малки артерии и вени под микроскоп (микроваскуларна хирургия). Това увеличава продължителността на операцията.

Костите и мускулите, използвани за тази подмяна, обикновено се вземат от долната част на крака, тазобедрената става или лопатката. Зъбните импланти често могат да бъдат поставени в новата кост, за да могат да бъдат направени зъбни мостове, които да заменят загубените зъби.

Понякога може да се наложи да бъдат премахнати и други кости, като скулите, за да се отървете напълно от рака.

Те могат да бъдат заменени с кости от други части на тялото ви или специалист зъболекар може да направи обширна протеза, наречена обтуратор, която държи бузата отвътре, за да придаде относително нормален външен вид.

По време на операцията, вашият хирург може също да премахне лимфни възли близо до мястото на първоначалния тумор. Това често се прави като превантивна мярка, в случай че съдържат малък брой ракови клетки, които не могат да бъдат открити при сканиране.

Мисълта за реконструктивна операция на лицето може да бъде тревожна. Вашият хирург трябва да ви обясни подробно операцията и да отговори на всички въпроси, които имате.

Може също да ви бъде полезно да говорите с други хора, които са претърпели същата операция.

Вашият екип за грижи може да ви даде данните за контакт на организации, като Saving Faces , които предлагат линии за помощ или групи за подкрепа за хора с рак на устата.

Лъчетерапия

Радиотерапията използва дози лъчение, за да убие раковите клетки.

При рак на устата обикновено се използва след операция, за да се предотврати връщането на рака.

При рак на гърлото често това е първото лечение, което се прилага в комбинация с химиотерапия (химиотерапия).

Лечението обикновено се провежда всеки ден в продължение на 6 седмици, в зависимост от размера на рака и доколко той се е разпространил.

Освен че убива раковите клетки, лъчетерапията може да засегне и здравата тъкан.

Страничните ефекти на лъчетерапията включват:

 • възпалена, зачервена кожа (като слънчево изгаряне)
 • язви в устата
 • болки в устата и гърлото
 • суха уста
 • загуба на вкус или промени във вкуса
 • загуба на апетит
 • умора (умора)
 • гадене
 • схваната челюст
 • лош дъх
 • открита кост

Всички нежелани реакции ще бъдат наблюдавани от вашия екип за грижи и ще бъдат лекувани, където е възможно.

Страничните ефекти на лъчетерапията могат да бъдат притеснителни, но много от тях ще се подобрят, след като лъчетерапията приключи.

Вътрешна лъчетерапия

Вътрешната лъчетерапия, известна още като брахитерапия, може да се използва за лечение на ранен стадий на рак на езика.

Това включва поставяне на радиоактивни импланти директно в тумора, след като сте имали обща упойка .

Имплантите ще останат за 1 до 8 дни, като през това време раковите клетки ще получат много по-висока доза радиация от останалата част от устата ви.

Посещенията на приятели и семейство ще трябва да бъдат ограничени поради радиацията. Бременни жени и деца няма да могат да ви посещават.

Радиоактивните импланти ще доведат до подуване на устата ви и ще усетите известна болка 5 до 10 дни след отстраняването на имплантите.

Химиотерапия

Химиотерапията понякога се използва в комбинация с лъчетерапия, ако ракът е широко разпространен или ако се смята, че има значителен риск ракът да се върне.

Химиотерапията използва мощни лекарства за унищожаване на рака, които увреждат ДНК на раковите клетки, прекъсвайки способността им да се възпроизвеждат.

Освен че убива раковите клетки, химиотерапията може да засегне и здравата тъкан.

Страничните ефекти на химиотерапията са чести и включват:

Тези нежелани реакции обикновено спират, след като лечението приключи.

Химиотерапията също отслабва имунната ви система и ви прави по-уязвими към инфекция.

Цетуксимаб

Цетуксимаб е нов вид лекарство, наречено целенасочена терапия, което понякога се използва вместо стандартна химиотерапия за лечение на рак на устата.

Той не причинява всички странични ефекти от стандартната химиотерапия и обикновено се използва в комбинация с лъчетерапия.

Цетуксимаб е насочен към протеини на повърхността на раковите клетки, известни като рецептори на епидермален растежен фактор. Тези рецептори помагат на рака да расте. Като ги насочва, цетуксимаб предотвратява разпространението на рака.

Националният институт за здравни грижи (NICE) постанови, че цетуксимаб не представлява рентабилно лечение в повечето случаи и препоръчва да се използва само при хора, които са:

 • в добро здравословно състояние и вероятно ще се възстанови добре, ако се лекува
 • не могат да се подлагат на химиотерапия по медицински причини – например, защото имат бъбречно заболяване или са бременни

Кожните реакции често се случват през първите 3 седмици от лечението с цетуксимаб. Засегнати са около 8 от 10 (80%) хора, които имат цетуксимаб. Акнеподобният обрив е най-често срещаният тип кожна реакция.


Фотодинамична терапия (PDT)

Фотодинамичната терапия (PDT) може да се препоръча, ако имате лезии в устата, които са близо до превръщане в рак, или ако ракът е в много ранен стадий и се открива само на повърхността на устата ви. Степента на излекуване обаче все още не е сравнена с конвенционалното лечение.

PDT може също да се използва за временно контролиране на рака, когато е решено, че по-нататъшното конвенционално лечение няма да осигури лечение или полза.

PDT включва прием на лекарство, което прави цялата ви кожа и други тъкани чувствителни към въздействието на светлината. Раковата тъкан става още по-чувствителна.

След получаване на лекарството, светлината се насочва към рака с помощта на лазери. Това унищожава повърхността на рака и част от лигавицата на устата до него.

Трябва да останете в тъмна стая 7 дни без никаква светлина, включително без телевизор и нощно осветление. Ако през този период изобщо сте изложени на някаква светлина, ще развиете сериозно изгаряне на кожата си.