Рак на устата – Усложнения

Ракът на устата и неговото лечение могат да причинят няколко усложнения, включително промени във външния вид на устата ви, затруднено преглъщане (дисфагия) и проблеми с говора.

Тези ефекти понякога могат да причинят емоционални проблеми и оттегляне от нормалния живот.

Дисфагия

Ако имате проблеми с преглъщането (дисфагия), логопедът ще прецени вашия гълтателен рефлекс с помощта на тест, наречен видеофлуороскопия.

Този тест включва поглъщане на храна и течност, които съдържат специална боя, докато се прави вид рентгенова снимка .

Багрилото се показва на рентгенови лъчи и позволява на логопеда да види преглъщащия ви рефлекс и да прецени дали има риск храна или течност да попадне в дробовете ви, когато ядете или пиете.

Ако има риск, може да се наложи да имате тръба за хранене за кратък период, която ще бъде директно свързана със стомаха (гастростомия). Ще Ви бъдат дадени упражнения, които да Ви помогнат да се научите как отново да преглъщате правилно.

Научете повече за това как се лекува дисфагия .

Реч

Подобно на преглъщането, способността ви да говорите ясно включва сложно взаимодействие между мускулите, костите и тъканите, включително езика, зъбите, устните и мекото небце.

Хирургията и лъчетерапията за рак на устата могат да повлияят на този процес, което затруднява произнасянето на определени звуци. Ако речта ви е силно засегната, може да имате проблеми с разбирането.

Логопедът ще ви помогне да подобрите речта си, като ви преподава упражнения, които развиват обхвата ви на гласови движения. Те също така ще ви научат на нови начини за производство на звуци.

Емоционално въздействие

Емоционалното въздействие на живота с рак на устата може да бъде значително. Много хора изпитват ефект на „влакче в увеселителен парк“.

Например, може да се почувствате потиснати, след като сте били диагностицирани за първи път, но да се чувствате положително, когато ракът реагира на лечение. След това може да се почувствате отпаднали отново, докато се опитвате да се примирите със страничните ефекти от лечението.

Тези емоционални промени понякога могат да предизвикат депресия . Признаците, че може да сте депресирани, са да се чувствате потиснати или безнадеждни през последния месец и вече да не изпитвате удоволствие от нещата, на които обикновено се радвате.

Трябва да се срещнете с личния си лекар, ако смятате, че сте депресирани. Предлагат се ефективни лечения за депресия, включително антидепресанти и терапии за говорене, като когнитивна поведенческа терапия (CBT) .

Научете повече за справянето с диагнозата рак .