Рак на устата

Ракът на устата, известен също като рак на устната кухина, е мястото, където туморът се развива в част от устата. Може да е на повърхността на езика, вътрешната страна на бузите, покрива на устата (небцето), устните или венците.

Туморите могат да се развият и в жлезите, които произвеждат слюнка, сливиците в задната част на устата и частта на гърлото, свързваща устата ви с дихателната тръба (фаринкса). Те обаче са по-рядко срещани.

Симптоми на рак на устата

Симптомите на рак на устата включват:


  • язви в устата, които са болезнени и не зарастват в рамките на няколко седмици
  • необясними, постоянни бучки в устата или шията, които не изчезват
  • необясними отпуснати зъби или гнезда, които не зарастват след екстракции
  • необяснимо, трайно изтръпване или странно усещане по устната или езика
  • понякога бели или червени петна по лигавицата на устата или езика Това могат да бъдат ранни признаци на рак, така че те също трябва да бъдат проверени
  • промени в речта, като например шум

Посетете личен лекар или зъболекар, ако тези симптоми не се подобрят в рамките на 3 седмици, особено ако пиете или пушите.

Научете повече за симптомите на рак на устата .

Видове рак на устата

Ракът на устата е категоризиран по вида на клетката, в която ракът (карцином) започва да расте.

Плоскоклетъчният карцином е най-често срещаният вид рак на устата, като представлява 9 от 10 случая.

Сквамозните клетки се намират в много области на тялото, включително във вътрешността на устата и в кожата.

По-рядко срещаните видове рак на устата включват:

  • аденокарцином, който представлява рак, който се развива в слюнчените жлези
  • сарком , който расте от аномалии в костите, хрущялите, мускулите или друга тъкан
  • орален злокачествен меланом, при който ракът започва в клетките, които произвеждат пигмент или цвят на кожата (меланоцити). Те се появяват като много тъмни, петнисти отоци, които често кървят
  • лимфом, който расте от клетки, които обикновено се намират в лимфните жлези, но те могат да растат и в устата

Какво причинява рак на устата?

Нещата, които увеличават риска от развитие на рак на устата, включват:

Научете повече за причините за рак на устата .

Кой е засегнат от рак на устата?

Ракът на устата е 6-ият най-често срещан рак в света, но много по-рядко се среща във Великобритания.

Всяка година във Великобритания около 8 300 души са диагностицирани с рак на устата, което е около 1 на всеки 50 диагностицирани ракови заболявания.

Повече от 2 от 3 случая на рак на устата се развиват при възрастни на възраст над 55 години. Само 1 на 8 (12,5%) се случва при хора на възраст под 50 години.

Мъжете са по-склонни да получат рак на устата, отколкото жените. Това може да се дължи на факта, че средно мъжете пият повече алкохол от жените.

Ракът на устата може да се развие при по-млади хора. Смята се, че HPV инфекцията е свързана с повечето видове рак на устата, които се случват при по-млади хора.


Лечение на рак на устата

Има три основни възможности за лечение на рак на устата, включително:

Тези лечения често се използват в комбинация. Например, операцията може да бъде последвана от курс на лъчетерапия, за да се предотврати връщането на рака.

Освен че се опитва да излекува рак на устата, лечението ще се фокусира върху запазването на важни функции на устата, като дишане, говорене и хранене. Поддържането на външния вид на устата ви също ще бъде от висок приоритет.

Научете повече за лечението на рак на устата .

Усложнения на рак на устата

Ракът на устата и неговото лечение могат да причинят усложнения. Това може да повлияе на външния вид на устата ви и да причини проблеми с говоренето и преглъщането (дисфагия) .

Дисфагията може да бъде сериозен проблем. Ако малки парченца храна влязат във вашите дихателни пътища, когато се опитате да преглътнете и храната се настани в белите ви дробове, това може да доведе до инфекция на гръдния кош, известна като аспирационна пневмония .

Научете повече за усложненията при рак на устата .

Предотвратяване на рак на устата

3-те най-ефективни начина за предотвратяване на появата на рак на устата или спирането му да се върне след успешно лечение са:

препоръчва да пиете не повече от 14 единици алкохол на седмица. Ако пиете до 14 единици седмично, най-добре е да го разпределите равномерно в продължение на 3 или повече дни.

Научете как да намалите алкохола .

Също така е важно да имате редовни стоматологични прегледи. Зъболекар често може да забележи ранните стадии на рак на устата.

Научете повече за това как да намерите зъболекар на .

Outlook

Перспективите за рак на устата могат да варират в зависимост от това коя част от устата ви е засегната и дали се е разпространил от устата ви в околната тъкан. Перспективата е по-добра за рак на устата, който засяга устната, езика или устната кухина.

Ако ракът на устата се диагностицира рано, често е възможно пълно излекуване в до 9 от 10 случая, като се използва само операция.

Ако ракът е по-голям, все още има голям шанс за излекуване, но операцията трябва да бъде последвана от лъчетерапия или комбинация от лъчетерапия и химиотерапия .

Напредъкът в хирургията, лъчетерапията и химиотерапията са довели до значително подобрени проценти на излекуване.

Като цяло около 6 на всеки 10 души с рак на устата ще живеят поне 5 години след поставянето на диагнозата, а много от тях ще живеят много по-дълго, без ракът да се върне.

Рак на главата и шията

Ракът на устата е вид рак, който попада под общия термин „рак на главата и шията“.

Други видове рак на главата и шията включват:

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/условия/рак-на-устата/симптоми/" > < span class = "mc-pagination__title" > Напред < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Симптоми < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>