Рак на простатата – изследване на PSA

В момента във Великобритания няма скринингова програма за рак на простатата. Това е така, защото не е доказано, че ползите биха надвишили рисковете.

PSA скрининг

Рутинният скрининг на всички мъже за проверка на нивата на специфичен за простатата антиген (PSA) е спорен въпрос в международната медицинска общност. Причините за това са няколко.

Тестовете за PSA са ненадеждни и могат да предполагат рак на простатата, когато не съществува рак (фалшиво положителен резултат). Сега на повечето мъже се предлага ядрено-магнитен резонанс преди биопсия, за да се избегнат ненужни тестове, но някои мъже могат да имат инвазивни и понякога болезнени биопсии без причина.

Освен това до 15% от мъжете с рак на простатата имат нормални нива на PSA (фалшиво отрицателен резултат), така че много случаи могат да бъдат пропуснати.

Тестът PSA може да открие агресивен рак на простатата, който се нуждае от лечение, но също така може да открие и бавно растящ рак, който никога не може да причини симптоми или да съкрати живота. Някои мъже могат да бъдат изправени пред трудни решения относно лечението, въпреки че това е по-малко вероятно сега, когато на повечето мъже се предлага ЯМР сканиране преди по-нататъшни тестове и лечение

Лечението на рак на простатата в ранните му стадии може да бъде от полза в някои случаи, но страничните ефекти на различните лечения са потенциално толкова сериозни, че мъжете могат да изберат да отложат лечението, докато това е абсолютно необходимо.

Въпреки че е доказано, че скринингът намалява шанса на мъжа да умре от рак на простатата, това би означавало, че много мъже се лекуват ненужно.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали възможните ползи от скрининговата програма биха надвишили вредите от:

  • свръхдиагностика – хора с диагноза рак, който никога не би причинил симптоми или съкратил продължителността на живота
  • прекомерно лечение – хората се лекуват ненужно за тумори, които е малко вероятно да бъдат вредни


Трябва ли да знаете нивото на PSA?

Вместо национална скринингова програма, има информирана програма за избор, наречена управление на риска от рак на простатата, за здрави мъже на възраст над 50 години, които питат личния си лекар за тестване на PSA. Целта му е да даде на мъжете добра информация за плюсовете и минусите на PSA тест.

Ако сте мъж на 50 и повече години и решите да тествате нивата на PSA след разговор с личния си лекар, те могат да организират това да се извършва безплатно в .

Ако резултатите показват, че имате повишено ниво на PSA, вашият лекар може да предложи допълнителни тестове.

Искате ли да знаете повече?