Рак на простатата – Диагностика

Ако имате симптоми, които могат да бъдат причинени от рак на простатата, трябва да посетите личния си лекар.

Няма единичен окончателен тест за рак на простатата. Вашият личен лекар ще обсъди с вас плюсовете и минусите на различните тестове, за да се опита да избегне излишно безпокойство.

Вашият лекар вероятно ще:

  • поискайте проба от урина, за да проверите за инфекция
  • вземете кръвна проба, за да тествате нивото на специфичен за простатата антиген (PSA) – наречено PSA тестване
  • изследвайте простатата, като вкарате пръст в ръкавица в дъното си – наречен дигитален ректален преглед

Вашият общопрактикуващ лекар ще прецени риска от рак на простатата въз основа на редица фактори, включително нивата на PSA и резултатите от изследването на простатата, както и възрастта, фамилната история и етническата група.

Ако сте изложени на риск, трябва да бъдете насочени към болница, за да обсъдите възможностите за допълнителни тестове.

ЯМР сканиране

Ако имате повишено ниво на PSA, Вашият лекар може да Ви насочи към болница за ЯМР на Вашата простата. Ако сканирането покаже проблем, той може да бъде насочен по-късно с биопсия.

Наличие на биопсия за диагностициране на рак на простатата

Има няколко вида биопсия, които могат да се използват в болница, включително по-долу.

Трансперинеална биопсия

Това е мястото, където иглата се вкарва в простатата през кожата зад скротума. Обикновено се прави под обща упойка (докато спите) . Той има предимството да намали риска от инфекция.

Трансректална биопсия

Това е мястото, където иглата се вкарва в простатата през ректума (заден проход).

По време на тази биопсия, ултразвукова сонда (машина, която използва звукови вълни, за да изгради картина на вътрешността на тялото ви) се вкарва във вашата ректума. Това позволява на лекаря или специалиста медицинска сестра да види къде да мине иглата, за да вземе малки проби от тъкан от простатата.

Тази процедура може да бъде неудобна и понякога болезнена, така че може да ви бъде поставена местна упойка, за да вцепените зоната и да сведете до минимум дискомфорта. Както при всяка процедура, може да има усложнения, включително кървене и инфекция.

По време на цистоскопично изследване може да се вземе и биопсия.

Проблеми с биопсиите

Въпреки че биопсията е по-надеждна от PSA теста, все пак може да има проблеми като:

  • липсва ракът – лекарите могат да видят простатата с помощта на ултразвуково сканиране, но не винаги могат да открият тумор
  • нуждаете се от друга биопсия, ако симптомите Ви продължават или нивото на PSA продължава да се повишава – първо може да Ви бъде предложено друго MRI сканиране
  • откриване на малки, нискорискови ракови заболявания, които не се нуждаят от лечение, но могат да ви причинят безпокойство – някои мъже избират да се подложат на операция или лъчетерапия, която може да не им е от полза, но все пак да причини странични ефекти, като инконтиненция и еректилна дисфункция

Пробите от тъкан от биопсията се изследват в лаборатория. Ако бъдат открити ракови клетки, те могат да бъдат изследвани допълнително, за да се види колко бързо ракът ще се разпространи. Това се нарича „постановка и степенуване“ и помага на лекарите да решат кое лечение е най-подходящо.

Искате ли да знаете повече?

Допълнителни тестове за напреднал рак

Ако има значителна вероятност ракът да се е разпространил от простатата ви в други части на тялото, може да се препоръчат допълнителни тестове.

Те включват:


  • MRI сканиране , CT сканиране или PET сканиране – тези сканирания изграждат подробна картина на вътрешността на тялото ви
  • сканиране на изотопна кост, което може да установи дали ракът се е разпространил в костите ви – малко количество радиационно багрило се инжектира във вената и след това се събира в части от костта, където има някакви аномалии

Искате ли да знаете повече?