Рак на пикочния мехур – Причини

Ракът на пикочния мехур се причинява от промени в клетките на пикочния мехур. Често е свързано с излагане на определени химикали, но причината не винаги е известна.

Какво е рак?

Ракът започва с промяна (мутация) в структурата на ДНК в клетките, което може да повлияе на растежа им. Това означава, че клетките растат и се размножават неконтролируемо, произвеждайки бучка тъкан, наречена тумор.


Повишен риск

Установени са няколко фактора, които могат значително да увеличат риска от развитие на рак на пикочния мехур.

Пушене

Пушенето е най-големият рисков фактор за рак на пикочния мехур. Това е така, защото тютюнът съдържа химикали, причиняващи рак (канцерогенни).

Ако пушите в продължение на много години, тези химикали преминават в кръвта и се филтрират от бъбреците в урината. Пикочният мехур е многократно изложен на тези вредни химикали, тъй като действа като запас за урина. Това може да причини промени в клетките на лигавицата на пикочния мехур, което може да доведе до рак на пикочния мехур.

Смята се, че повече от една трета от всички случаи на рак на пикочния мехур са причинени от тютюнопушенето. Хората, които пушат, може да имат до 4 пъти по-голяма вероятност да развият рак на пикочния мехур, отколкото непушачите.

Излагане на химикали

Излагането на определени промишлени химикали е вторият по големина рисков фактор. Предишни проучвания са изчислили, че това може да представлява около 25% от случаите.

Химикалите, за които е известно, че повишават риска от рак на пикочния мехур, включват:

 • анилинови багрила
 • 2-нафтиламин
 • 4-аминобифенил
 • ксениламин
 • бензидин
 • о-толуидин

Професиите, свързани с повишен риск от рак на пикочния мехур, са производствени работни места, включващи:

 • багрила
 • текстил
 • каучуци
 • бои
 • пластмаси
 • дъбене на кожа

Някои непроизводствени работни места също са свързани с повишен риск от рак на пикочния мехур. Те включват шофьори на таксита или автобуси, в резултат на редовното им излагане на химикалите, присъстващи в дизеловите пари.

Връзката между рака на пикочния мехур и тези видове професии е открита през 50-те и 60-те години на миналия век. Оттогава регламентите, свързани с излагането на химикали, причиняващи рак, са станали много по-строги и много от химикалите, изброени по-горе, са забранени.

Тези химикали обаче все още са свързани със случаи на рак на пикочния мехур, тъй като може да отнеме до 30 години след първоначалното излагане на химикалите, преди състоянието да започне да се развива.

Други рискови фактори

Други фактори, които могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур, включват:

Как се разпространява ракът на пикочния мехур?

Ракът на пикочния мехур обикновено започва в клетките на лигавицата на пикочния мехур. В някои случаи може да се разпространи в околните мускули на пикочния мехур. Ако ракът проникне в този мускул, той може да се разпространи в други части на тялото, обикновено чрез лимфната система.

Ако ракът на пикочния мехур се разпространи в други части на тялото, като други органи, това е известно като метастатичен рак на пикочния мехур.