Рак на маточната шийка – Причини

Почти всички случаи на рак на маточната шийка се причиняват от човешкия папиломен вирус (HPV).

Човешки папиломен вирус (HPV)

Почти всички случаи на рак на маточната шийка се наблюдават при жени, които преди това са били заразени с HPV.

HPV е по-скоро група вируси, отколкото отделен вирус. Има повече от 100 различни вида.

HPV се разпространява по време на полов акт и други видове сексуална активност, като контакт кожа-кожа в гениталните зони или използване на секс играчки, и е много често.

Повечето жени ще получат някакъв вид HPV инфекция в даден момент от живота си.

Някои видове HPV не причиняват забележими симптоми и инфекцията ще премине без лечение.

Други могат да причинят генитални брадавици , въпреки че тези видове не са свързани с повишен риск от рак на маточната шийка.

Но поне 15 вида HPV се считат за високорискови за рак на маточната шийка. 2-ият най-висок риск са HPV 16 и HPV 18, които причиняват по-голямата част от рака на маточната шийка.

Смята се, че високорисковите видове HPV спират клетките да работят нормално, което в крайна сметка може да ги накара да се размножават неконтролируемо, което води до растежа на раков тумор.

Тъй като повечето видове HPV не причиняват никакви симптоми, вие или вашият партньор може да имате вируса в продължение на месеци или години, без да знаете.

Вижте превенцията на рак на маточната шийка за повече информация относно намаляването на шансовете Ви за развитие на HPV инфекция.

Предракови цервикални аномалии

Ракът на маточната шийка обикновено отнема много години, за да се развие. Преди да се случи, клетките в шийката на матката често показват промени.

Тези цервикални аномалии са известни като цервикална интраепителна неоплазия (CIN) или по-рядко цервикална жлезиста интраепителна неоплазия (CGIN) в зависимост от това кои клетки са засегнати.

CIN и CGIN са предракови състояния. Предраковите състояния не представляват непосредствена заплаха за здравето на човек. Но ако не бъдат проверени и лекувани, те потенциално могат да се развият в рак.

Въпреки това, дори ако развиете CIN или CGIN, шансовете те да се превърнат в рак на маточната шийка са много малки.

И ако промените бъдат открити по време на цервикален скрининг , лечението е изключително успешно.

Прогресирането от HPV инфекция до развитие на CIN или CGIN и след това на рак на маточната шийка е много бавно, често отнема 10 до 20 години.

Научете повече за резултатите от скрининга на маточната шийка

Повишен риск

HPV инфекцията е много често срещана, но ракът на шийката на матката сравнително рядко предполага, че само много малка част от жените са уязвими към ефектите от HPV инфекция.

Изглежда, че има допълнителни рискови фактори, които оказват влияние върху шанса на жената да развие рак на маточната шийка.

Те включват:

Причината за връзката между рака на маточната шийка и раждането е неясна.

Една от теориите е, че хормоналните промени, които се случват по време на бременност, могат да направят шийката на матката по-уязвима към ефектите на HPV.