Рак на маточната шийка – превенция

Няма един единствен начин за пълно предотвратяване на рак на маточната шийка, но има неща, които могат да намалят риска.

Скрининг на маточната шийка

Редовният скрининг на маточната шийка е най-добрият начин за идентифициране на анормални промени в клетките на шийката на матката на ранен етап.

Жени на възраст от 25 до 49 години са поканени за прожекция на всеки 3 години. Жените на възраст от 50 до 64 години са поканени на всеки 5 години. За жени, които са на 65 и повече години, само тези, които не са били подложени на скрининг от 50-годишна възраст, имали са неотдавнашни необичайни тестове или никога преди не са били изследвани, все още отговарят на условията за скрининг.

Уверете се, че вашата лична хирургия разполага с вашите актуални данни за контакт, за да продължите да получавате покани за скрининг.

Важно е да присъствате на скрининговите тестове на маточната шийка, дори ако сте били ваксинирани за HPV, тъй като ваксината не гарантира защита срещу рак на маточната шийка.

Ако сте били лекувани за необичайни промени в цервикалните клетки, може да бъдете поканени за по-често скрининг в продължение на няколко години след лечението. Колко редовно трябва да ходите ще зависи от това колко тежки са клетъчните промени.

Въпреки че може да идентифицира повечето анормални клетъчни промени в шийката на матката, скринингът на маточната шийка не е 100% точен. Това означава, че трябва да съобщите за всички симптоми, като необичайно вагинално кървене, на личния си лекар, дори ако наскоро сте били на скрининг.

Ваксинация срещу рак на маточната шийка

Програмата за ваксинация срещу рак на маточната шийка използва ваксина, наречена Gardasil, която предпазва от 4 вида HPV, включително 2-те щама, отговорни за по-голямата част от рака на маточната шийка в Обединеното кралство (HPV 16 и HPV 18). Също така помага за предотвратяване на генитални брадавици .

На момичетата се предлага програма за детска имунизация . Ваксината се дава рутинно на момичета на възраст от 12 до 13 години, като се прилагат 2 дози за период от 6 месеца. Но тя е достъпна безплатно в за всички момичета до 18-ия им рожден ден. Момичетата, които са на възраст над 15 години, когато са ваксинирани, ще се нуждаят от 3 дози.

Въпреки че HPV ваксината може значително да намали риска от рак на маточната шийка, това не гарантира, че няма да развиете състоянието. Все пак трябва да присъствате на скринингови тестове на маточната шийка, дори ако сте имали ваксината.

Прочетете повече за ваксината срещу HPV .

Избягвайте пушенето

Можете да намалите шансовете си да получите рак на маточната шийка, като не пушите. Хората, които пушат, са по-малко способни да се отърват от HPV инфекцията от тялото, която може да се развие в рак.

Ако решите да се откажете от тютюнопушенето, вашият личен лекар може да ви насочи към службата за спиране на пушенето на , която предлага помощ и съвети относно най-добрите начини за спиране на тютюнопушенето.

Можете също да се обадите на Smokefree National Helpline (0300 123 1044) и да говорите със специално обучен персонал, който ще предостави безплатни експертни съвети и насърчение.

Ако искате да се откажете от тютюнопушенето, но не искате да бъдете насочени към служба за спиране на тютюнопушенето, вашият общопрактикуващ лекар трябва да може да предпише медицинско лечение, за да помогне при евентуални симптоми на отнемане.

За повече информация и съвети относно отказването от тютюнопушене вижте 10 съвета за самопомощ за спиране на тютюнопушенето и лечения за спиране на тютюнопушенето .

По-безопасен секс

Повечето случаи на рак на маточната шийка са свързани с инфекция с определени видове човешки папиломен вирус (HPV) . HPV може да се разпространи чрез незащитен секс, така че използването на презерватив може да намали риска от развитие на инфекцията.

Вирусът обаче не се предава само чрез проникващ секс: той може да се предаде по време на всякакъв вид сексуален контакт. Това включва всеки контакт кожа-кожа между гениталиите; орален, вагинален или анален секс; и използване на секс играчки.

Рискът от развитие на HPV инфекция се увеличава, колкото по-рано започнете да правите редовен секс и колкото повече сексуални партньори имате, въпреки че жените, които са имали само 1 сексуален партньор, също могат да го развият.

Прочетете повече за сексуалното здраве .