Рак на маточната шийка – Живот с

Ефектът, който ракът на маточната шийка има върху вашето ежедневие, ще зависи от стадия на рака и лечението, което имате.

Много жени с рак на маточната шийка имат радикална хистеректомия . Това е основна операция, която отнема време, за да се възстанови. Повечето жени ще се нуждаят от 6 до 12 седмици почивка след радикална хистеректомия.

По време на възстановяването се опитайте да избягвате тежки задачи и повдигане, като вдигане на деца или тежки чанти за пазаруване. Вероятно няма да можете да шофирате поне 3 до 6 седмици след операцията, но трябва да се консултирате с вашата застрахователна компания какви са техните правила.

Някои от леченията за рак на маточната шийка могат да ви уморят, особено химиотерапия и лъчетерапия . Поради това може да се наложи да си починете за известно време от някои от нормалните си дейности.

Не трябва да се страхувате да поискате практическа помощ от семейството и приятелите си, ако имате нужда от нея. Практическа помощ може също да бъде предоставена от вашия местен орган. Попитайте Вашия лекар или медицинска сестра за това с кого трябва да се свържете.

Работа

Наличието на рак на маточната шийка не означава непременно, че ще трябва да се откажете от работата, въпреки че може да се наложи доста време за почивка. По време на лечението може да не успеете да продължите, както преди.

Ако имате рак, вие сте обхванати от Закона за дискриминация на хората с увреждания . Това означава, че вашият работодател няма право да ви дискриминира поради вашето заболяване. Те са длъжни да направят „разумни корекции“, за да ви помогнат да се справите. Примери за това включват:

  • позволява ви почивка за лечение и медицински срещи
  • позволявайки гъвкавост с работното време, задачите, които трябва да изпълните или вашата работна среда

Определението за „разумно“ зависи от ситуацията, например от това доколко това би повлияло на бизнеса на вашия работодател, например.

Трябва да дадете на работодателя си възможно най-много информация за това колко време ще ви трябва и кога. Говорете с член на вашия отдел по човешки ресурси, ако имате такъв. Представителят на вашия синдикат или асоциация на персонала също може да ви даде съвет.

Ако имате затруднения с вашия работодател, вашият синдикат или местният съвет за гражданите може да ви помогне.

Поддръжката на рак на Macmillan също има повече информация и съвети относно работата и рака .

Пари и обезщетения

Ако се наложи да намалите или спрете работата заради рака си, може да ви е трудно да се справите финансово. Ако имате рак или се грижите за някой болен от рак, може да имате право на финансова подкрепа. Например:

Добре е да разберете каква помощ се предлага възможно най-скоро. Можете да помолите да говорите със социалния работник във вашата болница, който да ви даде необходимата информация.

Безплатни рецепти

Хората, лекувани от рак, имат право да кандидатстват за сертификат за освобождаване, даващ безплатни рецепти за всички лекарства, включително за лечение на несвързани състояния.

Сертификатът е валиден 5 години. Можете да кандидатствате за сертификат, като говорите с вашия личен лекар или специалист по рак.

Прочетете повече запомощта за разходите по рецепта .

Вашият сексуален живот

Много жени се чувстват изнервени от правенето на секс след лечение на рак на маточната шийка, но това е напълно безопасно. Сексът няма да накара рака да се върне и вашият партньор не може да хване рак от вас.

Ако искате, можете да възобновите нормалния си сексуален живот в рамките на няколко седмици след приключване на лъчетерапията или операция. Това ще даде време на тялото ви да се излекува.

Ако правите химиотерапия, мъжките партньори трябва да носят презерватив като предпазна мярка, когато правите секс. Това е така, защото в момента не е ясно дали химиотерапевтичните лекарства могат да проникнат във вагиналната слуз и да повлияят на мъжките партньори.

Някои жени намират секса за труден след лечение на рак на маточната шийка, тъй като страничните ефекти на някои лечения могат да включват вагинално стесняване и сухота. В тези случаи има лечения, които могат да помогнат, като вагинални дилататори, овлажнители и смазки.

Прочетете усложненията на рака на маточната шийка за допълнителна информация.

Поддръжката на рак на Macmillan има повече информация за това как лечението на рак на маточната шийка може да повлияе на сексуалния ви живот .

Повече информация и поддръжка

Благотворителната организация Jo’s Cervical Cancer Trust разполага с информация за всички аспекти на рака на маточната шийка.

Той също така има онлайн форум , безплатна линия за помощ и раздел „Попитайте експерта“ и провежда групи за подкрепа лице в лице и информационни дни за жени, засегнати от рак на маточната шийка.

Местни групи за подкрепа на рака също могат да бъдат на разположение във вашия район. Вашата специалист по онкологична сестра трябва да може да предостави данни за контакт.