Рак на маточната шийка – Диагностика

Ако се подозира рак на маточната шийка, ще бъдете насочени към специалист по лечение на състояния на женската репродуктивна система (гинеколог).

Колпоскопия

Ако сте имали необичаен резултат от скринингов тест на шийката на матката или някакви симптоми на рак на маточната шийка, обикновено ще бъдете насочени към колпоскопия . Това е преглед за търсене на аномалии в шийката на матката. Обикновено това се прави от медицинска сестра, наречена колпоскопист.

Ако сте имали необичайно кървене, вашият лекар може първо да препоръча тест за хламидия, преди да бъде насочен за колпоскопия.

Колпоскопистът ще използва устройство, наречено спекулум, за да отвори вагината ви, точно както правят по време на скрининг на шийката на матката. Малък микроскоп със светлина в края (колпоскоп) ще се използва за оглед на шийката на матката. Този микроскоп остава извън тялото ви.

Освен че изследват шийката на матката, те могат да отстранят малка тъканна проба (биопсия), за да може да се провери за ракови клетки. След биопсия може да имате вагинално кървене до 6 седмици. Може да имате и подобни на менструация болки.

В повечето случаи отклоненията не означават, че имате рак на маточната шийка, но може да бъдете насочени към гинеколог за допълнителни изследвания.

Лечението за отстраняване на анормални клетки понякога може да се извърши едновременно с колпоскопия.

По-нататъшно тестване

Ако резултатите от колпоскопията или биопсията предполагат, че имате рак на маточната шийка и съществува риск той да се е разпространил, вероятно ще трябва да направите допълнителни тестове, за да прецените колко широко разпространен е ракът. Тези тестове могат да включват:


 • тазов преглед, направен под обща анестезия (докато спите) – утробата, вагината, ректума и пикочния мехур ще бъдат проверени за рак
 • кръвни тестове – за подпомагане на оценката на състоянието на черния дроб, бъбреците и костния мозък
 • CT сканиране – използва се за подпомагане на идентифицирането на ракови тумори и показване дали раковите клетки са се разпространили
 • ядрено-магнитен резонанс – използва се и за проверка дали ракът се е разпространил
 • рентгенова снимка на гръдния кош – за да се провери дали ракът се е разпространил в белите дробове
 • PET сканиране – често се комбинира с CT сканиране, за да се види дали ракът се е разпространил или да се провери колко добре човек реагира на лечението

Постановка

Постановката е измерване на степента на разпространение на рака.

След като всички тестове са завършени и резултатите са известни, трябва да е възможно да се каже в какъв стадий е ракът. Колкото по-висок е стадият, толкова повече ракът се е разпространил.

Постановката за рак на маточната шийка е:

 • етап 0 – няма ракови клетки в шийката на матката, но има анормални клетки, които биха могли да се превърнат в рак в бъдеще – това се нарича предраков или карцином in situ
 • етап 1 – ракът е само вътре в шийката на матката
 • етап 2 – ракът се е разпространил извън шийката на матката в околната тъкан, но не е достигнал тъканите, покриващи таза (тазовата стена) или долната част на вагината
 • етап 3 – ракът се е разпространил в долната част на вагината или тазовата стена
 • етап 4 – ракът се е разпространил в червата, пикочния мехур или други органи, като белите дробове