Рак на костите – Причини

Ракът се появява, когато клетките в определена област от тялото ви се делят и размножават твърде бързо. Това води до образуване на бучка тъкан, известна като тумор.

Точната причина, поради която това се случва, често не е известна, но някои неща могат да увеличат шансовете ви за развитие на състоянието, включително:

Тези рискови фактори са описани по-подробно по-долу.

Лъчетерапевтично лечение

Предишното излагане на високи дози радиация по време на лъчетерапия може да причини ракови промени в костните клетки на по-късен етап, въпреки че този риск се смята за малък.

Костни състояния

Някои неракови (доброкачествени) състояния, засягащи костите, могат да увеличат шансовете ви за развитие на рак на костите, въпреки че рискът все още е малък.

По-специално, състояние, наречено костна болест на Paget, може да увеличи риска от рак на костите при хора на възраст над 50-60 години.

По-редки състояния, които карат туморите да растат в костите ви, като болестта на Ollier, също могат да увеличат риска от рак на костите.

Генетични условия

Рядко генетично заболяване, наречено синдром на Li-Fraumeni, може да увеличи риска от развитие на рак на костите, както и няколко други вида рак.

Хората с това състояние имат дефектна версия на ген, който обикновено помага да се спре растежа на тумори в тялото.


Други условия

Хората, които са имали рядък тип рак на очите, наречен ретинобластом като дете, може да са по-склонни да развият рак на костите, тъй като един и същ наследствен дефектен ген може да бъде отговорен и за двете състояния.

Изследванията също така установиха, че бебетата, родени с пъпна херния, са 3 пъти по-склонни да развият тип рак на костите, наречен сарком на Юинг , въпреки че рискът все още е много малък.