Рак на костите – Диагностика

Ако изпитвате костна болка, вашият лекар ще попита за вашите симптоми и ще изследва засегнатата област, преди да реши дали трябва да имате допълнителни тестове.

Те ще търсят оток или бучки и ще попитат дали имате проблеми с преместването на засегнатата област. Те могат да попитат за вида болка, която изпитвате – дали тя е постоянна или идва и си отива, и дали нещо я влошава.

След като бъдете изследвани, може да бъдете насочени към рентгенова снимка на засегнатата област, за да търсите каквито и да било проблеми в костите. Ако рентгеновите снимки показват анормални области, ще бъдете насочени към ортопед хирург (специалист по костни състояния) или специалист по рак на костите за допълнителна оценка.

Някои от тестовете, които може да ви се наложи да помогнете за диагностициране и оценка на костния рак, са описани по-долу.

Рентгенови лъчи

Рентгеновата снимка е процедура, при която радиацията се използва за получаване на изображения от вътрешната страна на тялото. Това е особено ефективен начин за разглеждане на костите.

Рентгеновите лъчи често могат да открият увреждане на костите, причинено от рак, или нова кост, която расте поради рак. Те могат също така да определят дали симптомите Ви са причинени от нещо друго, като например счупена кост (фрактура).

Ако рентгенова снимка предполага, че може да имате рак на костите, трябва да бъдете насочени към специализиран център с опит в диагностиката и лечението на състоянието. Тъй като ракът на костите е рядък, има малък брой специализирани центрове, така че може да се наложи да пътувате извън района си за съвет и лечение.

Биопсия

Най-категоричният начин за диагностициране на рак на костите е вземането на проба от засегнатата кост и изпращането й в лаборатория за изследване. Това е известно като биопсия .

Биопсията може да определи точно какъв тип рак на костите имате и какъв клас е (вижте по-долу).

Биопсията може да се извърши по два начина:

  • Ядрена иглена биопсия се извършва под упойка (в зависимост от това къде се намира костта, това може да бъде местна упойка или обща упойка ). Тънка игла се вкарва в костта и се използва за отстраняване на проба от тъкан.
  • Отворена биопсия се извършва под обща упойка. Хирургът прави разрез в засегнатата кост, за да отстрани проба от тъкан.

Може да се наложи да имате открита биопсия, ако резултатите от основната иглена биопсия са неубедителни.

Допълнителни тестове

Ако резултатите от биопсията потвърдят или предполагат рак на костите, вероятно ще имате допълнителни тестове, за да прецените докъде се е разпространил ракът. Тези тестове са описани по-долу.

ЯМР сканиране

Сканирането с магнитен резонанс (MRI) използва силно магнитно поле и радиовълни, за да се получат подробни снимки на костите и меките тъкани.

ЯМР сканирането е ефективен начин за оценка на размера и разпространението на всеки раков тумор в или около костите.

CT сканиране

Сканирането с компютърна томография (КТ) включва правене на поредица рентгенови лъчи и използване на компютър, за да ги събере отново в подробен триизмерен (3-D) образ на вашето тяло.

КТ често се използват, за да се провери дали ракът се е разпространил в белите дробове. За тази цел може да се направят и рентгенови снимки на гръдния кош.

Сканиране на костите

Сканирането на костите може да даде по-подробна информация за вътрешността на костите ви, отколкото рентгеновата снимка. По време на сканиране на костите, малко количество радиоактивен материал се инжектира във вените ви.

Ненормалните области на костите ще абсорбират материала по-бързо от нормалната кост и ще се покажат като „горещи точки“ на сканирането.

Биопсия на костен мозък

Ако имате тип рак на костите, наречен сарком на Юинг , може да имате тест, наречен биопсия на костен мозък, за да проверите дали ракът се е разпространил в костния мозък (тъканта в костите ви).

По време на теста се вкарва игла в костта ви, за да се отстрани проба от костния мозък. Това може да се направи под местна или обща упойка.

Постановка и степенуване

След като тези тестове са завършени, трябва да е възможно да ви кажем какъв е стадият и степента на костния рак. Постановката е описание на това докъде се е разпространил ракът, а степенуването е описание на това колко бързо ракът вероятно ще се разпространи в бъдеще.

Широко използваната система за поставяне на рак на костите във Великобритания използва 3 основни етапа:

  • Етап 1 – ракът е нискостепенен и не се е разпространил извън костта
  • Етап 2 – ракът все още не се е разпространил отвъд костите, но е висококачествен
  • Етап 3 – ракът се е разпространил в други части на тялото, като белите дробове

Повечето случаи на рак на костите в стадий 1 и някои видове рак на костите на етап 2 имат голям шанс да бъдат излекувани. За съжаление, ракът на костите в стадий 3 е по-труден за лечение, въпреки че лечението може да облекчи симптомите и да забави разпространението на рака.


Справяне с диагнозата

Ако ви кажат, че имате рак на костите, това може да бъде тревожно и плашещо преживяване. Получаването на такъв тип новини може да се разстрои на всяка възраст, но може да бъде особено трудно, ако все още сте в юношеска възраст или ако сте родител на дете, на което току-що са казали, че има рак на костите.

Този тип чувства могат да причинят значителен стрес и безпокойство, което в някои случаи може да предизвика депресия . Ако смятате, че може да сте депресирани, вашият лекар може да е добър човек, с когото да говорите за подкрепа и евентуално лечение.

Може да ви е полезно и да се свържете с Trust Cancer Research Trust , която е водещата британска благотворителна организация за хора, засегнати от рак на костите, ако имате нужда от повече информация. Ако сте тийнейджър, може да искате да се свържете с Teenage Cancer Trust , който е благотворителна организация за тийнейджъри и млади хора, засегнати от рак.

Прочетете повече за справяне с диагнозата рак .