Рак на жлъчните пътища (холангиокарцином) – Диагностика

Може да бъде трудно да се диагностицира ракът на жлъчните пътища. Може да се наложи да направите няколко различни теста.

Някои от тези тестове са описани по-долу.

Кръвни тестове

При рак на жлъчните пътища раковите клетки могат да отделят определени химикали, които могат да бъдат открити с помощта на кръвни тестове . Те са известни като туморни маркери.

Но туморните маркери могат да бъдат причинени и от други състояния, така че този тест не може да се използва, за да се определи със сигурност дали имате рак на жлъчните пътища или не.

Сканира

Няколко вида сканиране могат да се използват за подробно изследване на жлъчните Ви пътища и проверка за бучки или други аномалии, които могат да бъдат резултат от рак.

Те включват:


 • ултразвуково сканиране – високочестотните звукови вълни се използват за изграждане на картина на вътрешността на тялото ви
 • CT сканиране – правят се поредица от рентгенови снимки на черния дроб и жлъчните пътища и компютърът се използва за сглобяването им в по-подробно триизмерно изображение
 • ядрено-магнитен резонанс – силно магнитно поле и радиовълни се използват за създаване на изображение на вътрешността на черния дроб и жлъчните пътища

ERCP тест

Ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ERCP) позволява вашите жлъчни пътища да се виждат ясно на рентгенова снимка .

По време на теста:

 • ендоскоп (малка, гъвкава тръба с камера в края) се предава през гърлото ви до отвора на жлъчните ви канали – използва се рентгенов скенер, за да го насочи към правилното място
 • в жлъчния канал се инжектира специално багрило, така че да се вижда ясно на скенера и всички ненормални области да се виждат по-лесно
 • малка проба от тъкан може да бъде отстранена ( биопсия ), за да може да се провери за признаци на рак
 • може да се постави малка куха тръба (стент), която да държи жлъчния канал отворен и да спре блокирането му

Ще бъдете будни, докато тестът приключи. Обикновено обаче ще Ви се инжектира успокоително лекарство, за да Ви стане много сънливо и гърлото Ви ще бъде изтръпнало с местен анестетичен спрей.

PTC тест

Перкутанната трансхепатална холангиография (PTC) също може да се използва за получаване на подробно изображение на вашите жлъчни пътища.

По време на теста:

 • игла се прекарва през кожата ви и се използва за инжектиране на специално багрило в жлъчните ви канали
 • правят се подробни рентгенови снимки на жлъчните Ви канали
 • малка проба от тъкан от жлъчния канал може да бъде отстранена, за да може да бъде изследвана
 • може да се постави малка куха тръба (стент), която да държи жлъчния канал отворен и да спре блокирането му

Ще бъдете будни, докато това стане. Обикновено обаче ще ви се дава успокоително лекарство, за да ви приспи, и местна упойка, за да изтръпнете областта, където е поставена иглата.


Етапи на рак на жлъчните пътища

Ако сте диагностицирани с рак на жлъчните пътища, ще бъде възможно да придадете на вашия рак „етап“. Това е число, което показва докъде се е разпространил ракът.

Лекарите използват TNM системата за стадий на рак на жлъчните пътища, който се състои от 3 фактора:

 • Т (тумор) – описва размера на тумора
 • N (възел) – описва дали ракът се е разпространил в близките лимфни жлези
 • М (метастази) – описва дали ракът се е разпространил в друга част на тялото

Лекарят ще даде число на всеки фактор въз основа на това колко е нараснал или разпространен ракът. Например, „T3 N1 M1“ би описал голям рак, който се е разпространил в лимфните възли и в друга част на тялото.

Познаването на стадия на Вашия рак ще помогне на Вашите лекари да вземат решение за най-доброто лечение за Вас.

Cancer Research UK разполага с по-подробна информация за етапите на рак на жлъчните пътища .