Рак на гърдата при жените – Диагностика

Може да бъдете диагностицирани с рак на гърдата след рутинен скрининг на гърдата или може да имате симптоми, за които сте виждали личния си лекар.

Виждане на личен лекар

Посетете личния лекар възможно най-скоро, ако забележите някакви симптоми на рак на гърдата , като необичайна бучка в гърдите или някаква промяна във външния вид, усещането или формата на гърдите ви.

Личният лекар ще ви прегледа. Ако смятат, че симптомите Ви се нуждаят от допълнителна оценка, ще Ви насочат към специализирана клиника за рак на гърдата.

Тестове в клиника за рак на гърдата

Ако подозирате рак на гърдата, било поради симптомите си, или защото мамографията е показала аномалия, ще бъдете насочени към специализирана клиника за рак на гърдата за допълнителни изследвания.

Мамография и ултразвук на гърдата

Ако имате симптоми и сте били насочени към специализирано отделение за гърди от личен лекар, вероятно ще бъдете поканени да направите мамография , която е рентгенова снимка на гърдите ви. Може да се наложи и ултразвуково сканиране .

Ако ракът е открит чрез програмата за скрининг на гърдата на , може да се наложи друга мамография или ултразвуково сканиране.

Вашият лекар може да Ви предложи да направите ултразвуково изследване на гърдата само ако сте на възраст под 35 години. Това е така, защото по-младите жени имат по-плътни гърди, което означава, че мамографията не е толкова ефективна, колкото ехографията при откриване на рак.

Ултразвукът използва високочестотни звукови вълни, за да създаде изображение на вътрешността на гърдите ви, показващо всички бучки или аномалии.

Вашият специалист по гърди може също да предложи ултразвук на гърдата, ако трябва да знае дали бучката в гърдите ви е твърда или съдържа течност.

Научете повече за скрининга на гърдите .

Биопсия

Биопсията е мястото, където се взема проба от клетки от гърдата ви и се изследва дали е ракова.

Може да се нуждаете и от сканиране и тест с игла на лимфни възли в подмишницата (аксила), за да видите дали те също са засегнати.

Биопсиите могат да се вземат по различни начини и видът, който имате, ще зависи от това, което вашият лекар знае за вашето състояние.

Аспирация на игла

Аспирация с игла може да се използва за изследване на проба от клетките на гърдата ви за рак или дрениране на малка пълна с течност бучка (доброкачествена киста).

Вашият лекар ще използва малка игла, за да извлече проба от клетки, без да отстранява тъкан.

Иглена биопсия

Иглената биопсия е най-често срещаният вид биопсия. Взема се проба от тъкан от бучка в гърдите с помощта на голяма игла.

Може да имате местна упойка , което означава, че ще бъдете будни по време на процедурата, но гърдите ви ще изтръпнат.

Вашият лекар може да предложи да ви бъде направена биопсия с игла, обикновено с ултразвук или рентгенова снимка, или понякога ЯМР, за да се получи по-точна и надеждна диагноза на рака.

Това може също да го различи от всяка неинвазивна промяна, особено при дуктален карцином in situ (DCIS).

Вакуумно подпомогната биопсия

Биопсията с помощта на вакуум, известна също като биопсия на мамотоми, е друг вид биопсия.

По време на процедурата игла е прикрепена към нежна смукателна тръба, която помага да се вземе пробата и да се изчисти всяко кървене от зоната.

Искате ли да знаете повече?

Допълнителни тестове за рак на гърдата

Ако диагнозата рак на гърдата бъде потвърдена, ще са необходими повече тестове за определяне на стадия и степента на рака и най-добрия метод за лечение.

Сканиране и рентгенови лъчи

Може да е необходимо КТ , рентгеново изследване на гръдния кош и ултразвук на черния дроб, за да се провери дали ракът се е разпространил.

Може да се наложи MRI сканиране на гърдата, за да се изяснят резултатите или да се оцени степента на състоянието в гърдата.

Ако Вашият лекар смята, че ракът може да се е разпространил в костите Ви, може да се наложи сканиране на костите.

Преди сканиране на костите, вещество, съдържащо малко количество радиация, известно като изотоп, ще се инжектира във вената на ръката ви.

Това ще се абсорбира в костта ви, ако е било засегнато от рак. Засегнатите области на костите ще се покажат като подчертани области на сканирането на костите.

Тестове за определяне на специфични видове лечение

Ще ви трябват и тестове, които показват дали ракът ще реагира на специфични видове лечение.

Резултатите от тези тестове могат да дадат на вашите лекари по-пълна представа за вида рак, който имате и как да го лекувате.

В някои случаи клетките на рака на гърдата могат да бъдат стимулирани да растат от хормони, които се срещат естествено в тялото ви, като естроген и прогестерон.

Ако случаят е такъв, ракът може да бъде лекуван чрез спиране на въздействието на хормоните или чрез намаляване на нивото на тези хормони в тялото ви. Това е известно като хормонална терапия.

По време на теста за хормонален рецептор, проба от ракови клетки ще бъде взета от гърдата ви и тествана, за да се види дали те реагират или на естроген, или на прогестерон.

Ако хормонът е в състояние да се прикрепи към раковите клетки с помощта на хормонален рецептор, те са известни като положителни за хормонални рецептори.

Докато хормоните могат да насърчат растежа на някои видове рак на гърдата, други видове се стимулират от протеин, наречен човешки епидермален растежен фактор рецептор 2 (HER2).

Тези видове рак могат да бъдат диагностицирани с помощта на HER2 тест и се лекуват с лекарство, което блокира ефектите на HER2. Това е известно като насочена терапия.

Искате ли да знаете повече?

Етап и степен на рак на гърдата

Етап на рак на гърдата

Когато се диагностицира рак на гърдата, лекарите ще му дадат етап. Етапът описва размера на рака и до каква степен се е разпространил и се използва за прогнозиране на перспективите.

Дукталният карцином in situ (DCIS) понякога се описва като стадий 0. Други стадии на рак на гърдата описват инвазивния рак на гърдата и включват:

  • етап 1 – туморът измерва по-малко от 2 см и лимфните възли в подмишницата не са засегнати. Няма признаци, че ракът се е разпространил другаде в тялото
  • етап 2 – туморът е с размери от 2 до 5 см, лимфните възли в подмишницата са засегнати или и двете. Няма признаци, че ракът се е разпространил другаде в тялото
  • етап 3 – туморът е с размери от 2 до 5 см и може да бъде прикрепен към структури в гърдата, като кожата или околните тъкани, а лимфните възли в подмишницата са засегнати. Няма признаци, че ракът се е разпространил другаде в тялото
  • етап 4 – туморът е от всякакъв размер и ракът се е разпространил в други части на тялото (метастази)

Това е опростено ръководство. Всеки етап е разделен на допълнителни категории: A, B и C. Ако не сте сигурни какъв етап имате, говорете с Вашия лекар.

TNM система за постановка

TNM системата за постановка може също да се използва за описание на рак на гърдата, тъй като може да предостави точна информация за диагнозата:

  • Т – размерът на тумора
  • N – дали ракът се е разпространил в лимфните възли
  • М – дали ракът се е разпространил в други части на тялото

Степени на рак на гърдата

Степента описва външния вид на раковите клетки.

  • нисък клас (G1) – клетките, макар и ненормални, изглежда растат бавно
  • среден клас (G2) – клетките изглеждат по-ненормални от нискокачествените клетки
  • висок клас (G3) – клетките изглеждат още по-ненормални и е по-вероятно да растат бързо

Искате ли да знаете повече?