Рак на гърдата при мъжете – Диагностика

Посетете личния си лекар, ако имате симптоми на рак на гърдата . Те ще ви прегледат и ще попитат за вашите симптоми.

Вашият личен лекар може да ви насочи към специализирана клиника за гърди за следните сканирания и тестове, ако е необходимо.

Ултразвуково сканиране

Може да се извърши ултразвуково сканиране на гърдата, за да се търси бучка в гърдата и да се види дали тя е твърда или пълна с течност. Твърдата бучка е по-вероятно да бъде ракова.

Ултразвуковото сканиране използва високочестотни звукови вълни, за да създаде изображение на вътрешността на гърдите ви.

Ще трябва да премахнете горната част за теста, който включва малко устройство, преместено върху гърдите ви, за да създадете изображение на екран.

Рентгенова снимка на гърдата (мамография)

Може да се направи рентгенова снимка на гърдата, наречена мамография, за да се открият бучки или необичайни области.

Сваляте горната част за теста и гърдите ви ще бъдат силно притиснати към специална плоча, докато сканирането е направено.

Биопсия

Ако в гърдата ви бъде открита бучка или необичайна област, ще се извърши биопсия , за да се провери дали е рак.

Тук се отстранява малко парче тъкан на гърдата с помощта на игла. Местната упойка се използва за изтръпване на кожата ви, така че иглата да не боли.

Парчето тъкан ще бъде проверено в лаборатория, за да се види дали съдържа някакви ракови клетки и да се разбере повече за клетките (например дали хормоналното лечение може да работи).

Справяне с диагнозата

Ако ви кажат, че имате рак на гърдата, това може да предизвика широк спектър от емоции, като шок, страх, объркване и в някои случаи смущение.

Чувството на изолация също е често срещано явление. Това може да се дължи на малкото информация и съвети за мъжете с рак на гърдата.

Говорете с вашия личен лекар или екип за грижи, ако се мъчите да се примирите с диагнозата си. Те могат да предложат подкрепа и съвет.

Може също да ви бъде полезно да говорите с други мъже със състоянието. Благотворителната организация Breast Cancer Care имаонлайн форум за мъже с рак на гърдата . Cancer Research UK също има Cancer Chat , онлайн форум за всеки, засегнат от рак.